Tíz érdekesség, amit biztosan nem tudtál a Bodeni-tóról

A Bodeni-tó változatosságát elsősorban az alapozza meg, hogy három ország, Ausztria, Németország és Svájc határolja. Sokszínűsége a tó körüli történeteken, kulturális eseményeken, gasztronómiai kínálaton és a települések arculatán is tükröződik. Ezen az oldalon is számos érdekes célpontot, különleges helyet ajánlottam már, ahogy a könyvemben, a Bodeni-tó útikönyvben is. Most azonban nézzünk néhány olyan érdekességet, amelyekről eddig még biztosan nem hallottak azok sem, akik itt élnek, vagy érdeklődnek a tó iránt.

 • Tudtad, hogy a konstanzi kikötőben álló Imperia szobor 4 perc alatt fordul meg a saját tengelye körül?

Konstanz leghíresebb nevezetessége, Peter Lenk szobrász szatírikus alkotása, az Imperia egy hiányos öltözékű hölgyet ábrázol, aki az egyik kezében a pápát, a másikban a császárt tartja. A szobor a konstanzi zsinatra szeretné emlékeztetni a várost és a látogatókat. Méretét tekintve is grandiózus, hiszen 9 méter magas, súlya 18 tonna. 1993-ban állították fel, s egy forgóasztal segítségével forog a saját tengelye körül. Konstanzról itt is olvashatsz.

 • Tudtad, hogy a Konstanzi Városüzemeltetésnek apró állatok is az alkalmazottai?

A Daphniák, azaz vízibolhák gondoskodnak a tó tisztaságáról. Ezek az állatok ugyanis lebegő algákat, egysejtűeket, baktériumokat, bomló holt szerves anyagot fogyasztanak, ezáltal tisztítják a vizet. Kiváló hadsereg a lebegő zöld alga, infuzória túlszaporulat leküzdésében. A Városüzemeltetésnél tudják, ha az algák elszaporodnak, akkor vagy szabadságra mentek a vízibolhák, vagy megnőtt az ellátandó feladatuk, azaz jelentősebb szennyezés érte a tavat.

 • Tudtad, hogy a Bodeni-tó mellett található Európa legszűkebb háza?

Az ausztriai Bregenz városában a Kirchstrasse 27. és 31. között szorongó épület homlokzata mindössze 57 cm. Elképesztő, nem? Hogyan lehetett ilyen szűk házban élni? S nem elég, hogy szűk, még a kora is tiszteletre méltó. A városi források már 1796-ban említik először az épületet. Bregenzről itt olvashatsz részletesen.

 • Mi történne, ha a világ teljes lakossága egyszerre fürdene a Bodeni-tóban? Jól kicsapna a partra, nem? Vagy mégsem?

Hihetetlen, de matematikailag bizonyított, hogy a Bodeni-tó szintje csupán 90 cm-rel emelkedne meg, ha minden lakos beleugrana. Alig hiszem el.

 • Itt található a világ legnagyobb úszó színpada.

Szintén az ausztriai Bregenz városa büszkélkedhet ezzel az érdekességgel. A Seebühne, amely a tavon úszik csaknem 7000 néző számára kínál szórakozási lehetőséget nyaranta. Két évig játszák ugyanazt a darabot, általában operát, amelyhez monumentális díszletet építenek. Utoljára mi a Rigolettot láttuk Bregenzben, óriási élmény volt.

 • Meddig időzik egy csepp víz a Bodeni-tóban?

A Bodeni-tavat több folyó, köztük a hegyekből lefutó Rajna táplálja, amely később, többször is kilép a tóból. Azaz elvileg lehetséges, hogy a Rajna vízcseppje valahol valamikor elhagyja a tavat. A fenti kérdés valójában nonszensz, de matematikailag mégis bizonyítható: Ha vesszük a tó térfogatát, és ezt elosztjuk az éves lefolyással, akkor megkapjuk minden vízcsepp „átlagos tartózkodási idejét” a tóban, ami 4,2 év. Persze azért gondolni kell az örvényekre is, amelyek ezt az időt jelentősen meghosszabbíthatják. Jópofa számítás, nem? A tó víz alatti élővilágáról itt már írtam.

 • A Höri félsziget hagymáit repülő csészealjakról mintázta a Teremtő?

Minden lehet, de az biztos, ha ellátogatunk a Höri félszigetre, akkor az útmenti zöldségárusoknál gyönyörűen felfűzött hagymafonatokat is látunk majd. A Hörin Bülle névre hallgat ez a hagyma, s alkalmas a csodaszép hagymafonatok készítésére is. Ha jól megnézzük az alakját, akkor pedig nem lesz kétséges, hogy bizony az UFO-k szolgáltatták a mintát. Ősszel érdemes a Büllefest ünnepségre is ellátogatni. Hagymát hagymával kóstolhatunk majd.

 • Surround-élmény élmény egy templomban? Ez is lehetséges a Bodeni-tó mellett.

A lindau-i Szent István (St. Stephan) templomban úgynevezett összecsukható padok vannak az első sorokban. Ha a lelkész a hívők mögötti szószékről szólal meg, akkor a hallgatóság egyszerűen lehajthatja a pad háttámláját, és így szemtől szembe kerül a lelkésszel. Mindent a kiváló élmény érdekében.

 • Titkos ügynök is járt a Bodeni-tavon.

Daniel Craig, mint James Bond 2008-ban a bregenzi tószínpad díszletei között akrobatikázott, amellyel jól felforgatta az osztrák tóparti város életét. Tíz éjszakán át forgattak a tószínpad díszletei között. Később azzal is felbolydították a várost, hogy a filmben bemutatott repülőtérnek a „Bregenz repülőtér” nevet adták, s mivel a szóban forgó repülőtér valójában nem létezik, többször magyarázkodásba kellett bonyolódnia a tószínpad munkatársainak. Többen repülővel szerettek volna Bregenzbe érkezni.

 • A Bodeni-tó egyes részei nemzetközi jogilag hontalanok. Befogadja valaki ezeket a tórészeket?

A három szomszédos ország, Németország, Svájc és Ausztria még a mai napig nem állapodott meg a tó határáról. Bár a kikötők és azok környéke az adott államokhoz tartoznak (ezért például az Überlingersee, ahol minden kikötő német, teljes egészében Németországhoz tartozik), de a Konstanz és Bregenz közötti Obersee-nek a mai napig nincs igazi „tulajdonosa”. Fogadjuk be!

S ha szeretnéd felfedezni a környéket alaposabban, akkor ebben a könyvben rengeteg információt, tippet találsz, rendeld meg most itt a webáruházban biztonságos fizetési módokkal, Magyarországon és Németországon belül is szállítunk: Megveszem a Bodeni-tó útikönyvet, vagy írj a kapcsolat@bagotunde.com e-mail címre.

Bodeni-tó útikönyv
Bodeni-tó útikönyv

  Hozzászólás írása...

  Az email címed nem jelenik meg.*

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .