A Rajna és a Bodeni-tó kapcsolatából született szépségek

Ez itt most akkor már a Rajna? – teszik fel a turisták a kérdést Konstanz belvárosának szélén. Igen, ez itt, a híd túloldalán már a Rajna, ott pedig az még a Bodeni-tó! S ilyenkor mindig megkeverednek sokan, hogy akkor hogyan lesz még arrébb, nyugatabbra egy sziget is a Bodeni-tavon, ha innen már Rajnának nevezik?

Ilyenkor szoktam kihajtani a könyvem borítóját és a térkép segítségével elmutogatni, milyen részekből is áll a Bodensee.

A Bodeni-tó (azaz Bodensee, Boden-tó – tudjátok, csak az én elnevezésem a Bodeni-tó, a magyar helyesírás Boden-tó-ként használja) több nagyobb egységből áll. Az Obersee a legnagyobb, amelyet úgy lehetne a legjobban behatárolni, hogy a délen Konstanztól, északon pedig Meersburgtól követjük Bregenzig.

Konstanznál ugyanis a Rajna, amely délkeleten a svájci és osztrák határnál érkezik meg az Alpokból a tóba, itt kilép a tóból és összeköti az Obersee-t az Untersee-vel. Az Untersee pedig további részekre tagolódik még: Rheinsee, Zellersee, Gnadensee.

S még ezzel nincs vége a tó részeinek, hiszen északon Meersburgtól Überlingen felé már az Überlingersee mellett haladunk el.

A Rajna majd később (a konstanzi után) másodszor is kilép a tóból méghozzá a szépséges Stein am Rhein település mellett!

Különleges kirándulás az is a Bodeni-tó mellett, ha a Rajna mentén fellelhető szépségek felkeresése véget kelünk útra, követjük kicsit a folyót.

Rorschachból Rheineck felé autózva érhetjük el (útközben egy Hundertwasser épületet is láthatunk) a régi, vagy öreg Rajnaágat, amely mellett sétát lehet tenni kis nyaralóházak között. Igazán lassú, komótos itt a folyó. Sokkal látványosabb a tóhoz érkezése a már osztrák Lustenaunál, ahol egy kisvonat is felveszi a versenyt a folyóval. Aki teheti, az mindenképpen üljön fel a kis, rajnai vonatra és azzal hódítsa meg a torkolatot. Bővebb információt itt lehet találni!

bodenito_bregenz_rajna
Rajna torkolat a Bodeni-tóba

Ha a magasból is látni szeretnénk a Rajna betorkollását a tóba, akkor érdemes megmászni a Karren hegyet Dornbirnban. A könnyebb „mászást” a felvonó segíti a hegyre, de túrázóknak több túraútvonal is a rendelkezésére áll. Bővebben itt lehet róla tájékozódni!

Ha Lustenaunál bedobtunk volna egy palackot üzenetünkkel a Rajnába, akkor bizonyára egy kis szerencsével kifoghattuk volna azt Konstanz kis szigetén, ott, ahol a híres Zeppelin gróf született, az egykori kolostor helyén működő Insel Hotel teraszán. Itt ugyanis vagy a közeli hídon szépen szemügyre vehetjük azt, ahogyan a Rajna kifut a Bodensee-ből és elvágtázik nyugat felé.

Mielőtt tovább követnénk, érdemes besétálni a hotelbe, mert aulájában egy érdekességre akadhatunk, amelyről a könyvemben így írok:

Az aulából rögtön a gótikus kerengőbe lépünk, ahol körben falfreskók mesélik el Konstanz történelmét. Az első máris belopja magát a szívembe, ugyanis egy puttót ábrázol, mint a falfestmények festőjének segítőjét, amint felüti a sziget történelmét magában rejtő könyvet. Ahogyan fölé hajol a könyvnek, utat nyit számunkra is, hogy belépjünk a történelembe, s megkezdjük időutazásunkat Konstanzban. Lépésről lépésre, a cölöpházépítőkkel, a rómaiakkal, Konstanz első püspökével, Nagy Károllyal, a környék kolostorainak alapítóival, Amandus Susóval, a középkori misztikussal, Husz Jánossal, a genfi gyárosokkal, II. Vilmos császárral megérkezünk 1874-be, amikor is az épületben született világhírű Ferdinand von Zeppelin gróf testvére, Eberhard von Zeppelin megalapítja a hotelt (a hivatalos megnyitóra 1875. április 15-én kerül sor). Ahol egykor a szerény körülmények között élő domonkosok fáradhatatlanul dolgoztak a hittérítésen, a kódexek másolásán, ott ma a vendég luxuskörülmények között, a Bodeni-tó panorámájával, a Rajna és Impéria táncával keresheti meg belső nyugalmát.” (- részlet Bagó Tünde: A Bodeni-tó című könyvéből.)

bodenito_konstanz_hotel
Insel Hotel, Konstanz

A történelemóra után gyorsan utolérhetjük a Rajnát és Gottlieben településen keresgélhetjük azt a palackot, amit Lustenau-nál dobtunk be és Konstanznál nem találtuk. Itt sem biztos, hogy ráakadunk, de helyette azonban különleges édességet kóstolhatunk.

A folyó partján, amelyet akár a tónak is nevezhetnénk található a híres svájci csokigyár, Gottlieb. Valójában itt az ostya a lényeg, amely körülveszi a csokit. Az ostya a falu asszonyainak szájról szájra terjesztett ostyareceptje alapján készült isteni gaufrettes. Később, a XX. század elején Elisabeth Wegeli átveszi a szomszédasszonya ostyasütőjével annak receptjét is, s fokozatosan beletanul a gottliebeni ostyahagyományba. Mit beletanul? Egyenesen továbbfejleszti és 1938-ra már meg is töltik az ostyákat, csokoládéval. Az édesség édes mivoltát csak a település házai tudják felülmúlni. Bővebb információ itt.

Gottlieben település

Időközben a Rajna kicsit eltűnik az Unterseeben, amely helyet ad a tó legnagyobb szigetének, Reichenaunak is.

Stein am Rhein településen viszont már egyértelmű, hogy újra a Rajna mellett vagyunk és innen már megállíthatatlanul szalad a tenger felé. Vagy nem is annyira megállíthatatlanul?

Itt is találni egy szigetet, de ez már a Rajna egyik szigete, a Werd.

bodenito_steinamrhein_werd
Werd-sziget bejárata, Stein am Rhein

Könyvemben így írok róla:

A Werd sziget történelme is a római korban kezdődik, de talán legszomorúbb pontja az volt, amikor ide száműzték Otmart, a St. Gallen-i kolostor alapítóját, akinek éhhalál volt büntetése. Ma ferencesek élnek a kis kápolna melletti épületben, s udvarukon egy labirintus mellett az hirdetik, hogy mindenkinek saját magának kell megtalálnia az Istenhez vezető utat. A kis szigetről ismét megcsodálhatjuk a várat, a várost, a kolostort s a Rajna sodrását egy padon üldögélve. Csend van, nyugalom, tökéletes hely pár perces önmagunkba tekintéshez.” (- részlet Bagó Tünde: A Bodeni-tó című könyvéből.)

Innen nagyobb sebességre kapcsol a folyó Schaffhausenig. A városig, ahol majdnem 20 métert ugrik lefele hatalmas robajjal és látványos módon a sziklák között. Majdnem megállásra kényszerül, de minden erejét bevetve átcsap a sziklákon, de még hogy!

A legnagyobb sziklához, a vízesés szeméhez is eljuthat az, aki hajóra száll, sőt még ki is szállhat és megmászhatja.

bodenito_rheinfall_fentrol
Rajna-vízesés

A kevésbé bátrak a Schloss Laufenből, azaz Laufen-kastélyból vehetik szemügyre. Itt először teraszokon és barlangokon keresztül kerülhet kapcsolatba vizuálisan és testileg is Európa legnagyobb vízesésével a látogató, majd a kastélyban rövid időutazásra kaphat bérletet. Bővebb információ itt.

Innen már el kell engedni a Rajnát európai útjára. Különös kapcsolatát a Bodeni-tóval azonban ezek a helyszínek szépen bemutatják.

Keljünk útra Nyugat-Európa legjelentősebb folyójával a Bodeni-tó mellett, megéri!

    Hozzászólás írása...

    Az email címed nem jelenik meg.*

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .