Előtavasz Mainau-szigetén, amely Esterházy herceg tulajdona is volt

Magyarokra bárhol a világon ráakadhatsz. S ez nemcsak manapság igaz, hanem az elmúlt évszázadokban is az volt. Ezért már meg sem lepődtem, amikor Németország legnagyobb virágszigete, Mainau történetében egy magyar gróf nevét olvastam.  

Mainau

Konstanz városától néhány kilométerre északkeletre, a Bodeni-tó Überlingeni-tónak nevezett részén bújik ki a vízből Mainau szigete. A 45 hektárnyi területen többezer növény él. Az évszakoknak megfelelően virágzó, szezonális és évelő növények egész évben elkápráztatják a látogatókat. Az évszázadok óta a szigeten élő fák gondoskodnak a sziget időtlenségéről. Mainau történelme ötezer évvel Krisztus előtt kezdődött, de az első növénytelepítésekre a középkori keresztes lovagoknak jár a dicséret. A szépség magját ők vetik el ezen az apró földdarabon, de szerencsére az őket követő helyi urak tovább dédelgetik ezt a „magot”. Ebbe a körbe kapcsolódik be egy magyar főúr is.

A herceg

Herceg Esterházy Miklós, az az Esterházy, akinek kastélyát Kismartonban csodálhatjuk meg, akinek Haydn vezette udvari zenekarát, akinek Napóleon felajánlotta a magyar koronát, s akinek képgyűjteménye alapozta meg a Szépművészeti Múzeumot, igen, ő az, aki 1827-ben megvásárolta a német Mainau szigetét.   

A szigetet akkor már jó ideje egyik tulajdonos adta a másiknak, s senki nem törődött azzal, amit a skandináv keresztes lovagok keletről hazahozva a szigetre betelepítettek. A herceg azonban kitisztíttatja, s további ritkaságokkal ülteti be a kiváló klímájú szigetet, megalapozva ezzel Európa egyik legnagyobb botanikus kertjét. 

Virágtó Mainau szigetén, Bodeni-tó
Virágtó Mainau szigetén, Bodeni-tó

Így most neki is köszönhetjük, hogy kora tavasztól késő őszig szebbnél szebb növények között sétálgathatunk Dél-Németországban, Mainaun. Jártam már itt, nem egyszer, nem kétszer, sokszor!

Virág Mainau szigetén, Bodeni-tó
Virág Mainau szigetén, Bodeni-tó

A mai sziget

Imádom az előtavaszt a szigeten! Előtavasz? Mindegy, hogy még március van, mindegy, hogy még havazik, s mindegy, hogy még alig nyílik néhány virág, Mainaun ott vannak az orchideák.

Mind a 3000-en, akik képviselik ezt a különös nemzetséget, bezsúfolódnak a pálmaházba, kapaszkodnak a pálmák közötti függőhídon és ontják virágaikat hat héten keresztül 2023-ban március 17. és május 7. között.

Az orchideák

Orchideák, ezek a számomra legerotikusabb virágok.

Egyes fajtái a nőt,

Orchidea nő Mainau szigetén, Bodeni-tó
Orchidea nő Mainau szigetén, Bodeni-tó

míg mások a férfit formázzák meg.

Orchidea férfi Mainau szigetén, Bodeni-tó
Orchidea férfi Mainau szigetén, Bodeni-tó

A legelterjedtebbre elég csak ránézni és közepe olyan, mint, ahogyan a női medencecsontok körülölelik a méhet, s a szeméremajak mindezt védelmezi. Egy másik már inkább a férfi nemi szervét mintázza, ahogyan a has alól előáll a herék között. Egy harmadik pedig a befogadást jelképezi a legnagyobb festők által is megirigyelhető módon.

Orchidea Mainau szigetén, Bodeni-tó
Orchidea Mainau szigetén, Bodeni-tó

Ezt láttam meg bennük elsőként, pedig azt mondják, az orchidea a kifinomultságot is jelképezi. S valóban, egyes fajták színénél és bársonyos szirmainál kifinomultabbat nem találni. Ahogyan mellettük ülök, s látom pompájukat, érzem a beléjük fektetett tudás és energia erejét.

Orchidea Mainau szigetén, Bodeni-tó
Orchidea Mainau szigetén, Bodeni-tó

Azt, amivel a sziget egykori és jelenlegi urai rendelkeztek és létrehozták ezt a hatalmas kertet a Bodeni-tó szigetén. Igen, a magyar Esterházy gróf is, az ő keze nyoma is itt van. 

Fasor Mainau szigetén, Bodeni-tó
Fasor Mainau szigetén, Bodeni-tó

Március 17-én indul az orchidea szezon Mainau szigetén, s egészen május elejéig tart. Ha ebben az időszakban érkeztek, akkor már a tavaszi virágokból sem lesz hiány a szigeten, ha erre a korai tavaszra gondolunk. S akkor még ott van a lepkeház, amely Németország második legnagyobb lepkeháza. A trópusi klímájú üvegházban 120 féle lepkét csodálhatunk meg, egyik-másik még pózolni is fog nekünk.

Lepke Mainau szigetén, Bodeni-tó
Lepke Mainau szigetén, Bodeni-tó

Mainau egész évben napfelkeltétől napnyugtáig nyitva tart. A pontos nyitva tartást mindig kiírják itt Mainau sziget weboldalán. A belépő a téli időszakban (március 16-ig) olcsóbb, márciustól októberig pedig online 25,50 EUR, a helyszínen 27 EUR egy felnőttnek (hétfőn-szerda között online 24, a helyszínen 26 EUR). A részletes jegyárakról itt tájékozódhatunk.

S ha szeretnéd felfedezni a környéket alaposabban, akkor ebben a könyvben rengeteg információt, tippet találsz, rendeld meg most itt a webáruházban biztonságos fizetési módokkal, Magyarországon és Németországon belül is szállítunk: Megveszem a Bodeni-tó útikönyvet, vagy írj az kapcsolat@bagotunde.com e-mail címre.

Útikönyv Mainau szigetén, Bodeni-tó
Útikönyv Mainau szigetén, Bodeni-tó

 • A Bodeni-tó különleges templomai - Bodeni-tó
  július 15, 2020 at 8:46 de.

  […] Mainau szigetéről itt olvashatsz bővebben. […]

 • iványi Ildikó
  január 26, 2023 at 11:11 de.

  Ich möchte fragen, was kostet Entritt karte gür grouppe? Circa 30 personen in Juni?

  • bagotunde
   február 12, 2023 at 10:17 de.

   Kedves Ildikó! Mainau szigetére a szezonban (júniusban is) 21 euró fejenként a belépő tízfős csoportlétszámtól. Itt találja a jegyárakat: https://www.mainau.de/de/informationen-service.html! Üdv Bagó Tünde – Bodeni-tó utazás!
   Liebe Ildiko! Für die Insel Mainau in der Saison (auch im Juni) beträgt der Eintrittspreis 21 Euro pro Person, je nach Anzahl der Zehnergruppen. Hier sind die Ticketpreise: https://www.mainau.de/de/informationen-service.html! Tünde Bagó – Bodeni-tó website!

Hozzászólás írása...

Az email címed nem jelenik meg.*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .