Hemingway koktél

„Nem rossz, de jobb lenne, ha az enyém cukor nélkül és dupla rummal készülne” – szólt oda Hemingway a havannai El Floridita bár pultosának, amikor az egyik alkalommal belekóstolt a pultra készített jeges daiquiribe. Onnantól kezdve a Hotel Plaza bárjában (Hemingway akkoriban a hotelben lakott és bizony sűrűn látogatta az El Floridita bárt) kétféle daiquiri készült. Az egyik hagyományosan cukorral, kevesebb rummal, s egy másik, amelyet Papa Doble névre kereszteltek. „Papa” – ez volt az író beceneve, a „doble” szó pedig a rum mennyiségére utalt, ami ebben a változatban másfél deci rumot jelentett.

Fotó forrása a Floridita klub weboldala: https://www.floridita-cuba.com/

Regény és koktél

Ilyen apró történetek is elegendőnek bizonyulnak ahhoz, hogy írás közben a regény karaktereit színesítsék.

Miért éppen Hemingway koktélt iszik a könyvtáros hölgy 1995-ben egy New York-i étteremben, miközben várja, hogy elmondhassa fiának nyomozása eredményeit? Talán mert Hemingway a kedvenc írója? Esetleg odavan Kubáért? Netalán járt is ott?

Ki tudja?

Én, az író tudom, ugyanis minden karaktert gondosan felépítek, nemcsak külsőre, hanem belső tulajdonságait is kidolgozom. Tudnom kell, hogy mit szeret, miért rajong és mi az, ami megrémíti. Készülő regényemben a könyvtáros csupán mellékszereplő, de a fejemben elraktározott történet Hemingwayről és az ő koktéljáról illett a karakterhez, ráadásul megjegyezhetőbbé teszi, ha később, mondjuk egy folytatásban ismét felbukkanna a kutató könyvtáros.

Amíg várjátok, hogy olvashassátok a regényemben ezt a New Yorkban 1995-ben játszódó éttermi jelenetet, addig is keverjetek magatoknak egy igazi Hemingway koktélt; rendkívül egyszerű a recept és a közeledő tavaszi, nyári napokon üdítő és ellazító lesz.

A receptek

A bestmixer.hu oldal jóvoltából két kiváló receptet is mutatok:

Klasszikus daiquiri

60 ml könnyed kubai rum

15 ml friss lime-lé

7,5 ml sűrű cukorszirup

Papa Doble

1 dl könnyed kubai rum (ízlés és Hemingway szerint növelhető )

30 ml pink grépfrútlé

30 ml lime-lé

20 ml Maraschino likőr

15 ml sűrű cukorszirup (ez kimaradt akkor, amikor a koktél Hemingway számára készült, de mi azért nyugodtan tegyük bele)

Az elkészítés mindkét recept esetén azonos:

Ha a jég nagyon friss (ragad), hozzáöntünk még egy nagyon kevés vizet. Az összetevőket egy kevés lime héjából származó illóolajjal shakerben erősen 10-15 másodpercig rázzuk, majd egy coupe pohárba szűrjük duplán.

    Hozzászólás írása...

    Az email címed nem jelenik meg.*

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .