A tíz legnépszerűbb hely a Bodeni-tónál

A három ország, amely körbe öleli a Bodeni-tavat, már önmagában nagyon színessé teszi a környéket, de a természeti adottságok, a történelmi szerepvállalások és a gasztronómiai irányvonalak csak tovább színezik azt.

Nagyon nehéz kiválasztani tíz olyan látnivalót, amely megelőzheti a másik, vagy a harmadik tízet. Ha azonban valaki turistaként érkezik a környékre, akkor az alábbi helyeket igyekszik megnézni.

Konstanz városa hajóról

1., Konstanz városa – a régió központja

A 600 évvel ezelőtti konstanzi zsinat máig ható nyomokat hagyott a városon. Akkor a középkor legnagyobb eseménye rengeteg embert vonzott a városba, akiket el kellett látni. Ma is sok az étterem, s sok a látogató Konstanzban. Télen-nyáron pezsgő élet zajlik a középkori falak között. Pezseg a kikötő, ahonnan tucatnyi hajó és komp indul, pezseg a Rajna-part a sétálni- és úszni vágyóktól, pezsegnek a történelmi emlékek a múzeumokban és pezseg mindenki, ha karácsonyi vásár, vagy nyári fesztivál van. Konstanz városáról itt és itt olvashat bővebben.

Konzil épülete, Konstanz, Bodeni-tó
Konzil épülete, Konstanz, Bodeni-tó

2., Mainau, a virágsziget

A sziget, amely Európa egyik legnagyobb botanikus kertje bármelyik évszakban különleges élményt tud nyújtani. Napfelkeltétől nagnyugtáig csodálhatjuk a keresztes lovagok, majd Eszterházy herceg és a badeni nagyherceg keze munkáját, az ide telepített növényeket és a ma is grófi kezek által ápolt virágkompozíciókat. Itt Ficino, a firenzei platonikus filozófus szavai értelmet nyernek: „a szépség olyan erő, amely elragadja és megszólítja a lelket vagy érzékeket”. Mainau részenként és egészben megerősíti a tételt. Mainauról itt olvashat bővebben.

Mainau, a virágsziget

3., Friedrichshafen és a Zeppelin

Turistaszemmel első ránézésre nincs semmi különös Friedrichshafenben. Legtöbben csak azért ismerik, mert repülőtere van, vagy mert itt van a legtöbb vásár, ahol a lakóautóktól a bélyegekig tartó palettán lehet válogatni. Holott vannak izgalmas történetei az aszkéta kolostor romjain működő bordélyháztól kezdve, a fahidakon, Zeppelin és Dornier munkásságán, az iskolamúzeumon, vagy természetvédelmi központon át az íriszektől kék rétig.

Friedrichshafen madártávlatból Zeppelinnel

A repülés városában két óriási múzeumba biztosan betér a látogató. A Zeppelin gróf munkásságát és a Zeppelint bemutató múzeumban időutazunk, még a Dornier múzeumban repülünk. S ha a múzeumokból elég, akkor a város mellett ott van Eriskirch természetvédelmi területe a fahidakkal és az íriszekkel. Zeppelin gróf szociális alkotásáról itt olvashat bővebben.

Zeppelin csoki, Friedrichshafen, Bodeni-tó
Zeppelin csoki, Friedrichshafen, Bodeni-tó

4., Reichenau, a zöldség és a kolostorok szigete

Három templom, kolostor, paradicsom és saláta. Röviden így lehetne a Bodeni-tó legnagyobb szigetét jellemezni. Ma a zöldségtermesztés határozza meg a sziget arculatát, de ezer évvel korábban ez a középkori Európa legnagyobb műveltségi központja volt. A kolostorban kódexek készültek, oktatás folyt (itt tanultak Nagy Károly fiai), gyógynövényeket termesztettek. Reichenau az a hely, ahol kerékpárral, vagy gyalog egyszerre élhetjük át a múltat és a jelent, megkóstolhatjuk a tóból kifogott halakat, az itt termelt zöldségeket és bort, majd megnézhetjük a sziget legmagasabb pontjáról a 360 fokos panorámát a Bodeni-tóra. Reichenau szigetről itt olvashat részletesen.

Templom, Reichenau, Bodeni-tó
Templom, Reichenau, Bodeni-tó

5., Stein am Rhein és a Rajna-vízesés

A Rajna Stein am Rhein településnél lép ki másodszor is a Bodeni-tóból (először Konstanz városánál). Ez a kis svájci település festett falú házaival, középkori kolostorával és várával a kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik. Nem kell mást tenni csupán leparkolni a középkori kapu előtt, végig sétálni a főutcán és a Rajna partján, majd inni egy jó kávét és enni egy süteményt, s élvezni egy svájci kisváros szépségét. Stein am Rhein-ról itt olvashat bővebben.

Stein am Rhein település

Stein am Rheinból már csak egy ugrás a Rajna-vízesés Schaffhausen mellett Neuhausenben. Elképesztő erővel szalad a víz, sziklákat formál már évezredek óta. Nemcsak vonzó látvány, hanem erődemonstráció is. Európai Niagarának hívom ebben a bejegyzésemben. Azt hiszem, jogosan.

6., Bregenz és a Pfänder

Fekvése egyedivé és különlegessé teszi ezt az osztrák várost. A Bodeni-tó kapuja, az Alpok öleli, csak egy ugrás innen Svájc, Lichtenstein, Németország és  kevés olyan turista van, aki nem talál itt magának kedvére való látnivalót, programot.A túrázás szerelmesei több tucatnyi túraútvonalon hódolhatnak szenvedélyüknek, a kultúra fanjai múzeumokban és fesztiválokon élhetik ki magukat, s aki történelmi emlékek között kutatna, sétálna és enne valami helyi, osztrák specialitást annak is tökéletes úti cél a Vorarlberg fővárosa. Bregenz városáról itt olvashat részletesen.

7., Meersburg, vár és bor

Ha egyetlen mondatban kellene mindent elmondanom Meersburgról, akkor az így hangzana: Lovagok és püspökök beszélgetnek egy borospince előtt, majd megérkezik egy kerek szemű, szőkésbarna hölgy, aki rögtön elbájolja az urakat rímekbe öntött szavaival. A Bodeni-tó északi partján fekvő vár már a VII. században a Merovingok stratégiailag fontos bástyája volt, majd egyházi központ lett. Ma pedig a borászok központja. Kétségtelen, hogy Meersburgból nyílik a legszebb panoráma a tóra és a túlpartra.

Meersburg vára, Bodeni-tó
Meersburg vára, Bodeni-tó

8., Lindau, a védett kikötő

Lindau fontos kereskedelmi központként székelt a dél és az észak, a kelet és a nyugat között már évszázadokkal ezelőtt. Ennek köszönhetően már a sziget első utcácskájában érezni lehet az épületek hangulatán az egykori kereskedelmi és céhes jelenlétet. Aprócska üzletek, pékek, kávézók álldogálnak és kínálják portékáikat. A város különlegességét az adja, hogy óvárosa szigeten található, amelyet egy közúti és egy vasúti töltés köt össze. Híres oroszlánja pedig a tó felől védelmezi a város szívét.

Lindau -kikötő, Bodeni-tó
Lindau -kikötő, Bodeni-tó

9., Pfahlbauten, a kőkorszaki falu

Hatezer évet repülhetünk vissza az időben, hogy ízelítőt kaphassunk a neolitikum emberének életéből Überlingen mellett, Uhldingenben. A tó mélyén évezredekig nyugvó egykori épületmaradványok alapján rekonstruált és felépített épületek segítenek elképzelni az oly távoli életet. A cölöpökön álló házakban elképzelhetjük a kor emberének mindennapjait, megérthetjük a tó előnyeit és hátrányait.

Pfahlbauten, Bodeni-tó
Pfahlbauten, Bodeni-tó

10., Höri-félsziget

A kerékpárosok és túrázók Mekkája ez a félsziget a tó nyugati oldalán. Sehol nem kapunk olyan nyugalmat, mint itt. Ha elfáradunk, akkor az utunkba eső kis falvakban mindig lesz egy hely, ahol ihatunk egy frissítőt, sőt a nyári melegben a tóba is beugorhatunk a számtalan szépen kialakított szabadstrand egyikénél. Emellett megérthetjük, hogy miért is szeretett a német művészvilág mindig is elvonulni a Höribe. Itt alkotott Otto Dix, a festő és Hermann Hesse író is, többek között.

Wangen - kikötő, Bodeni-tó
Wangen – kikötő, Bodeni-tó

S ha szeretnéd felfedezni a környéket alaposabban, akkor ebben a könyvben rengeteg információt, tippet találsz, rendeld meg most itt a webáruházban biztonságos fizetési módokkal, Magyarországon és Németországon belül is szállítunk: Megveszem a Bodeni-tó útikönyvet, vagy írj az kapcsolat@bagotunde.com e-mail címre.

Bodeni-tó útikönyv
Bodeni-tó útikönyv

    Hozzászólás írása...

    Az email címed nem jelenik meg.*

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .