A huszonegyedik adventi értékmorzsa – A gondolkodó ember humora


Sokak által megállapított tény, hogy a humor még a legnehezebb időszakot is könnyebben elviselhetővé teszi. A mai világban fokozottan szükség van olyan emberekre, akik képesek az élet “ nyűgét, s nyilait, (…) A hivatalnak packázásait” feloldani, s legalább múló percekre feledtetni azt, hogy mennyi küzdenivaló van az életben. Az “egyszemélyes humor” (ismertebb nemzetközi nevén stand-up comedy) műfaja nem is olyan ismeretlen Magyarországon, csak nem így hívták Hofi Géza csodás előadásait, vagy – a jelen Értékmorzsa megihletőjének – Sándor György “humoralistának” a műsorait.

Ez a műfaj mindenképpen a legnehezebb, a humor amúgy sem könnyű műfajai között. Itt nem lehet gesztusokkal, arcjátékkal grimaszolni, nincsenek közreműködők, akik előkészítik egy jelenet slusszpoénját. Itt maga az intellektus teremti meg a humort. Ebben pedig Sándor György a legnagyobb mester. Humora nem egyszerűen érthető, nem amolyan “nincsen benne semmi, ámde az legalább érthető”, hanem elgondolkodtat. S hogy önnönmagát humoralistának tartja, azaz az előadásaiban az ember magasztosabb értelméhez szól, igazolja az egyik előadásából kiragadott idézet: “Az emberért minden áldozatot meg kell hozni, de emberáldozatot nem!”.

[tube]ttp://www.youtube.com/watch?v=cQZvbqgytR4[/tube]

Sajnos, manapság mintha nem lenne akkora igény az intellektuális humorra, a bornírt térdcsapkodós röhögtetés dívik, amiért nagy kár, mert a magyar nyelv igazan alkalmas a finom, cizellált humorra is.

Számos előadásában hívta fel a figyelmet arra, hogy mennyire nem tudunk elvontan, absztraktan, objektíven gondolkodni. Ismét hadd idézzek: “így, szakállasan odamegyek az emberekhez, s azt mondom: “Csókolom, meg tetszik ismerni? Az Imrének vagyok az unokahúga!”, tízből kilencen visszakérdeznek: Milyen Imrének?”

Emberi természete is nagyon szerethető, ő az, aki a jó értelemben véve konzervatív gondolkodású, s ez a gondolkodásmód áthatja a mondanivalóját, mindenféle manír nélkül.

Olvassunk, hallgassunk tőle, átmelegíti és felfrissíti a küzdelemben megfáradt szellemet!

[tube]https://www.youtube.com/watch?v=4otDvbP8k7E[/tube]

Ajándékötletem:A humor és Sándor György kedvelői számára nehéz jobb karácsonyi ajándékot elképzelni, mint egy belépőjegyet a humoralista előadói estjére. Annál is inkább, mert Sándor György már csak kevés szereplést vállal. De 2014-ben még szert tehetünk jegyekre itt. Interneten így még az utolsó pillanatban is fantasztikus ajándék lehet.

    Hozzászólás írása...

    Az email címed nem jelenik meg.*

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .