Így élünk mi a Bodeni-tó mellett!

Milyen az élet egy olyan turisztikai régióban, ahol egy tó három országot kapcsol össze, s változatos tájjal ajándékozza meg a helyi lakosokat? Számtalanszor tették fel ezt a kérdést nekem. Röviden a válaszom annyi volt, hogy fantasztikus. A hosszabb válaszom ott lapul a Bodeni-tó – Több mint útikönyv hasábjain. Az útikönyvemet nemcsak azok a magyarok vásárolták meg, akik nyaralást, kirándulást terveztek Magyarországról a Bodeni-tóhoz, hanem azok is, akik itt élnek, hozzánk hasonlóan a tó partján. Miért? Mert szerették volna alaposabban felfedezni a környéket, mondták, amikor személyesen hívtak a könyv miatt vagy vették át tőlem a tó partján.

Megkerestem néhányukat és feltettem nekik is a kérdést:

Milyen az élet a Bodeni-tó mellett?  

„A Bodeni-tó nekem a kikapcsolódás, a feltöltődés. Ha fáradt vagyok, kikapcsol a zsivajával, a színes embertömeggel, az ékszerdoboz szépségű házaival, a pálmafás kávézókkal, amelyek teraszán télen is van élet. Minden évszakban különleges élményt nyújt a táj szépsége, a gondozott házak, kertek, parkok. A német kultúra gyöngyszemei találhatóak elszórva a tó körül: múzeumok, kastélyok, kertek, Mainau, a virágsziget és még számtalan látnivaló. Ülj be a tóparton egy kávézóba, hallgasd az utcazenészt, nézd meg az utcaszínészt, gyönyörködj a tó látványában a sétahajóról, vagy menj el májusban a virágszigetre! Feledhetetlen élményben lesz részed.” Turcsányi László, aki Leutkirch im Allgäuban él.

„Hat éve élek a Bodensee mellett. Először Konstanz belvárosában béreltem egy kis lakást, majd 2016-ban Allensbachba költöztem. A tó kb. háromszáz méterre van a lakhelyemtől, nyáron természetesen hetente többször lemegyünk a strandra, akár munka után is, úszni egyet. Naponta járok futni, a tópart ehhez is tökéletes választás. Az ablakokból és a teraszról mindennap gyönyörködhetek benne, ahogy a túlparton húzódó svájci hegyekben is. A gyönyörű kilátás mellett megfigyelhetem, hogy a tó mindennap másik arcát mutatja. Ha csak tehetem, kiülök egy padra a parton és nézem a tájat. Gyönyörű. Örülök, hogy itt élhetek.” Gyöngyi, aki Allensbachban lakik.

„A Bodeni-tó mellett élni hihetetlen élmény számomra, csodálatos a napfelkelte a víz tükrében, és csodálatos a naplemente is! Festői, és utánozhatatlan. Ha tehetem, tehetjük férjemmel, minden hétvégén kimegyünk sétálni, egyfajta nyugalmat áraszt. Férjem festőművész, így mi mindig picit más szemmel nézzük a vizet, sok fotót készítettem már róla. Férjem pedig szeretné vászonra vinni, megfesteni… Lassan 7 éve nem fogott ecsetet, utoljára Magyarországon, talán itt újra érte nyúl! A Bodeni-tó mellett élni kiváltság.” Tünde, aki a tó északnyugati felén él.

„Mivel a szülővárosomat is több folyó szeli át, így vízparti élet adta élményekkel nőttem fel, ezért nagyon örültünk a Bodeni-tónak, amikor Németország ezen déli csücskébe hozott minket a sors. A tó szerencsés fekvéséből adódóan a látvány kiegészül az Alpokkal, és ez a végtelennek tűnő, széles panoráma engem mindennap feltölt energiával. Imádom nézni, inspirál és elgondolkodtat, olyan érzés mindig, mintha az egész Földet egyszerre belátnám és tisztán rálátnék a világ nagy összefüggéseire. A tó partján járva-kelve és beszippantva a hegyekből lefolyó víz illatát pedig úgy érzem, hogy mindennap felfrissülök, megújulok – ez feltölt a munkába menet és megnyugtat hazafelé menet is. A környéken is számtalan gyönyörű hely található, így minden kiránduláskor új meseszép helyeket fedezhetünk fel, ráadásul a tó nyugati csücskében lakni egyet jelent azzal, hogy a Fekete-erdő szélén élünk. Valóban igaz, hogy itt élni olyan, mintha mindennap egy kicsit nyaralnánk is.” Viktor, aki a Bodeni-tó nyugati végén lakik.

„Tizenhárom éve élünk itt, és bármikor lemegyünk a Bodeni-tóhoz, rácsodálkozunk, milyen gyönyörű helyen élünk. Áprilistól szeptember végéig kihasználjuk a tó közelségét a strandolásra, és két éve a SUP is a család kedvence lett. Nem hiszem, hogy találhattunk volna ennél szebb második otthont a családunknak. Az egyik kedvenc helyünk a Höchsten kilátópont és étterem. Csodás panoráma nyílik innen a tóra és háttérben a hegyekre. Emellett még a Höchsten étteremben az étel is ízletes.  A környék kirándulóhelyei s a közeli síterepek miatt is imádunk itt élni. Amint leesik a hó, a hétvégéket a hegyekben töltjük. Ja és az alma a Bodensee mellett különösen finom, a leimbachi alma csúcs.” Krisz, aki a Bodeni-tó északi partján él.

„Mi, akik a Körösök öleléséből érkeztünk a Bodeni-tóhoz, szinte rögtön otthon éreztük magunkat. A férjemnek nem telik el nap úgy, hogy ne menjen el a tópartra. Munka után, a szabadidejében nyáron sűrűn csobban a vízben, vagy a tóparton biciklizik. Ha tehetem, én is csatlakozom hozzá.

Közös szabadnapjainkon felfedezzük a tó környékét, a sok érdekes nevezetességet.

Korábban mindkét unokánkkal már a babakocsival és azóta is sokat sétáltuk a parton, ők már ebbe a csodás környezetbe születtek. Hétközben gyűjtjük a száraz kenyérvégeket, amivel a fiúk etetik a hattyúkat és a sirályokat, galambokat, kacsákat.

A legkedvesebb városom a tó partján Lindau. Oda bármikor, gyalog is, bicajjal is, hajóval vagy vonattal is elmegyünk, itt van a szomszédban. Hatalmasat sétálunk a város öreg utcáiban és a parton, jó időben a sörkertben grillcsirket eszünk, hozzá egy finom pohár bort iszunk.

A másik kedvenc városunk Bregenz, ahol élünk. A lakásunk ablakából, a teraszunkról télen-nyáron, minden napszakban láthatjuk a tavat. Imádunk itt élni!

Kedvenc helyeink közé tartozik még Meersburg és Überlingen. Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti a tóparttal, színes házakkal és jó hangulatú helyekkel tűzdelt kisvárosokat.” Klári, aki a Békés megyei Szarvasról költözött a Bodeni-tóhoz.

Ha szeretnél te is bepillantani a Bodeni-tó világába, akkor olvass bele itt a Bodeni-tó útikönyvbe.

    Hozzászólás írása...

    Az email címed nem jelenik meg.*

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .