Egy svájci falu betiltotta a fotózást

Meglepő okra hivatkozott a svájci Bergün település vezetése, amikor betiltotta a falu területén a fotózást. A csaknem 1400 méter magasan elhelyezkedő hegyi falu igen attraktív fotótéma. Hegyek, völgyek, csinos svájci házikók kínálkoznak képeslapra Graubünden kanton szívében.

Pár napig azonban senki nem fotózhatott a faluban és annak környékén, mert 5 frankos büntetésre kellett számítania. Az ok pedig, amellyel a falu vezetése elfogadta a jogszabályt, az volt, hogy a közösségi médiában túl sok olyan fotó jelent meg a településről, amely azokat az embereket, akik nem juthatnak el a faluba, boldogtalanná teheti.

Azaz túl szép, túl attraktív a falu, s túl sok ember vágyakozna a képek alapján, hogy ott éljen. Mivel azonban ez a kiváltság csak keveseknek adatott meg, így mások boldogtalanok lehetnek.

Törődés, vagy félelem? Mi lehet a jogszabály mögött? Nem akarnak senkit boldogtalanná tenni, vagy félnek attól, hogy túl sokan szeretnének a faluba költözni?

Elárulom, hogy igazából egyik sem, hanem egy zseniális marketing fogásról van szó. A település vezetői így szerették volna felhívni magukra a figyelmet. Néhány napra megpróbálták törölni a közösségi oldalakról a faluról készült fotókat, s azt hirdették, hogy aki szeretné látni a falut, az látogasson el hozzájuk, szívesen látják, élje át Bergünt valójában és ne csak a közösségi oldalakon közzétett fotók alapján ábrándozzon a helyről. A település szálláshelyein a foglalások száma pedig szép lassan elkezdett felfelé kúszni.

A kampányt június 1-jével fejezték be, így a pünkösdi hétvégén már lehet fotózni Bergünben, senkinek nem kell az 5 frankos büntetésre számítania.

A falu facebook oldalán azonban nem mindenki vette jól a reklámkampányt, s súlyosan bírálni kezdte a települést. Voltak akik megszervezett fotós workshopot mondtak le. Remélhetőleg azért többet nyert Bergün a kampánnyal, mint veszített.

Ezek után azonban nekem is felkeltette az érdeklődésemet a falu, ígérem, hogy a nyáron sort kerítek a megtekintésére és fotózunk is majd, de ígérjétek meg, hogy nem lesztek boldogtalanok! 🙂 

    Hozzászólás írása...

    Az email címed nem jelenik meg.*

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .