Ötféle adventi program a Bodeni-tó mellett

A Bodeni-tó melletti német, osztrák és svájci városokban decemberben sorra gyúlnak ki az adventi fények. A különleges helyen és változatos kínálattal megnyitott karácsonyi vásárok mellett az olyan helyek, mint a virágsziget, Mainau, a Maestrani csokigyár, a hajótársaságok és a kulináris eszkapádok felejthetetlenné teszik az adventi időszakot. 

Adventi programajánlatomat a tó mellett öt téma köré csoportosítottam, ez az én ajándékom nektek.

Karácsonyi vásárok kikötőben, kastélyban, borászatban és a középkori városrészekben

Németország karácsonyi vásár nélkül elképzelhetetlen. Ez persze más országokra is igaz lehet, de a német karácsonyi vásárok messze földön híresek. A Bodeni-tó német partján ezért szinte minden település kínál rövidebb vagy hosszabb ideig nyitva tartó vásárt az adventi időszakban.

A két legnagyobb város, Konstanz és Friedrichshafen vásárjai utcákon át nyúlnak le a tópartig, Überlingenben a Hofstatt terén, Tettnangban a kastély parkjában, Friedrichshafenben a badeni nagyherceg borászatának udvarán is találni ilyenkor vásárt. A csúcspont minden évben a lindaui kikötőben megrendezett vásár, de ebben az évben én még a Markdorf középkori belvárosában (sajnos csak december első hétvégéjén rendezett) karácsonyi vásárra is kíváncsi leszek.

Nem maradnak le a svájci települések sem, a személyes kedvencem ott a Stein am Rheinban megnyíló Märlistadt (a városról itt írtam cikket), de Steckbornba, Amriswillbe vagy Sankt Gallenbe is szívesen megyek.

Az osztrák vásárok közül a bregenzi nosztalgikus karácsonyi falut, míg Feldkirchben a belváros színes házai között rendezett vásárt ajánlom.

A tó körüli karácsonyi vásárok nem minden esetben tartanak nyitva az advent teljes ideje alatt; mielőtt elindulnánk, érdemes ezen az oldalon tájékozódni.

Tavi kirándulás a karácsonyi hajóval

A bregenzi és lindaui karácsonyi vásárokba hajóval is érkezhetünk, s ha az MS Austria társaság karácsonyi hajóját vesszük igénybe, akkor még a fedélzeten is élvezhetjük az adventi hangulatot. Nem elég, hogy a hajó is felölti karácsonyi ruháját, a fedélzeten egy jászolkiállítás, egy modellvasút és egy téli meseerdő is várja a látogatókat. Az úton persze nem maradhatnak el a téli melengető italok sem. A hajóra érdemes előre jegyet váltani ezen az oldalon.

Tipp: Szerintem az esti hajózás a legjobb, mert ilyenkor varázslatos mindkét kivilágított város.

Saját csokimikulás készítése

Karácsony környékén mindenki megengedhet magának egy picit több csokoládét, ugye? Arról már itt az oldalon, ebben a cikkemben írtam, hogy milyen sok csokigyár, csokoládés élményprogram várja a Bodeni-tóhoz érkezőket. Karácsonykor azonban a Maestrani csokigyárban, amely élménypark is egyben, mindenki elkészítheti a saját csokimikulását, vagy kidíszítheti a csak neki kiöntött saját táblás csokiját. Az élményt azzal lehet tetőzni, ha megszállunk a Maestrani gyár melletti Hotel Säntispark csokoládészobájában. A csokigyári attrakciókról itt olvashatsz bővebben.

Fényes karácsonyi kert a virágszigeten

Mainaun, a Bodeni-tó virágszigetén ebben az évben már második alkalommal rendezik meg a Christmas Garden kiállítást. A sziget fái, bokrai ünnepi fényruhát kapnak, az utakon fényjáték köszönti a látogatókat, és még a kastély is felölti színes ruháját. A csaknem két kilométeres körúton minden pillanatban felbukkan egy fényes attrakció. Amit az év többi szakaszában virágosnak láttunk a szigeten, az most kifényesedik. Azt hiszem, ha valaki még kevésbé érzi a közeledő karácsony hangulatát, azt Mainaun biztosan utoléri a varázslat, amely ezt az időszakot jellemzi. A Christmas Garden november 22-től január 8-ig látogatható esténként ebben a szezonban. Információ és jegyek itt.

Kóstold meg a karácsonyi specialitásokat a tó körül

Meleg, illatos és laktató – ezzel a három jelzővel lehetne jellemezni a téli étkeket, amelyeket a karácsonyi vásárokban vagy az éttermek adventi menüjében kínálnak a Bodeni-tó körül.

A svájci St. Gallenben megkóstolhatjuk a Bibert, amely mandulával töltött mézes tészta (tulajdonképpen mézeskalács). Svájcban sok helyen kínálják a raclette-et ilyenkor: a nagy guriga raclette sajtot kettévágják, majd felülről a vágás mentén melegíteni kezdik, a felforrósított sajtot kenyérre vagy krumplira húzzák és már fogyasztható is.

Raclette sajt lehúzása kenyérre

A fondü is hozzátartozik a karácsonyhoz, a legtöbb étteremben ilyenkor rákerül a menüre. A környék legjobb sajtjaiból készítik, és időnként egy kis cseresznyepálinkát is csempésznek bele. St. Gallenben adventi finomság a „Heißer Schütz”, a forralt sör.

Fondüzés igluban

A liechtensteini hercegségben népszerű a Käsknöpfle (sajtgombóc) almamártással, a Ribel (búzadara tejjel, tejeskávéval, cukorral vagy savanyú sajttal) és a Tatsch (palacsinta) kompóttal.

Németország karácsonyi vásáraiban mindenütt kínálják a híres Schupfnudelnt (burgonyatésztából készült tészta), a Dünnelét (erről az ún. német pizzáról már itt írtam egy cikket) és a Winzerglühweint (forralt bort).

Ausztriában ennek az időszaknak a forró gesztenye, a sajtgombóc, a forralt almabor és vorarlbergi Riebel (búzadara különböző feltétekkel) a sztárja.

    Hozzászólás írása...

    Az email címed nem jelenik meg.*

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .