A világ a wc-k szemszögéből

Veletek is megtörtént már, hogy egy pofonegyszerű ötletből kovácsolt sikertörténet akár a tiétek is lehetne? Velem a hétvégén fordult elő, amikor megláttam a német könyvpiac egyik újdonságát, a Magyarországon is több művével ismertté vált Nina Sedano legújabb alkotását, a Happy End címűt. Nina, aki utazásairól készült műveiről híres – állítólag bejárta már a 193 ENSZ tagállam mindegyikét – most a világ legcsöndesebb helyeiről, a wc-kről írt könyvet.

Ugye, ugye? Utazunk, bejártunk már tucatnyi  országot és várost, mindehol használtuk is az illemhelyeket, hiszen azok elengedhetetlenek. S csak annyit kellett volna tennünk, hogy mindegyikről készítünk egy fotót, leírjuk a kinézetét, s esetleg meghallgatjuk a falak történeteit.  

     toilets-867932_640

Nem is olyan régen írtam nektek Európa egyik legnagyobb vidámparkjáról, ahol nagyon megfogott, hogy országok és azok jellegzetes vonásaik adják a park díszletét. S ebből természetesen az illemhelyek sem maradnak ki. Kedvencem ott a 4D-s mozi melletti wc volt, ahol a belépő valamelyik hollywood-i sztár öltözőjében találta magát. 

Talán Nina lehetett az Európa-park belsőépítészeinek a tanácsadója, hiszen ő évtizedek óta utazik, jól ismeri a világot és annak legcsöndesebb helyeit is. 

Egy interjúban elmesélte, az ötlet – hogy a wc-ket is figyelje a nagyvilágban – édesanyjának köszönhető, aki még gyermekkorában mutatott neki egy orosz wc-ről készült fotót. Az illemhelynek nem voltak elválasztó falai, hátborzongatóan mutatott, s rávilágított arra, hogy nem minden wc néz ki, úgy a világban, mint a sajátjuk otthon – emlékezik Nina.

Innen kezdve már csak 30 évre és jónéhány utazásra volt szüksége a szerzőnek, hogy megismerje a világ wc-it. Természetesen könyvében nemcsak egy leírást, vagy fotót kaphatunk a világ legcsöndesebb helyeiről, hanem egy-egy történetet is. 

Amikor megkérdezték Ninát, hogy melyik volt a legimpozánsabb és a legborzasztóbb wc, amit látott, akkor a mit gondoltok mely országokat említette?

A legimpozánsabb wc-t Ausztriában találta meg, Innsbrucktól nem messze, ahol különböző témákat formálnak meg a nyugis helyek. Nina a császári wc-ben érezte a legjobban magát, ahol egy trón volt illemhely űlőkéje, fölötte egy koronavilágítás adta a további hangulatot és egy bársonyból készült meghúzható zsinór is lógott bent.

des-kaysers-wc-das-prachtigste

Ezzel szemben a legborzasztóbb wc-s élménye Kínában volt, ahol egy önálló helyiségben, elválasztás nélkül sorakoztak az illemhelyek és a higiénia katasztrofális volt. A kínaiak egymás mellett gugoltak és végezték a dolgukat a földön tátongó lyukakba.

Nina összeállított egy TOP 5 listát a világ a legundorítóbb wc-jeiről:

 1. Kína – a wc-k piszkosak és a privát szféra egyáltalán nem létezik
 2. India – túl sok lakos, kevés wc, ami azt eredményezi, hogy az emberek a legextrémebb helyeken is elvégzik a dolgukat, mint például az állomáson a sínek között.
 3. Jemen – ebben az országban egy hotelszobában sikerült kifogni egy borzasztóan piszkos wc-t Ninának
 4. Niger – a főváros,  Niamey belvárosában egy nyilvános pisilőfalnál álltak a férfiak és végezték a dolgukat.
 5. USA, Hawaii – Egy hotelszoba wc-jében napról napra csak gyűlt a szemét, amely körül csótányok tanyáztak és a falra a következőt írták fel: „Akinek panasza van, az mehet isten hírével!

Voltak azért pozitív élményei, sőt meglepetései is a világutazónak. Bahreinben, a szállásadója házában nemek szerint voltak elválasztva az illemhelyek. A nők wc-jének fala meztelen férfiak plakátjaival volt kitapétázva. Egy olyan országban, ahol a meztelenség tabu! 🙂 

S az én kedvenc országomban hol máshol talált volna egy idilli wc-t, mint vízesés lábánál.

2c0h554_bild_1.jpg
Norvégia- kép forrása: www.bild.de

Kedvenc listám Ninától a hét kuriózum wc tény a világból:

 1. Az ausztrál wc-kben súlylimit van: jelenleg a wc űlőkék 100 kg-ra vannak kalibrálva Ausztráliában. Aki szeretne ráülni, annak vigyáznia kell a súlyára.
 2. A legdrágább wc Németországban, a kölni dóm padlásán található. Az építése 300 márkába került. Csak a kőfaragók és a restaurátorok használják, akiknek ezzel akarták optimalizálni a munkaidejüket. Ugyanis a munkálatokat félbehagyva le kellett volna mászniuk vissza a dóm tetőteréből, ha wc-re kellett menniük. Ez a dóm nagyságát ismerve elég sok időt vett igénybe, megközelítőleg 30 percet.
 3. Wc kultusz Japánban: a keleti ország lakosai képesek egy high-tech wc-ért akár 1500-2500 eurót is kiadni.
 4. A koreaiak korábban azt hitték, hogy a rossz szellemek és démonok a kiürítéssel távoznak az emberből, s biztos elűzésük érdekében a dolguk végzése közben köhögtek és krákogtak. 
 5. Jemenben a wc-k nem nézhetnek Mekka irányába: a muszlim törvények szerint nem nézhetnek a wc-k keletnek, mert ezzel a szent helyet, Mekkát sértenék meg.
 6. Nagyobb találati biztonság Hollandiában: a holland Schipol repülőtéren a takarítási költségek csökkentése érdekében a férfiak számára a piszoárokban repülési motívumok láthatóak, amellyek a férfiak játékösztöneiket akarják kihasználni, s ezzel a piszoárokba történő pontos célzást ösztönözni. 🙂 A takarítási költségek 20 %-al csökkentek! 
 7. Szingapurban nem szabad elfelejteni az öblítést: 1989 óta aki Szingapurban elfelejti a wc-t leöblíteni, annak 150 szingapuri dollár (kb. 130 euró) büntetést kell fizetnie, s ha ezt a szabályt másodszor is megsérti, akkor már 1000 szingapuri dollárja bánja.

Remélem hamarosan Magyarországon is megjelenik Nina könyve, de addig is fogadjátok meg a nagy wc szakértő-utazó tanácsát, soha ne induljatok útnak wc papír nélkül. 🙂

 

 • Ildie
  október 1, 2015 at 6:40 de.

  Ide most úgy illik talán, ajánlom mindenkinek a WC múzeumot Kijevben, zseniális kiállítás sok igazi darabbal és ezernyi kis WC kütyüvel.

 • Bagó Tünde
  október 1, 2015 at 8:17 de.

  Köszönöm az ajánlást, ez nagyon klassz lehet! Van személyes élménye? Járt ott már esetleg? Szívesen veszek egy beszámolót! Üdv Élet sója

 • Ildie
  október 2, 2015 at 10:15 du.

  2 éve voltunk ott, fenn van domb tetején, egy régi várszerű épületben a múzeum. 200 forint nagyjából a belépő és az ókortól indulva az űrwc-ig van minden. Ami nekünk nagyon tetszett az a középkori várak wc-je, amikor van ilyen ki kiugró a falon, ez az oka, hogy csikos a fal 🙂 A másik pedig angliából, ami már úgy néz ki mint a mai wc, csak nem vízzel, hanem macskaalomra emlékeztető sóderrel „húzták” le. Persze van egy csomó megvásárolható porfogó, mi a wc alakú sóés bors tartót választottuk. Bár az asztalon még nem volt 🙂

 • Bagó Tünde
  október 12, 2015 at 9:01 de.

  Ez nagyon jó lehetett! Kicsit olvasok majd utána és lehet, hogy még cikk is születik a témában. 🙂

Hozzászólás írása...

Az email címed nem jelenik meg.*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .