Dünnele a kemencéből

A Bodeni-tó mellett is nagy kultusza van a sváb-alemann származású ételnek a dünnelének.

Dünnele, Bodeni-tó
Dünnele, Bodeni-tó Fotó forrása: az ajánlott étterem

Első látásra rávágnánk, hogy ez pizza, vagy elzászi flammkuchen, de akkor azt hiszem Dél-Németországban eléggé megsértődnének.

A dünnele, sok más ételhez hasonlóan a véletlen szüleménye. A parasztgazdaságokban a háziasszonyok hetente felfűtötték a kemencét a kenyérsütéshez, de ha túl korán tették be a kenyeret, amikor a kemence még forró volt, akkor annak külseje elégett, a belseje pedig nyers maradt. Így, a kenyér számára optimális hőmérséklet kivárásáig kitalálták, hogy a kenyér tésztáját jó vékonyra elnyújtják, megrakják a tetejét szalonnával, sajttal, hagymával, krumplival, ami éppen a gazdaságban kéznél volt, s gyorsan kisütik. A vékony tészta pillanatok alatt ropogósra sült, a feltétek megpirultak, az ebédre hazaérkező gazdák pedig kézből egy jó pohár musttal megették, s így könnyedén várták az estét, amikorra már a friss kenyér is kisült.

A Fekete-erdőben, a svájci határ közelében, Konstanz környékén és a Bodeni-tó mellett sok kis étterem specializálódott a dünnelére, szinte már kultusz alakult ki köré. Itt a tó mellett az egyik autentikus dünneléző helyet Liggeringen településen találjuk. A Wirtschaft zum Kranz étterem itt található: 78315 Radolfzell – Liggeringen, Bergstraße 3.

Az étterem weboldala: Wirtschaft zum Kranz

Dünnele étterem, Liggeringen, Bodeni-tó
Dünnele étterem, Liggeringen, Bodeni-tó

    Hozzászólás írása...

    Az email címed nem jelenik meg.*

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .