Kilátópontok a Bodeni-tónál

A Bodeni-tó északi partján különösen szép kilátás nyílik már a városokból, a partról. Előtérben a tó, a háttérben az Appenzell-dombság és mögötte az Alpok csúcsai. S ha még egy kicsit magasabbra is felmerészkedünk, akár gyalog, akár bicajjal, akkor az egész környék fantasztikus panorámája tárul elénk. Mutatok pár olyan kilátópontot, ahová érdemes ellátogatni, ha szép az idő. A legtöbb az északi parton helyezkedik el, de a végén lesz egy kivétel!

Haldenhof kilátópont és étterem, Sipplingen

A Haldenhof kilátópont Sipplingen település mögött található, s különlegességét az is adja, hogy a panorámát ebéd, sőt reggeli közben is élvezhetjük. Étterem és szálláslehetőség is található itt. Több, attraktív túraútvonal vezet fel, de autóval is könnyen megközelíthető, Bonndorf vagy Nesselwangen irányában autózva a Haldenhof kiírást érdemes követni.

Gehrenbergturm, Markdorf

Markdorf település nem a tó partján fekszik, hanem néhány kilomotérre északra Meersburgtól. S talán éppen ez a kis távolság adja azt a lehetőséget, hogy a városka történelmi Altstadt-jának felfedezése után ellátogassunk a Gehrenbergturmhoz. A 30 méter magas toronyba 149 lépcsőn át juthatunk fel, s amikor felérünk, akkor a lélegzetünk is eláll, no nem a sok lépcsőtől, hanem a kilátástól. Aki autóval érkezik, annak a toronytól 100 méterre található kis parkolóban van lehetősége leállítani az autóját, vagy a Wanderparkplatz Schweppenen mellett található parkolóban. Innen 350 méter a torony, s ez az a pont, ahonnan több túraútvonal is indul. Bővebb információ itt: Gehrenbergturm weblapja itt.

Altbodman, Bodman

A bodmani várromot több irányból is megközelíthetjük, de az út és az eredmény, azaz a kilátás mindenhol egyformán klassz lesz.

Ha autóval érkezünk, akkor célszerű a Frauenberg hegy nyugati oldalán található Bisonstube Bodenwald étterem mellett leparkolni és innen pár perc alatt elérhető a Bodeni-tó nevét is adó Bodman vár romja, s mellette a kilátópont.

Ha időnk engedi, akkor érdemes felkeresni a Frauenberg várkastélyt is, amely szintén pár perc séta a várromtól. Aki nem rémül meg egy kis túrától, annak érdemes leparkolni Bodman városában, a parton, s onnan egy jó 45 perces túrával is elérheti mindkét várat.

Hohenbodman, Owingen

Owingen település része Hohenbodman. Érdekes, hogy az előbb említett Altbodmantól kissé távolabb, az Überlinger See túlpartján fekszik, pedig a nevükben egyaránt felfedezhető a Bodensee nevének eredete, s Bodman urainak neve. A tornyot a Bodmanok építettik a 13. században, valószínűleg egy ottani kastélyuk részeként. Ma már csak a torony áll, s szolgálja azokat, akik hajlandóak a 141 lépcsőfokot megmászni. A panoráma a Bodeni-tóra és a környékre innen is csodálatos. Owingenből érkezve Hohenbodman felé tartsunk, majd ott már táblák jelzik a tornyot. A közelben parkoló is található.

Wasserturm Horn, Höri

A Höri-félszigeten akár autóval, akár kerékpárral, vagy gyalog barangolunk, a kulturális érdekességek mellett a táj és a tóra nyíló kilátás mindig velünk lesz.

Horn település előtt található víztorony mellett grillező hely található. Innen a kilátás Horn templomára, az Untersee-re és az Alpokra pedig igazán magával ragadja az utazót. Parkolás az út mellett egy kis parkolóban lehetséges.

Ruine Schopflen, Reichenau

Reichenau szigetét egy nyárfákkal szegélyezett gát köti össze a szárazfölddel. A gáton haladva a sziget felé, az út mellett egykori vízivár romjait fedezhetjük fel, amelyet a reichenaui apátok egyfajta őrszemként használtak. Ma pedig mi, látogatók, utazók figyelhetjük meg innen az Ermatingeni medence és a Wollmatingeni nádas madárvilágát, elnézhetünk Konstanz városa és a svájci Alpok irányába is. Parkolás a sziget bejáratánál, rögtön a főútról lekanyarodva, vagy a szigeten, a Szent György templommal szemben lehetséges.

Teaház, Reichenau

Nem hagyhatjuk el ezt a csodás zöldségszigetet (amelyről részletesebben itt olvashatunk) úgy, hogy ne legyen részünk egy 360 fokos panorámában az egykori Teaház melletti kilátópontról. Innen elénk tárul a svájci, a radolfzelli, a konstanzi, allensbachi részeken túl a Hegau vulkánok panorámája is. Keressük a Hochwartstrasse-t, s ott a Hochwart Café-t, ahol egy kis galériát is találunk majd. Weboldaluk itt: Hochwart Café

Bismarckturm, Konstanz

A konstanzi zsinat városát és a mögötte elterülő svájci Alpokat a legszebben a városban található Bismarck-toronyból vehetjük szemügyre.

A tornyot szőlő veszi körbe, mintegy kis szigetet képezve a város közepén. A „Königsbau” megállót érdemes keresni, ahonnan gyalogosan néhány perc alatt elérhető a torony a Raitebergweg úton. Alternatív megoldásként busszal is eljuthatunk, a „Bismarcksteig” megállót kell választani. Az esti fények különösen szépek itt. A cím: Raitebergweg 45, 78464 Konstanz

S a kivétel, amely a tó déli partján található:

Rorschacherberg, Svájc

Ha szeretnénk egyszerre látni a négy országot, amely a Bodeni-tavat határolja, akkor el kell látogatnunk Rorschachba, ahol a város mögötti magaslaton találunk egy kilátópontot. Innen a tavat és a környéket igazán szépen szemügyre vehetjük. A kilátó eléréséhez az erdőn keresztül, a Fürschwendi felé kell tartani majd jobbra egy farm felé venni az irányt. Alig 300-400 méter és már élvezhetjük a Bodeni-tóra néző panorámát. Unterbilchenben kb. 700 méterre van egy parkoló. A kilátópont és parkoló címe: Bergli 1, 9404 Rorschacherberg, Svájc

A kilátópontok eléréséhez energiára van szükség, s garantáltan elfogyasztunk egy adagnyit, amit pótolni szeretnénk. Ha éttermet keresnél a közelben, akkor ezen a linken van pár tippem: Éttermek a Bodeni-tó mellett.

S ha szeretnéd felfedezni a környéket alaposabban, akkor ebben a könyvben rengeteg információt, tippet találsz, rendeld meg most itt a webáruházban biztonságos fizetési módokkal, Magyarországon és Németországon belül is szállítunk: Megveszem a Bodeni-tó útikönyvet, vagy írj a kapcsolat@bagotunde.com e-mail címre.

    Hozzászólás írása...

    Az email címed nem jelenik meg.*

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .