A pap, akit egy képeslap küldött börtönbe

August Ruf tisztelendő, a templomépítő

Harminchat évesen érkezett a délnémet Singen am Hohentwiel városába August Ruf tisztelendő, akinek az első feladata egy templomépítés lett. Ekkor épül meg a Herz-Jesus templom a város szívében, amelyet a tisztelendőnek köszönhetően 1911-ben fel is avattak. August Ruf nemcsak az egyházi, hanem a városi ügyeket is a szívén viselte, részt vett a politikai életben, és elismert tagja volt a városi közösségeknek. 1930-ban a város díszpolgárává választották. Nem volt olyan ember, aki ne tudta volna a városban, hogy hozzá bármikor fordulhat, ha bajban van, ha bánata van, vagy öröme. A náci párt hatalomra jutása után, többször, nyíltan állást foglalt a Birodalom egyházellenes politikájával szemben. Tiltakozott a katolikus ifjúsági egyesületek feloszlatása ellen is. A nácik a „nép kártevőjének” nevezték, akit meg kell állítani. 1941. március 14-én August Rufot a badeni oktatási minisztérium eltiltotta a katolikus vallás tanításától.

Aki segítségre szorul …

A városban az a hír járta, hogy August Ruf és egy lelkésztársa Weiler, a közeli Wiechs am Randenből a nácik elől menekülőknek segített átjutni a svájci határon. Két érdekességről számolnak be a források. Az egyik szerint a város zsidó orvosának özvegyét 1942 májusában August Ruf irányítja a lelkésztársához, aki át is juttatja a nőt a határon. Azonban egy svájci vámtiszt elszólja magát a német kollégájának a nő sikeres meneküléséről. Weiler lelkészt letartóztatják, Dachauba viszik koncentrációs táborba, ahonnan a háború végén szabadul. Egyes források szerint ő tesz említést August Rufról, akit szintén letartóztatnak 1943 decemberében. Más források szerint a singeni pap vesztét egy képeslap okozta, amelyet a határon átjuttatott menekülők egyike ad fel a papnak. A lapon értesíti, hogy sikeresen eljutott Svájcba és megköszöni a segítséget. A hatóságok elfogják a képeslapot, és ennek következményeképpen tartóztatják le a tisztelendőt. August Ruf Rottenburg am Neckar börtönébe kerül, súlyos beteg már akkor is, amikor elítélik, de ezt a tényt figyelmen kívül hagyják. Néhány hónapot tölt a börtönben és pár héttel a szabadulása után 1944 tavaszán meghal. Singen városában ma az ő nevét viseli a főutca.

A szereplő

Készülő regényemben is szerepel pap, aki a fenti tisztelendő utódjaként szolgál a képzeletemben Singenben. Miben lesz az én papom az utódja? Hamarosan kiderül a regényemből.

    Hozzászólás írása...

    Az email címed nem jelenik meg.*

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .