A tíz legnépszerűbb múzeum a Bodeni-tó mellett

A Bodeni-tó melletti múzeumokban nagy hangsúlyt kapnak a gépek, a traktoroktól autókon át a repülőkig, de kutakodhatunk a múltban is és élvezhetjük a művészeteket is, ha netalán esne az eső, vagy már jó sok gyalogtúrán, vagy kerékpározáson vagyunk túl.

Lássuk a tíz legnépszerűbb múzeumot a Bodeni-tó mellett!

1., Zeppelin múzeum, Friedrichshafen, Németország

A város szívében található múzeumban elsőként a Zeppelinek menetrend szerinti, a korban igazi luxusnak számító utazásainak részleteivel találkozhatunk.

Majd a váz, a motor, a meghajtás, a karbantartás részleteivel ismerkedhet meg a látogató.

A múzeum első szintjén pedig arra a kérdésre kapunk választ, hogy hol foglal helyet a repülés fejlődéstörténetében a léghajó?

A miértek szobájában demonstrálják az áramvonalasság, a légellenállás, a fogaskerék-áttétel és egyéb fizikai, a léghajók szempontjából elengedhetetlen kérdéseket.

Az egykori gyár alapjain ma is működő ipari létesítmények a Zeppelin-konszern részleteit is megismerhetjük ebben a múzeumban.

A legfelső szinten pedig képzőművészeti kiállításon kap főszerepet a léghajó.

Nyitvatartás: májustól októberig naponta 9 és 17 óra között, november és április vége között keddtől vasárnapig 10 és 17 óra között tartanak nyitva.

Weboldal: www.zeppelin-museum.de

Belépő: felnőtteknek 11 EUR, gyermekeknek (6 és 16 év között) 6 EUR

2., Dornier (repülőgép) múzeum, Friedrichshafen, Németország

Claudius Dornier munkásságát és hagyatékát ismerhetjük meg ebben a múzeumban a Zeppelinek felszállópályája melletti hangárban és annak udvarán.

A leghíresebb Dornier fejlesztés fogadja a látogatókat a bejáratnál, a Do–31, egy szállító repülőgép, amely helyből száll fel és le.

Az udvaron bekukkanthatunk egy vadászrepülőbe, beszállhatunk a NATO egyik felderítőgépébe, s még egy kiselejtezett űrrakéta részét is megnézhetjük. A hangárban repüléstörténeti kiállítás, Dornier és mérnökei tervezőmunkájának eredményei, háborús történetek, s az űrkutatás kapja a főszerepet egy csapatnyi gép társaságában. Megfoghatjuk, körbejárhatjuk, alánézhetünk, csak éppen nem szállhatunk fel velük. Híres Do repülők: Do–31, Do–29, Do–228, Do–27 – amelyeket láthattuk már filmekben, régi fotókon, könyvekben.

Nyitvatartás: májustól októberig minden nap 10 és 17 óra között, novembertől április végéig hétfő kivételével minden nap 10 és 17 óra között, minden hónap első csütörtökjén este 20 óráig.

Weboldal: www.dorniermuseum.de

Belépő: felnőtteknek 11 EUR, gyermekeknek (6 és 16 év között) 5 EUR, diákoknak 17 év felett 8 EUR

3., Napóleon Múzeum, Arenenberg, Svájc

Hortense de Beauharnais, Napóleon császár fogadott leánya 1815-ben Párizsból menekül a Bodeni-tóhoz, először Konstanzban él, majd megvásárolja a tó svájci oldalán, Arenenbergen azt a kastélyt, amelyben felneveli gyermekeit – köztük a későbbi III. Napóleont -, s haláláig él. Aprócska Franciaországot, Napóleon szellemében teremt itt. A kastélyban művészek és politikusok fordulnak meg, ezzel is emelve annak miliőjét. A tóig lenyúló kertet már fia fejezi be. A kastély ma múzeumként mutatja be a XIX. századi nemesi életet, eredeti berendezésekkel négy szinten, a kertben, a kápolnában és a boros pincében. A teraszról pedig páratlan a panoráma a tóra és Reichenau szigetére.

Nyitvatartás: áprilistól október közepéig minden nap 10 és 17 óra között. Október közepétől áprilisig hétfő kivételével minden nap 10 és 17 óra között. A múzeum karácsonytól február 1-jéig zárva tart. A nyári időszakban csak vezetett túrák keretében nézhető meg a múzeum, a túra 50 perc. Időpontjairól tájékozódjunk a weboldalon!

Cím: 8268 Salenstein, Schloss und Park Arenenberg

Weboldal: www.napoleonmuseum.tg.ch

Belépő: felnőtteknek 15 CHF, gyermekeknek (6 és 16 éves kor között) 5 CHF, van csoportos és családi kedvezmény is.

4., inatura múzeum, Dornbirn, Ausztria

Természet, ember és technika – ezekkel a címszavakkal hirdeti magát Dornbirn legnagyobb múzeuma. Térben és időben tehet utazást a látogató, amellyel megismerheti a környék jelenlegi és ősi növény- és állatvilágát, megtapasztalhatja a technikai fejlődés olyan csodáit, mint a napenergiával működő repülő és a lézerhárfa. A kiállítás nem csupán megmutat, hanem kipróbálásra, átélésre és megértésre ösztönzi a látogatót.

Nyitvatartás: mindennap 10 és 18 óra között (december 25-én és január 1-jén zárva tart)

Cím: 6850 Dornbirn, Jahngasse 9.

Weboldal: www.inatura.at

Belépő: felnőtteknek 11,50 EUR, gyermekeknek 5,70 EUR (6 és 15 éves kor között)

5., Otto Dix múzeum, Gaienhofen-Hemmenhofen, Németország

Hogyan élt egy festő és a családja a XX. század közepén Németországban? Otto Dix házában választ kaphatunk a kérdésre. A Höri-félsziget egyik legszebb helyén, csodás panorámával és impozáns kerttel található ez a múzeum. A XX. század egyik legjelentősebb festője feleségével és három gyermekével élt itt 1936-tól haláláig 1969-ig. A Höri-félsziget ekkor már számos művész otthonául szolgált (itt lakott többek között Hermann Hesse író is).

Az Otto Dix Múzeumot nemcsak a festő rajongóinak érdemes meglátogatni, hanem azoknak is, akik szeretik a XX. század első felének polgári-művészi otthonait, s szívesen sétálnak egy nyugalmat árasztó kertben.

Nyitvatartás: mindennap (hétfő kivételével) 11 és 18 óra között, kivéve a téli időszakban novembertől március közepéig.

Cím: 78343 Gaienhofen-Hemmenhoffen, Otto-Dix-Weg 6.

Weboldal: www.kunstmuseum-stuttgart.de

Belépő: felnőtteknek 6 EUR, gyermekeknek (6 és 15 éves kor között) 2 EUR, diákoknak 4 EUR

6., Pfahlbauten múzeum, Uhldingen, Németország

A Pfahlbauten Múzeum Uhldingen településen, a kikötő közelében található. Igazi történelmi időutazás az őskorba. Abba az időbe, amikor a Bodnei-tó mellett élő emberek még cölöpökre, a vízbe építették házaikat, éppen csak felfedezték a bronzot, a vasat. A tó mélyén évezredekig nyugvó egykori épületmaradványok alapján rekonstruált és felépített épületek segítenek elképzelni az oly távoli életet. Betekinthetünk a sok ezer évvel ezelőtt élt embere életébe, mindennapjaiba, küzdelmeibe.

Nyitvatartás: áprilistól szeptember végéig naponta 9 és 18.30, októberben 9 és 17 óra között. Téli időszakban hétvégén és ünnepnapokon, időnként vezetéssel napi egyszer hétköznap is látogatható. Erről a weboldal nyújthat tájékoztatást.     

Cím: 88690 Uhldingen-Mühlhofen, Strandpromenade 6.

Weboldal: www.pfahlbauten.de

Belépődíj: felnőtteknek 10 EUR, gyermekeknek 5-15 éves korban 6 EUR, diákoknak 8 EUR

7., Rolls-Royce Múzeum, Dornbirn, Ausztria

A világ egyik legnagyobb Rolls-Royce-gyűjteménye Dornbirn városának egy külső szegletében, az Ach folyó partján haladva, egy régi textilüzemben található. A gyűjtő, aki egyben az autók felújítója is, Franz Vonier a ’70-es években kezdett el a Rolls-Royce-okkal foglalkozni. Hírességek autói, a királyi család Rolls-Royce-ai, egyedi modellek, versenyeket megnyerő darabok, kiegészítők, motorok és motorkerékpárok is láthatóak a kiállítás keretében.

Nyitvatartás: hétfő kivételével mindennap 10 és 18 óra között. Júliusban és augusztusban hétfőn is nyitva. Téli szünetet december 2. és 25., valamint január 7. és 31. és február 18. és 28. között tartanak.

Cím: 6850 Dornbirn, Gütle 11/A.

Weboldal: www.rolls-royce-museum.at

Belépő: felnőtteknek 6 EUR, gyermekeknek 3 EUR

8., Kunsthaus Bregenz, Ausztria

A kortárs művészetek iránt érdeklődők számára a Bodeni-tó mellett kötelező ennek a bregenzi múzeumnak a megtekintése. Már maga az épület is egy különleges építészeti alkotás, amely a Bodeni-tó fényeinek jegyében épült. Az aktuális kiállításokról a weboldalukon mindig találunk információt.

Nyitvatartás: hétfő kivételével mindennap 10 és 18 óra között, csütörtökönként este 20 óráig.

Cím: 6900 Bregenz, Karl-Tizian-Platz

Weboldal: https://www.kunsthaus-bregenz.at

Belépő: felnőtteknek 11 EUR, gyermekeknek 19 éves korig ingyenes

9., Vineum Bodensee (Borkultúra múzeum), Meersburg, Németország

Ebben a meersburgi múzeumban található Európa még működő, legöregebb szőlőprésje, 1607-ből. A múzeum különlegességét a présen kívül azonban a Bodeni-tó borkultúrájának valamennyi érzékszervünkre ható bemutatása adja. A borok világába nemcsak az ízlelés, hanem a szaglás és az információ segítségével is betekinthetünk itt.

Nyitvatartás: Áprilistól októberig hétfő kivételével mindennap 11 és 18 óra között. Novembertől március végéig hétvégén és ünnapnap 11 és 18 óra között.

Cím: 88709 Meersburg, Vorburggasse 11.

Weboldal: www.vineum-bodensee.de

Belépő: felnőtteknek 5,50 EUR, gyermekeknek és diákoknak 3 EUR

10., Autó- és Traktormúzeum, Uhldingen-Mühlhofen, Németország

100 év a motorizáció jegyében vidéken és a városban – lehetne ez a címe ennek a tartalmas kiállításnak Uhldingen-Mühlhofenben. A vidéki élet minden területét 200 traktor társaságában és a városi élet 100 éves fejlődését 150 autóval mutatja be a múzeum. A legöregebb traktor 1906-ból származik, de vannak oldtimerek is.

Sétát tehetünk egy régi faluban, ahol a műhelyek mellett a mindennapi élet is megelevenedik. Ahogy sétálunk a városon keresztül, átmegyünk különféle tipikus üzleteken, amelyek szőrméket, kalapokat vagy élelmiszert árusítanak. Ezen kívül bepillantást nyújthat minden korszak nappali szobájába is az út.

Nyitvatartás: Május 1-től október 31-ig mindennap 9.30 és 17.30 között, novembertől január 6-ig hétfő kivételével minden nap 10 és 17 óra között.

Cím: 88690 Uhldingen-Mühlhofen, Gebhardsweiler 1.

Weboldal: https://autoundtraktor.museum/

Belépő: felnőtteknek 11 EUR, gyermekeknek 5 EUR és diákoknak 7 EUR

S ha szeretnéd felfedezni a környéket alaposabban, akkor A Bodeni-tó – Több mint útikönyvben rengeteg információt, tippet találsz, rendeld meg most itt a webáruházban biztonságos fizetési módokkal, Magyarországon és Németországon belül is szállítunk: Megveszem a Bodeni-tó útikönyvet, vagy írj a kapcsolat@bagotunde.com e-mail címre.

    Hozzászólás írása...

    Az email címed nem jelenik meg.*

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .