Hogyan legyünk tökéletes túrázók?

Készülj fel! Az erdő, a hegy, a sziklafal valódi, nincs visszatöltés!  

Kutakodj az úti célodról, de felejtsd el az Instagram-fotókat, gondolj arra, te mennyit szarakodsz az effektekkel és szűrőkkel, mire kiteszel végre egy képet.

Tervezz! Legyen térképed, papíralapú, akkor is, ha mobilfüggő vagy. A mobilod térerőfüggő.

Tanuld meg a színes túrajelzések jelentését! Ha színvak vagy, akkor is.

Napsütés lesz? Akkor vigyél magaddal esőkabátot, még sátornak is jól jöhet, ha gond adódna a térképpel.

Felejtsd el a terepruhát, ha nem akarsz trófea lenni egy vidéki kúriában!

Nem, nem, a futócipő nem túracipő, a szandál sem erdőbe való. A bakancsban pedig úgysem látszik a mintás neccharisnyád, húzz fel inkább egy túrazoknit, de figyelj rá, hogy legyen légvezető, nedvességet elvezető és szellőztető csatornája! A szellőztetés különösen fontos, képzeld el, ha megsérülsz és a tökéletes kinézetű Hegyidoktor lerántja a bakancsot rólad, majd megcsapja az orrát a lábszagod. Oké, igazad van, a tanga mehet, de csak a Hegyidoktor miatt.

Hátizsákot válassz, de ne legyen túl nagy, mert neked kell cipelni egész nap!

Készíts bele mindent tudó svájcibicskát, kihűlés ellen védő takarót, akkor is, ha egynapos túrát tervezel; ki tudja, ember tervez, isten próbára tesz.

Legyen nálad vízálló gyufa, azzal a nedves erdőben is tüzet gyújthatsz!

Vihargyufát csak a hegyre vigyél!

Dobj be hat-hét csomag koffeinpasztillát, segít ébren maradni, ha félsz az erdőben éjjel!

Legyen nálad többfunkciós, anodizált alumíniumból készült taktikai toll! Csak vágd a hátába a támadódnak, úgy, mint a padtársadnak a Rotringot elsőben és menekülj. Támadó nélküli vészhelyzetben írj vele üzenetet vagy búcsúlevelet!

Mindig legyen nálad vízfertőtlenítő és -konzerváló tabletta, arra az esetre, ha kilyukadna a kulacsod. Nem, a vizeletet nem tisztítja, az csak az űrhajósok kiváltsága.

Élelemről is gondoskodj! Vigyázat, a kolbászos szendvicset a hangyák is szeretik. Vigyél inkább Emergency Food Rationt, számíts más éhezőkre is! S ne feledd: szárazon lassan edd, rágd meg jó alaposan és igyál hozzá eleget, ha van vized. Ha nincs elég víz, morzsold össze és folyadékkal összekeverve zabkásának, energiaitalnak fogyaszd!

Ha túl nehéz a hátizsákod, a fentiekből akkor se hagyj otthon semmit, az első eltévedésnél megbánod.

Az erdőben légy körültekintő, mások is élnek ott! Ne énekelj! Ez nem a zuhany, itt hallgasd inkább az erdő neszét. Ha morgásra leszel figyelmes, akkor jobb, ha nem kiabálsz, csak másokat is megijesztesz, fuss Forest(-ben)!

Ne ülj le az avarba, gondolj az apró élőlényekre, akiknek egy élet munkáját teszed tönkre a hátsóddal!

Ne mássz fára, te sem örülnél egy százkilós havernak az ötvenkilós hátizsákjával a nyakadban!

A kicsi piros bogyókat kerüld, a gombákat hagyd másoknak, nemcsak te lehetsz éhes az erdőben.

Ha a pszichológusod szerint te áldozattípus vagy, akkor eszedbe ne jusson a vadászat, próbáld ki a fényevést, hátha mégis működik.

Ne építs kőemberkét, főleg ne a színes jelekkel megfestett kövekből, bármennyire is jól mutatna a fotódon. Utánad sem az özönvíz jön, hanem más túrázók.

Ha kiabálást hallasz, ne rohanj a hang irányába, mert könnyen letérhetsz a kijelölt útról, ahol ezernyi veszély leselkedhet rád! Menj szépen tovább és hívj segítséget az első lehetőségnél!

Fölösleges energiapazarlás a fák törzsébe vésned „Szeretlek, Jani”, vedd elő az anodizált alumíniumból készült taktikai tolladat és írj inkább romantikus levelet Janinak. Tehetsz bele egy lehullott színes levelet vagy akár farkas kutyatejet is, attól függő mennyiségben, hogy miért nincs most veled!

Isten ments, hogy mindent lefotózz, egyrészt úgysincs térerő a posztoláshoz az Instán, másrészt lemerül a mobilod, amire még szükség lehet, ha eltévedsz.

Feleslegesen pánikolsz, ha visszataláltál az utolsó jelzéshez, mert akkor még nem tévedtél el!

Gond adódott a térképpel? Fordítsd meg, majd forgasd el kilencven fokkal, úgy sem az igazi? Akkor forgasd még, legalább háromszor, ha már eltévedtél, akkor úgyis van időd. Pár óra alatt kiderül, ha rossz a térképed, ilyenkor jusson eszedbe a szibériai fogságot is megjárt nagyapád bölcs mondása: ha a térkép és a táj között eltérés adódna, akkor a táj szerint kell eljárni. A lázadással itt nem mész semmire.

A biztonság kedvéért indulás előtt tégy fel egy kötél karkötőt, lehetőleg ötméterest, azzal már a nagyobb sziklákon is lelóghatsz úgy, hogy észrevegyen az utánad kutató helikopter.

Addig is csodáld a természet szépségét, hallgasd a madarakat és imádkozz az erdő istenéhez, a sziklák védelmezőjéhez, vagy akihez akarsz! Ne feledd, a friss levegő jót tesz a testnek és léleknek!

    Hozzászólás írása...

    Az email címed nem jelenik meg.*

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .