Életre keltek Van Gogh napraforgói

Amszterdam közepén szeptember első hétvégéjén napraforgók ezrei borultak virágba tisztelegve Van Gogh és a művei többségének helyet adó múzeum új fogadóépületének.

Van_Gogh_2_600x338.jpg
Fotó forrása: www.dw.com

A látogatóknak nincs könnyű dolga, ha a holland festő múzeumába szeretnének bejutni. Az évente 1,6 millió érdeklődőt fogadó kiállítótér előtt mindig kígyóznak a sorok. S talán éppen ez inspirálta a múzeum vezetését, amikor az új fogadó épület előtt holland kertészek segítségével napraforgó labirintust alkottak a megnyitóra. 

Van_Gogh_600x338.jpg
Fotó forrása: www.dw.com

Van Gogh a híres napraforgós képeit 1887-89 között alkotta, amikor idejének nagy részét Provence-ban töltötte. A festmények, amelyek láttán elsőre a vakító sárgák ragadják meg a nézőt, de amint Van Gogh szavaira gondolunk – „A szín nem a szemet megtévesztő realizmus helyi színigazságának kifejezésére, hanem valamiféle belső felindulás sugallására hivatott” – a színek mögé látó befogadókká válunk, s feltárul a napraforgó ezernyi arca. 

5692462144159744_458x600.jpg
Fotó forrása: wikipedia

A holland kertészek a múzeum felkérésére 125.000 tő napraforgóból alkottak egy 7000 négyzetméternyi labirintust, amelyen keresztül eljuthattak a látogatók a múzeum új fogadó épületébe, s közben maguk is Van Gogh inspirációjának részévé válhattak. Pörögtek a selfik, miközben performances és élő zene is szórakoztatta a kiutat keresőket. A labirintusból kitaláló látogató jutalma egy szál napraforgó és egy fantasztikus üvegépület látványa volt.

A megnyitó és a napraforgók áradata nem ok nélkül lett időzítve 2015-re, hiszen ebben az évben ünnepli a világ a nagyszerű művész halálának 125. évfordulóját. Ha tehetitek, látogassatok el Amszterdamba, ahol nemcsak Van Gogh előtt tiszteleghettek.

A holland múzeum kreativitását látva, elgondolkodtam azon, milyen nagyszerű lenne, ha más múzeumokban is összetalálkoznánk egy-egy híres mű „főszereplőjével”. Képzeljétek el, ha a Magyar Nemzeti Galériában egy lila ruhás hölgy sétálgatna,

Szinyei_Merse_P__l___Lady_in_Violet___Google_Art_Project_444x600.jpg
Fotó forrása: wikipedia

vagy a new yorki Metropolitan Művészeti Múzeum előtti teret vízililiomokkal népesítenék be (Monet után szabadon). Nem lenne rossz látvány az sem, ha az amszterdami Rijksmúzeum előtt Frans Banning Cocq kapitányhoz és Williem van Ruytenburch hadnagyhoz hasonló ruhákban őrjáratozna a biztonsági szolgálat, Rembrandt Éjjeli őrjárata mintájára. Hogy Michelangelo Dávidjáról már ne is képzelegjünk Firenzében … 🙂

David_von_Michelangelo_314x600.jpg
Fotó forrása: wikipedia

Annak azért örülhetünk, hogy a kreativitás nincs veszendőben és így újabbnál újabb élménykhez juttathat bennünket.

 

 

    Hozzászólás írása...

    Az email címed nem jelenik meg.*

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .