Történelmi játék Carcassonne-ban

Úgy érkeztünk fotós férjemmel Okcitániába, mint a középkori kereskedők. Azután elvegyültünk a városlakók között és egy váratlan pillanatban bevettük a legszebb középkori várat, amit valaha láttunk.

A délfrancia Carcassonne még azelőtt elvarázsolt, hogy láttam volna. Talán a társasjáték, amelyet a városról neveztek el, vagy az a tény, hogy hatalmas középkori várat láthatok épségben, netán a két történelmi belváros és egy finom cassoulet elfogyasztásának reménye játszott szerepet a varázslatban. Nem tudom, de a város látatlanban is úgy vonzott magához, mint ahogy rég nem látott szerelmünket húzzuk magunkhoz hosszú távollét után.

Örömmel fogadtam, hogy a blog fotósa a Canal du Midi csatornára tervezett hajózás egyik állomásának Carcassonne-t jelölte ki. Ezt az örömöt fokozta az, amikor az útra velünk tartó barátnőnk meglepett bennünket a Carcassonne társasjátékkal.

Már a városba érkezésünk előtti este belemerültünk a játékba és felkészültünk a történelmi utazásra.

A társasjáték

Meglepetésemre ezt a stratégiai társasjátékot egy német játékfejlesztő, Klaus-Jürgen Wrede találta ki. S hogy miért egy francia városról nevezte el, miközben Németországban is akad pár csodás, középkori vár? A játék lényege, hogy a játékosok minél nagyobb birtokokat, erődített városokat, apátságokat, csatornákat hozzanak létre. S itt jön a képbe Carcassonne, hiszen a középkori vára, az azt körbeölelő középkori város és a másik középkori városmag az Aude folyó túlpartján a Canal du Midi csatornával az egyik legjobb példa egy ilyen erődített városra.

A játékhoz stratégiai gondolkodás kell, tervezés, szemfülesség, képzelőerő – és szerencse. Szórakoztató, ahogy a játékosok beleélik magukat a középkori építkezésbe. Én úgy éreztem, hogy a játéknak köszönhetően már azelőtt Carcassonne-ba szerettem, hogy hajónkkal kikötöttünk volna a városban. Holott a város kinézetét a játék csak sejteti, de a szellemiségét, hangulatát – így utólag – kellően átadja.

Alsóváros az Aude folyó és a Canal du Midi között

Carcassonne várát és a körülötte létrejött várost a kereskedelmi utak védelme, ellenőrzése és a kereskedők fogadása hívta életre a középkorban. Később fontos központjává vált a kathar eretnekségnek, amelynek végét a keresztesek hozták el a vár életébe. Velük együtt a francia királyok is potenciált láttak az akkor már hatalmas és jó fekvésű erődben. Az aragóniai királysággal szemben jelentett védelmi bástyát.

S itt jön a város fejlődésének egyik legérdekesebb pontja!

Szent Lajos francia király annyira komolyan vette az erőd védelmi szerepét, hogy a körülötte lakó népességet kényszerrel leköltöztette az Aude folyó túlpartjára. Így jött létre a 13. században egy új Carcassonne, amelyet ma Alsóvárosnak neveznek.

Ennek az új Carcassonne-nak akkor növekedett meg a jelentősége, amikor a Canal du Midi megépült.

A kikötő az Alsóváros szélén fekszik, ide érkeztünk meg mi is hajónkkal. Nyugodt francia kisváros hangulatát keltette, amikor a reggeli órákban a Place Carnot (Carnot tér, itt van a piac is) egyik kávézójába betértünk.

Az utcákon itt is felbukkan a középkor, de csak épp egy-egy köszönés erejéig. Ezt kompenzálják azonban a klasszicista és szecessziós épületek, valamint a délfrancia vidékre oly jellemző, színes spalettákkal díszített lakóházak. A városmag körül valamikor városfal állt, nyomai még láthatóak.

Legnagyobb sajnálatomra nem juthattam be a Cathédrale Saint Michel de Carcassonne templomba, amely a 13. század elején épült, de az 1849-es tűzvész után felújított külsejét megcsodálhattam.

A művészeteket kedvelők számára ajánlom a város Szépművészeti Múzeumát (Musée des Beaux-Arts), amelyet a 18. században alapítottak. A 17–19. századi francia művészeti alkotások mellett a helyi kézművesek remekműveit is meg lehet tekinteni.

Híd a középkor és a középkor között

Az Alsóvárost és az Óvárost, ahogy itt nevezik: a Citét, egy régi kőhíd, a Pont Vieux köti össze. Lábánál érdemes egy pillantra megállni, mert áll ott egy kis kápolna, a Chapelle Notre-Dame-de-la-Santé. Érdekességét az adja, hogy elődje éppen ezen a helyen arra szolgált, hogy a Santiagóba tartó zarándokoknak nyújtson menedéket. Később kórház állt mellette és a pestis áldozatainak emlékére építették újjá.

Azonban Santiagón ne lépjünk ilyen gyorsan túl!

A 200 méter hosszú és 12 ívből álló középkori híd, amely ettől a kápolnától indul, része a Santiago de Compostelába vezető Szent Jakab-útnak, itt kezdődik a Pireneusokon át vezető út.

És innen lehet fokozatosan szemügyre venni azt a csodát, amelyet Carcassonne vára nyújt. Ez itt már nem játék, ez a középkori valóság. Vagy mégsem?

Carcassonne, az erőd, a középkori város, a vár, a Cité

A vár zavaros történelméről már a cikk elején esett szó. Bármennyire jelentős is volt a középkor első évszázadaiban és bármilyen sok pénzt és energiát is öltek bele tulajdonosai, grófok, királyok, a középkor második felében elvesztette jelentőségét. Pusztulásnak indult.

Egészen addig pusztult, amíg már – talán a korábban kiköltöztetett városlakók bosszúja miatt is – lebontásra ítélték.

Ekkor jött a képbe az író, művészettörténész, a francia műemlékvédelem nagy alakja, Prosper Mérimée, aki sajnálta ezt a csodás, egykor négyezer embernek lakóhelyet és ennél is többnek védelmet nyújtó falakat, és kezdeményezte a lebontásra ítélt vár megmentését. Megértem, hogy elfogta egy romantikus érzés, volt rá hajlama, hiszen ő írta az alaptörténetet, egy novellát Bizet: Carmen című operájához. Mérimée nem maradt egyedül a vár megmentésével, társa lett a projektben Jean-Pierre Cross-Mayrevieille régész és Eugène Viollet-le-Duc építész. Viollet-le-Duc alakja ellentmondásos a műemlékvédelemben. Ő ugyanis azt vallotta, hogy nemcsak helyre kell állítani egy épületet, hanem azt, hogy „olyan teljessé állítjuk helyre, amilyen soha egyetlen korban sem lehetett. […] A legjobb az, ha belegondoljuk magunkat az egykori építész helyzetébe, s megpróbáljuk elképzelni, mit tenne, ha a világra visszatérve ő kerülne szembe az előttünk álló feladattal.”

Ennek a felfogásnak köszönhető, hogy úgy sétálhatunk Carcassonne-ban, mintha a középkor végétől az enyészet helyett folyamatosan fejlesztették volna a 19. századig ezt az építményt. Viollet-le-Duc elérte, hogy eszünkbe sem jut a falak között sétálva, hogy ez egy felújított épület, amelyhez ő talán olyat is hozzátett, ami eredetileg nem volt ott.

A középkori város az 52 toronnyal és két koncentrikus várfallal, amelyek hossza összesen 3 km, valamint a château comtallal, a belső várral elrepíti a látogatót egy középkori világba.

A város, amely körbeveszi a belső várat és a román kori Basilique Saint-Nazaire-t, él. Kevés lakója van, s azok is inkább a turistákért vannak itt, de a falakon sétálva, bejárva az egykori erőd épületeit, múzeumjait, hálásak lehetünk a három férfinak, akik nem hagyták elpusztulni.

Több helyen felfigyeltem a magyarázó táblákra, amelyek bizonygatták, hogy Viollet-le-Duc nem légből kapott ötletekkel újította fel Carcassonne várát, hanem bizony mindenhez igazolást keresett a történelemben. Érdekes séta volt ezek tükrében a várfal végigjárása és a betekintés egy-két kertbe, valamint a most turistáktól zajos utcák mögé nézni.

(Figyelem! A várfalakat csak az tudja végigjárni, aki belépőt vesz a château comtalba, de megéri, elhihetitek nekem!)

A galériában a fotókra kattintva, azok nagy méretben is megnézhetőek!

Cassoulet és egyéb finomságok a történelmi falak között

Franciaországban nem lehet éhen halni – járja a mondás köztem és férjem között. Vakon is hajlandó vagyok rábökni az étlapon bármire, mert tudom, hogy ízleni fog. Szerencsés természetem és gyomrom van. A cassoulet-t már régebb óta ismertem, de vágytam rá, hogy mégis itt, ahol oly közel járok a születési helyéhez, megkóstoljam. A Cité egyik éttermében, miközben a várfalat csodáltam, merült el kanalam a babos, kolbászos, sertés- és bárányhúsos, kacsás ételben.

Alig pár kilométerre innen, Castelnaudary városában született meg az az étel a százéves háború idején, a 14. század közepén. Akkor még nem így nevezték, a cassoulet nevet csak később kapta, valószínűleg a languedoci cassolo – főzőedény – kicsinyítőképzős változata a név.

Fenséges, ahogy a váron belül a környékről származó finomságokat a látogatók elé tárják. Imádtam a kacsamájat a Le Sénéchal bisztróban, meglepett a Hypocras likőr és szívesen melegedtem egy jó pohár pastis társaságában az esős időben.

A fények kísérjenek utadon!

Tudom, hogy csábító a városnéző kisvonat, amely körbejárja a Citét, vagy a busz, amely felvisz és lehoz a kaptatókkal megközelíthető középkori városba és városból, de inkább gyalogoljatok. Mi az esős idő ellenére is gyalogoltunk, és nem bántuk meg.

Amíg felértek és meg-megálltok, a várat minden oldalról szemügyre vehetitek. Amíg körbejárjátok a falakat, addig megértitek erőd jellegét, s amíg visszatértek az Alsóvárosba a fent töltött nap után este, addig gyönyörködhettek a fényekben.


Azt olvastam az egyik francia turisztikai oldalon, amely Carcassonne városát hirdette, hogy a legfontosabb, amit a városba vigyél magaddal, az nem más, mint az idő. Két várost kapsz, egy olyan csodát, mint a Canal du Midi és két borrégiót, számos apró francia faluval. Carcassonne és környéke az a hely, ahol napokig nem lehet unatkozni. Ja és próbáld ki a Carcassonne társasjátékot!

És ha már említettem a Pireneusokat, akkor elárulom, hogy mi is nekivágtunk, ha nem is gyalog, de autóval. Ellátogattunk az alig három órára fekvő Andorrába, amelyről itt olvashatsz az Élet sója blogon.

    Hozzászólás írása...

    Az email címed nem jelenik meg.*

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .