TOP 6 kütyü a jövő utazásaihoz

spacecraft-2329697_640.png

Férjkereső, bőröndaktiváló, én egy hal szemével, szemtől szembe információ, a sofőr, akinek nincsenek biológiai szükségletei (ő lesz a kakukktojás mert nem kütyü), s a kicsi vagyok, de tudom az abc-t  – a jövő utazáshoz „elengedhetetlen” technikai találmányai.

A jövő az utazások ajtajában is ott áll, s kopogtat. Persze ez egy kicsit paradoxon, mert, ha már ott áll, akkor az már valójában a jelen. Filozofálgatásom alapja néhány olyan sci-fi-be illő kütyü, akarom mondani találmány, eszköz, amely az utazók életét teheti könnyebbé. S a paradoxon feloldható azzal, hogy valójában ezek az eszközök már léteznek, csak még vagy nem gyártják, vagy nem terjedtek el széles körben. Van köztük azonban olyan, amelyet én bizony szívesen a magaménak tudnék.

Mindig is gyorsan elfogadtam, ha a technika megkönnyítette az életemet. Nem lustaságból, csupán abból az egyszerű célból, hogy így sokkal több időm maradhat olyan értelmes dolgokra, mint az emberi kapcsolatok ápolása, az írás, az olvasás és az utazás. Eszembe sem jutott volna utcára vonulni azért, mert a szárítógép elveszi a teregetési élményt tőlem, s az adaptív tempomattal is hamar megbarátkoztam, hiszen így duplán figyeljük az őrült Ferraris nyugdíjasokat, s az alvó román kamionosokat az autópályán.

Pár napja pedig az egyik kedvenc utazós német portálomon belefutottam egy hosszas listába a jövő – utazást könnyítő – technikai vívmányairól. Ki is választottam párat, amellyel együtt tudnék utazni és néhányat, amely nekem lehet, hogy nem, de másoknak valamilyen okból kifolyólag bejönne.

Kezdjük az általam csak férjkeresőnek elnevezett goTenna-val. Ez a kis apróság azt tudja, hogy ott is csinál nekünk hálózatot, ahol nem működik a telefonunk, mert nincs a közelben adótorony. S most senki ne gondoljon Norvégiára, mert ott ez biztosan felesleges lesz, ott ugyanis jó a telekommunikációs hálózat. Egyébként pedig a kütyü a régi CB-rádiókat idézi fel nekem. A lényeg, hogy a telefonjainkat, férjjel vagy más utastársakkal összeköti rádióhullámokkal, s így, ha egy hegy két oldalán indulunk el, akkor is tarthatjuk a kapcsolatot, ha a T-Mobile már képtelen szolgáltatni. Paranoiásoknak világvége miatt is érdemes beszerezni!

gotenna.jpgKép forrása: https://www.gotenna.com 

A bőröndaktiválón sokat gondolkodtam. Alapvetően vannak bajaim a „bezártam? kikapcsoltam? becsuktam?” problémakörrel, de talán ez a telefonnal aktiválható bőröndnyitó és záró kicsit mégis túlzás. Vagy nem? Az eGee Smart TSA Luggage Lock-ban azonban talán az mégis előny, hogy a telefonunkon mutatja a zárt és nyitott állapotot, így talán az is érzékelhető vele, ha illetéktelenek akarják kinyitni a bőröndünket.

Miért lett olyan népszerű a selfie? Szerintem azért, mert bármennyire is tagadjuk, szívesen látjuk magunkat azzal, akit szeretünk, egy szuper helyen, szuper pillanatban. No, de nem mindig akad ott egy jó fotós, ugye? Ekkor jöhet a selfie. Aztán meg a divat, hogy selfit készítsünk. Éppen így jön majd divatba ez a halszemoptikákból összerakott Ricoh Theta 360 fokos kamera is, kedvezve a digitális nomádoknak, influencereknek, s mindenkinek, akik az egész világot akarják megmutatni, nem csupán csak egy részét.

Az információ a legnagyobb úr ma a világban. S egyre jobban hozzászokunk ahhoz, hogy nagyon gyorsan el is érhetjük az információk forrását. Azt azonban eddig csak filmeken láthattuk, hogy a hiper-szuper főhősünk feltesz egy szemüveget és csak úgy dőlnek elé az információk, olyat is lát, hall és tud, amit a szemüvege nélkül kizárt, hogy tudna. No, most itt a Vuzix M3000 szemtől szembe információs szemüveg, s hopplá, már sorolja is a látott templom paramétereit (csupán utazási szempontból nézve). Azt, hogy ehhez hogyan alkalmazkodik majd a szemünk, nem tudom, s talán elég lesz, ha csak akkor tesszük fel, amikor a pincérrel kell mondjuk Korzikán korzikai nyelven dűlőre jutni a tengeri sün kontra vaddisznópörkölt ügyben. Ugyanis az eszköz kapcsolható az okostelefonunkhoz, valamint annak ezernyi applikációjához, kamera, de nemcsak fotózás, hanem képfelismerés és élőkamera funkciókkal, valamint még GPS is. A szemüvegek Neumann Jánosa. Hogy mekkora segítség lehet a kommunikációban (is) külföldön!

S most jöjjön a kivétel, a kakukktojás, ami nem kütyü, de mindenképpen összekapcsolja a jövőt és az utazást.

Az a hír megvan, ugye, hogy a Volvo és az Uber 24ezer önjáró autóra kötött együttműködési megállapodást? Mielőtt nekiállunk hezitálni a vezetési élmény, a reflexek és a biztonság hármasa alkotta fekete lyukról, elmondanám, hogy imádok vezetni. Annyira, hogy nem kottyan meg 1200 km egyszerre, sőt még élvezem is. Sok százezer kilométert vezettem nem mindig könnyű terepen. Nemrég ültem először olyan Volvoban, amely önmagát is tudta vezetni (nyilván még csak bizonyos feltételek teljesülése mellett, azaz nem korlátlanul). Őszintén? Félelmetes volt elsőre. Bízni vagy nem bízni? Ez itt a kérdés. Idő kell, hogy megszokjuk, az hétszentség, de azután hiszem, hogy imádni fogjuk.

Biztos vagyok benne, hogy ezután is szívesen vezetek majd az utazásaink során, de azt be kell vallanom, hogy nagyon élvezném, ha úgy autózhatnék végig Norvégián, vagy Korzikán, vagy Dél-Franciaországban, hogy én is korlátlanul nézhetem a tájat. Na de ez még odébb van, mármint a terepautózás önjáró autókkal. Városban azonban szerintem hamarabb eljön, mint gondolnánk. Városnézés egy sofőrrel éjjel-nappal, bármikor? Benne vagyok. Nagy-Britanniában és az USA-ban már tesztelik az utcai forgalomban az önjáró autókat. Hajrá!

Az írás megszállottjai – én is – próbálják tökéletesre fejleszteni a telefonon gépelést csak azért, hogy helyet spóroljanak a hátizsákban vagy a bőröndben (amelynek nagysága és súlya egyre nagyobb hisztériát okoz a reptereken), de messze állunk még a kényelmes telefonon gépeléstől. Írni meg ugye kell, mert hát az nem akkor jön, amikor én akarom, hanem amikor a téma akarja. A megoldás ez a frappánsan feltekerhető billentyűzet az LG-től (Rolly Keyboard). Apróság, de jól jöhet egy utazásnál, pláne, ha az ember lánya blogol, vagy digitális nomád.

Kép forrása: http://www.lg.com

Ha nektek is van a tarsolyotokban olyan sci-fi-be illő találmány, eszköz, amely jól jöhet az utazáshoz, akkor írjátok meg kommentben, hátha még egy cikkben hajlonghatunk a technika előtt!

 • incognito ergo sum
  január 25, 2018 at 10:15 du.

  az önjáró autó valóban kakukktojjás, mert a többi kütyü technikai kihívás, a valódi önvezető autóhoz még rengeteg alapkutatás szükséges.

 • Névtelen
  január 25, 2018 at 10:15 du.

  Kicsit lehutenem a lelkesedesedet a “ferjkereso” irant.
  Igen, ferj kereso csak, mert (elmeletileg) csak egy darab ferjed van. De, ha lesz 3 gyerek, plusz a ferj, akkor te ott fogsz allni negy darab kutyuvel a kezedben, a harom gyerek es a ferj egy-eggyel. Ugyanis a kutyu csak a sajat parjaval kepes kommunikalni.
  A tavolsagot illetoen pedig rossz hirem van, ha egy hegy ket oldalan indultok el, akkor ugyanugy nem fogsz tarsalogni vagy sms-ezni a ferjeddel, ugyanis a kutyunek “latnia” kell egymast, es meg sik terepen is max 5-6 km a tavolsag, amit kepesek athidalni, de pl a varosban, epuletek kozot, amik learnyekoljak a koztuk levo teruletet, meg a 300 meter sem jon ossze (pl ket parhuzamos utcaban allva, vagy az utca ket oldala, de kozetek all egy mozgo rontgenes busz)
  Amig a telefonok es az ehhez hasonlo kutyuk nem hasznalhatjak a satellite rendszereket, addig ne varj nagy attorest ebben a kerdesben.
  A gps mukodik ugy-ahogy, de rosszabb, mint az almas telefone, szoval ne ez alapjan tajekozodj, ha tul akarod elni a turadat.

  A paronkent majdnem 200 dollar pedig… Nem olcso ahhoz kepest, hogy alig van ertelme megvenni.

  A szemuveghez: ez olyasmi, mint a google-glass (mar nem aruljak a koznepnek), szoval nem ujdonsag, a technologia mar majdnem 10 eve letezik 🙂

  A tobbi, altalad felsorolt cucchoz nem tudok hozzaszolni, mert azokbol nincs nekem.

 • Tesztelo.hu
  január 26, 2018 at 6:13 du.

  @incognito ergo sum: Rengeteg alapkutatás? Több százezer km-t tettek meg a Google autói évek óta pár kisebb balesettel. Néhány éven belül megjelennek az utakon.

 • alalala
  január 26, 2018 at 6:14 du.

  “Az eGee Smart TSA Luggage Lock-ban azonban talán az mégis előny, hogy a telefonunkon mutatja a zárt és nyitott állapotot, így talán az is érzékelhető vele, ha illetéktelenek akarják kinyitni a bőröndünket.”

  Ez első hallásra tök hasznos dolog, de aztán belegondolva.. tulajdonképp semmire sem jó. Illetve egy dologra. Mikor felvesszük a bőröndöt a futószalagról, akkor egyből mehetünk reklamálni, nem csak otthon vesszük észre, hogy hiányzik valami. Persze ez is csak akkor játszana, ha az érzékelő nem csak a lakatot “figyelné”, hanem en bloc az egész bőröndöt, mert ugye sokszor nem a zárat nyitják ki, hanem pl. a cipzáron keresztül rámolják ki.

  Egyébként meg:
  – a raktárban nem feltétlen van térerő, de ez igazából mindegy is, mert
  – hiába látom, hogy épp kirámolják a bőröndöt, az infópultosok és a stewardesek szarnak rá, elküldenek a panaszfelvevő irodába. Ha időben érkeztem, akkor talán a járatot sem fogom lekésni. Nehezebb dolgom van, ha már a biztonsági zónán belül vagyok.
  – ha mégis foglalkozni akarnak velem, akkor sem tudnak olyan gyorsan intézkedni, hogy tetten érjék a tettest. Ha tényleg megloptak, akkor hamarabb fognak kifizetni (egy idő után), mint gyors nyomozást indítani és leállítani az egész rakodást, míg megvannak a lopott cuccaim. Nem mellesleg így a repülőmet is le fogom késni. De legalábbis a feladott bőröndöm nélkül indulok útra.
  – aki a zárat kinyitja az amúgy is a hatóság lesz, már csak azért sem fognak az infópultosok mit csinálni, mert az mondják, hogy ez az általános eljárás, pont azért kell a tsa, hogy ki tudják nyitni a zárat. Persze ez az útvonalamtól is függ. Amerikán kívül azért eggyel könnyebb ez ellen érvelni.

  Szóval talán mégsincs ennek olyan sok értelme. De arra azért jó, hogy hamarabb tudom meg, hogy kinyitották a lakatot, minthogy kézhez veszem a bőröndömet és a saját szememmel győződök meg róla (elegendő térerő esetén) 😀

 • bioLarzen
  január 26, 2018 at 6:14 du.

  @incognito ergo sum: … meg a szabályozási háttér kialakítása és “beüzemelése”. Az se lesz kis kör.

Hozzászólás írása...

Az email címed nem jelenik meg.*