A karácsonyi vásárok legjava

Németorságban advent idején több, mint 10.000 karácsonyi vásár nyílik meg. Vannak heteken át tartók, s vannak egy-két naposak is. Vannak több száz éves múltra tekintők és vannak egészen fiatalok is. S van legalább 6, amelyet semmiképpen sem szabad kihagyni, ha Németországban járunk karácsony előtt.

1. Nürnberg (november 27. – december 24.)

A világ leghíresebb karácsonyi vására a nürnbergi Christkindlesmarkt, amely évente több, mint 2 millió embert vonz. Nürnberg történelmi belvárosában, az Altstadtban több, mint 180 házacskát (bódét) állítanak fel, ahol olyan tradícionális árukkal varázsolják el a vásárlókat, mint a fenséges Lebkuchen (gyömbérkenyér), a fáról nem hiányzó Rauschgoldengel (aranyozott lapokból készített angyal),

christmas-angel-550322_640

az ezernyi méretű Krippen (jászol), s az ehető Zwetschgenmännle (szárított gyümölcsökből készített figurák).

christmas-market-546712_640

A vásárnak két különleges eseménye van. Az egyik az iskolások lampionos felvonulása a várhoz, amikor sok száz nürnbergi iskolás világító lámpásokkal sorjázik a történelmi épület felé, a másik pedig a nürnbergi polgárok közül megválasztott Jézuska.

2. Drezda (november 26. – december 24.)

A drezdai Striezelmarkt az egyik legöregebb karácsonyi vásár Németországban, 1434-ben nyitotta meg legelőször a kapuit. A vásárhoz Drezda festői belvárosa biztosítja a díszletet, s a világító csillagdekorációk alatt helyi, hagyományos karácsonyi árukat kínálnak: szájjal fújt üvegárut, kézzel készült gyertyákat, népművészeti tárgyakat az Érc-hegységből, egyedi kerámiákat, a falánkoknak pedig Kräppelchen-t, azaz zsírban sült és porcukorba mártott fánkocskákat. A vásár kiemelkedő eseménye a Stollenfest (Stollen = gyümölcskenyér), amikor egy négytonnás óriás stollent állítanak fel a Zwingertől a Semper operán, a Hofkirche-n és a Frauenkirche-n át a Striezelmarkt-ig. S itt található még a világ legnagyobb Stufenpyramide (lépcsőzetes piramis) is, amely a 14,61 méteres magasságával és 42 figurájával a Guinness-könyvbe is bekerült.

large-christmas-pyramid-72450_640

3. München (november 27. – december 24.)

Egy igazi közönségmágnes a Christkindlmarkt a müncheni Marienplatz-on. Évente 1,6 millió ember hangolódik rá itt az ünnepre. A bajor főváros karácsonyi vásárának gyökerei a 14. századig nyúlnak vissza, de jelenlegi helyén csak 1972 óta található meg. A Christkindlmarkt kiterjed a Neuhauser utcáig, ahol a Németország legnagyobb Krippen, azaz jászol vásárát találjuk.

16

Itt szerzik be a gyűjtők jászoljaik egyedi darabjait. A régi városháza balkonjáról felcsendülő élő zene közben olyan ínyencségeket élvezhetünk, mint a Bratwurst (sült kolbász), a Reibekuchen (röszti, azaz reszelt burgonya olajban kisütve), Dampfnudeln (töltött, kelt gőzgombóc). A városháza udvarán állítják fel a hagyományos, bajor jászolt. Az igazán nagy attrakció Münchben advent idején a vásárban a 26 méter magas karácsonyfa felállítása az új városháza udvarán, amelyen több, mint 2500 gyertyát helyeznek el. 

christmas-81922_640

4. Frankfurt (november 25. – december 22.)

Németország legnagyobb és legjelentősebb karácsonyi vására a frankfurti, amely a Römerbergen található. A Römerberg és a Szent Pál templom között megközelítőleg 200 standot helyeznek ki, amelyeket Frankfurt romantikus, fagerendás házai vesznek körül.

christmas-market-1056244_640

Itt kínálják a híres frankfurti árucikkeket, mint a Dippe (kerámia korsó) és agyagedények. A forró gesztenye, a szaftos Reibekuchen (röszti) és a faszéngrillen sült kolbász kényezteti a látogatók szájpadlását, majd megédesíti azt a híres frankfurti édesség, a  (marcipános tészta mandulával).

Bethmaennchen1_600x400.jpg
Fotó: By Alexander Klink [CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons

Egy nosztalgikus lovas körhinta és a történelmi kisvasút a régmúlt időkbe röpíti a látogatókat. A vásár fő attrakciója a hatalmas karácsonyfa a régi városháza előtt és a régi Miklós templom harangjátéka naponta.

5. Berlin (november 23. – december 26.)

A német fővárosban nem egy, hanem több karácsonyi vásár közül válogathatunk az adventi időszakban. Mind közül a leghangulatosabb a Charlottenburg kastélyban található. Nincs másik olyan karácsonyi vásár, ahol a csodálatos, barokk díszletekhez társuló kivilágítás ilyen hangulatot teremtene.

castle-231283_640

Nagyjából 250 nemzetközi kiállító széleskörű és sokszínű kínálatával találkozhatunk itt: igényes művészeti alkotások, kulináris különlegességek. A kastély bájához illő, korabeli körhinta, sátrak és kiállítások emelik a vásár hangulatát.

6. Ludwigsburg (november 24. – december 22.)

Sajátos jelleget kapott a karácsonyi vásár a Neckar menti német városban: barokk stílusú téli álom csillogó angyalszárnyak alatt.

1b5cd02ac2-Marktplatz_Weihnachtsmarkt_A szeretnivaló kis bódék tetejét angyalok szárnyán sorjázó égők világítják meg, miközben körben, a Marktplatz-ot körülvevő barokk épületek köszöngetnek. A standokon antik és modern karácsonyfadíszeket, kerámiákat és selyemből készült szépségeket kínálnak. A színpadon kicsiket és nagyokat elvarázsolni képes előadások végtelen sora cikázik. Sváb ételkülönlegességek és édes Lebkuchen csábítja a sétálókat, köztük magát, I. Frigyes wüttembergi királyt is, aki ki nem hagyná a téli varázslatot Ludwigsburgban. Ő minden szombaton ebédidő környékén életre kell és díszes köpenyében audenciát ad palotája udvarán.

 

Ha a fenti karácsonyi vásárok mellett további német vásárokat is megnéznétek az adventi időszakban, akkor az alábbi weboldalon valamennyit megtaláljátok.

Karácsonyi vásárok Németországban

    Hozzászólás írása...

    Az email címed nem jelenik meg.*

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .