Milyen az időjárás a Bodeni-tónál?

Ne higgy a pletykának, hogy Németországban mindig, még nyáron is a rossz az idő és a természetes vizekben nem lehet fürdeni! A Bodensee a legjobb példa arra, hogy Németországban is nyaralhatsz, sőt telelhetsz, és még tavasszal, ősszel is meglephet az időjárás. S ez a régió csupán csak egy jó példa.

A Bodensee mellett élek tíz éve, és ki merem jelenteni, hogy mindvégig élhető, kellemes időjárásban volt részünk.

Tél

A tél nem túl hideg, ritka a mínusz, sajnos kevés a hó is, de kárpótolhatjuk magunkat a közeli Alpok hófödte csúcsaival. Nem is kell olyan messze autózni, ha télen havat szeretnénk látni, hiszen már az Appenzelli-dombságban (amelyről itt írtam egy ajánlót) is sokszor jelentős hómennyiség hullik, hogy a mögötte fekvő Säntisről (a Bodeni-tó alpesi csúcsáról itt írtam részletesen) már ne is beszéljek.

Az igaz, hogy a tél kezdetén, decemberben gyakran ködösek a napok, de a január és a február általában tiszta idővel hívogatja a hosszabb napokat.

Azt ajánlom az utazóknak, hogy decemberben elsősorban a múzeumokra (amelyekről itt olvashatsz) szánjanak időt, hiszen sok érdekességre bukkanhatnak, s legtöbbjük januárban nincs nyitva. Míg a többi téli hónap inkább a nagy séták és a téli sportok ideje.

A március az esős napjaival ismét bekergeti az utazót a múzeumokba vagy a wellnessfürdőkbe (amelyekről itt írtam). Ilyenkor már általában 8-10 fok körül mozog a nappali hőmérséklet, de éjjel még könnyen a 0 fok közelébe kerülhet a hőmérő higanyszála.

Napi hőmérséklet átlagos alakulása Lindaunál – Fotó forrása: wetter.com weboldal

Tavasz

Tavasszal kicsit nehezen ébred a természet a Bodeni-tó mentén, de éppen ezért áprilisban már Mainaun, a Pálmaházban nagy orchideatengerrel várják a természet kifakadását. (Mainau szigetéről itt olvashatsz.)

A tavaszi hónapokban az átlaghőmérséklet 14,5 fok körül mozog, s az esős napok száma ugyan magas, de éppen ezért lesz csodás még nyáron is a természet, hisz tudjuk, a májusi eső aranyat ér.

A késő tavaszi és nyári hónapokban a napsütéses órák száma jóval a német átlag fölött mozog, még úgy is, hogy számítani kell ilyentájt egy-egy esős napra is. Azt szoktam mondani az utazóknak, hogy ezekre a napokra azért van szükség, hogy tehessünk olyan kirándulásokat, mint a Hohenzollern-kastélyok meglátogatása vagy Luzern, Zürich városának felfedezése.

Nyár

Nyáron a Bodeni-tó körül is melegre, időnként kánikulára is számítani kell. Legtöbbször 24-30 fok körül mozog a hőmérséklet napközben, de az elmúlt években sorra dőltek meg a melegrekordok. (Mi már több napon át klímát is használtunk a lakásunkban, amely most bérelhető apartman, itt olvashatsz a szállásról bővebben.)

A melegnek köszönhetően a tó vize kellemesen felmelegszik a nyári hónapokban, általában 21-23 fok körül mozog.

A tó vizének hőmérséklete – Fotó forrása: wetter.com weboldal

Nyáron gyakori lehet a szélvihar, amely az Alpok felől érkezik, s szép hullámokat korbácsol a tó felszínére. A tó mellett – nemcsak nyáron – megjelenik a főn szél, amely száraz, meleg levegővel söpör végig.

Ősz

Az ősz minimum egy olyan hónappal ajándékozza meg az utazókat, amikor egy könnyű pulóver elég a kerékpározáshoz, túrázáshoz (a közeli Hegau dombjai ilyenkor burkolódznak legszebb ruhájukba, itt írtam a túralehetőségekről). A szeptember vagy az október mindig kellemes, de ha az egyik elhozta a vénasszonyok nyarát, akkor a másik biztosan esős, és ez fordítva is igaz.

Talán egyetlen hónap, a november az, amikor nem a legszebb arcát mutatja az időjárás a régióban. Ilyenkor sokszor napokon át az ún. Hochnebel, azaz magasan szálló köd veszi át az uralmat. Megreked a tó környékén; szerencsére a látótávolságot nem befolyásolja, ahhoz elég magasan száll, de a nap sugarai sem juthatnak be alá, így olyan érzése támadhat az embernek, mintha mindig felhős lenne az ég. Párosul hozzá egy kellemetlenül nyirkos hideg is, talán ilyenkor a legjobb a Bodeni-tó gasztronómiai kínálatát felfedezni, legyen az étterem, borpince vagy kávézó (tippjeimet itt találod).

Legyen tél, tavasz, nyár vagy ősz, én várlak a Bodeni-tó mellett és segítek a programjaidat az időjárásra is optimalizálni, keress meg itt!

    Hozzászólás írása...

    Az email címed nem jelenik meg.*

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .