Kerékpárral a Bodeni-tó körül

Változatosság

Izgalmas, változatos és ugyanakkor megnyugtató kerekezésre adja a fejét, pontosabban a lábát az, aki a Bodeni-tó körbekerülésére vállalkozik. Izgalmas, mert már a térképre tekintve jól látszik, hogy nem egy szabályos kört kell majd leírni. Beszökkelésekkel, félszigetekkel, s folyókal tarkított utat járhat be az utazó kerékpárral. Változatos, mert a történelmi kisvárosok, az Alpok, a dimbes-dombos táj, kastélyok, várak, vulkánok, vízpart, s tucatnyi múzeum inti majd megállásra a kerekezőt. Megnyugtató, mert az emberek, a táj, a jó kerékpárutak és a friss levegő kitisztítja az elmét, megnyugtatja a lelket.

Érvek

Számos érv sorakoztatható fel még a kerékpározás mellett. Ilyen például a sportélményen túl a közlekedés. A tó körül ugyanis a legrosszabb közlekedési eszköz az autó, a legjobb pedig a kerékpár! Az autósok sokszor dugóban találják magukat, hiszen a táj és a gyümölcsösök nem adnak helyet autópályának, a kerékpárosoknak viszont szívesen megnyitják az aszfaltozott mezőgazdasági utakat is. A középkori hangulatú városkákban nehézkes a parkolás autóval, de a kerékpárok kis helyen is elhelyezhetők.

Kerékpárosan nemcsak a komppal, hanem a hajók többségével is átjuthatunk az egyik partról a másikra, így nemcsak körutat, hanem csillagtúrát is szervezhetünk magunknak olyan városokból kiindulva, mint Konstanz, Meersburg, Bregenz, Friedrichshafen, Rorschach és Romanshorn.

Az autóutak legtöbbször a tótól távolabb futnak, míg a kerékpárral közvetlenül a tó mellett kerekezhetünk és bármikor lepihenhetünk a parton, megmártózhatunk a tóban. Attraktív szakasz az Überlingenből induló kerékpárút, Uhldingenen, Meersburgon, Hagnaun át Friedrichshafenig, vagy egészen Lindau városáig.

A látnivalókhoz útmutatást ad a Bodeni-tó útikönyvem, amelyet itt vásárolhatsz meg akkor is, ha külföldön élsz, akkor is, ha Magyarországon: Bodeni-tó útikönyv webáruház.

Hasznos információk

 • Saját kerékpárt is hozhatunk magunkkal (vonaton vagy Flixbus-on már könnyen szállítható a drótszamár), de a tó körül számos lehetőség van kerékpárbérlésre is. Csak írjuk be a google-be a következőt: kölcsönzésnél: ’fahrrad leihen bodensee’, szervíznél pedig: ’fahrrad service bodensee’, s máris tucatnyi lehetőséget dob fel.
 • Egy ideje már csomagszállítási szolgáltatás is működik a tónál kerékpárosok számára, amelyről itt lehet tájékozódni: csomagszállítás kerékpárosoknak.
 • A Bodeni-tó körben 270 km, sok szakaszon van kerékpárút, de ahol nincs, ott a mezőgazdasági utak használhatóak kerékpározásra. Hagyományos kerékpárral ez a távolság, jó kondiban lévőknek úgy 6-7 nap, E-bike-al 3-4 nap. Ez persze attól is függ, hogy közben mennyi látnivalónál időzünk! 🙂
 • Az időjárás tavasztól késő őszig alkalmas a bicajozásra. Ebben a régióban jóval melegebbek a nyarak, mint Németország más részein, s a csapadék is kevesebb. A tó vize július-augusztusban már alkalmas a fürdésre, általában 23-24 fok körüli, de ezen az oldalon magunk is nyomon követhetjük a tó vizének hőmérsékletét, az oldal alján akár 1 évre visszamenőleg megnézhetjük (tavaly július-augusztusban hosszan 24 fokos volt a víz). A sekélyebb partok mentén (Höri félsziget) mindig melegebb, mint a mélyebb északi partok mentén.
 • A tó körül mindig vannak turisták, de a leglátogatottabb időszak a június elejétől szeptember közepéig tartó időszak. Ilyenkor a kerékpárutakon is többen tekernek, ezért ajánlott a védő- és láthatósági felszerelések viselete.
 • Vannak történelmi belvárosok, óvárosok, ahol napközben nem lehet bicajozni, tartsuk be ezt a szabályt, mert a rend őreinek vastagon foghat a ceruzája. Hasonlóan érdemes eljárni a közlekedési szabályok vonatkozásában is.

Ez a térkép a Bodensee-Radweg oldal jóvoltából megmutatja milyen szakaszokat érdemes tervezni:

S ha szeretnéd felfedezni a környéket alaposabban, akkor A Bodeni-tó – Több mint útikönyvben rengeteg információt, tippet találsz, rendeld meg most itt a webáruházban biztonságos fizetési módokkal, Magyarországon és Németországon belül is szállítunk: Megveszem a Bodeni-tó útikönyvet, vagy írj a kapcsolat@bagotunde.com e-mail címre.

  Hozzászólás írása...

  Az email címed nem jelenik meg.*

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .