Értékmorzsák Adventre

Kedves Olvasóim!

Az elmúlt évhez hasonlóan, 2013 Adventjének huszonnégy napján szeretnék Nektek adni egy-egy érdekes írást. Minden nap bemutatok egy embert, aki számomra fontos értékeket közvetít, s ezeken az embereken keresztül kaptok ajándékötleteket is Karácsonyra.

Előre nem árulom el a huszonnégy ember nevét, vannak köztük, akik még ma is köztünk vannak, s vannak, akik haláluk után is példaértékűek számunkra. Legyen a személy meglepetés a virtuális adventi kalendáriumunk mögött, amelynek minden nap kinyitunk egy ajtaját. Lesznek interjúk, leírások, bemutatások, nemcsak az én tollamból.

adventskalender

A mai első személy, aki könyvén keresztül érintett meg engem Kati Marton. kati_marton2Író, újságíró, akinek A nép ellenségei című könyvébe véletlenül botlottam bele az egyik könyváruházban Budapesten. Belelapozva, először a történelem tanárt csigázta fel bennem, de azután a néhány sor elolvasása már nyilvánvalóvá tette, hogy egy nagyon bátor ember könyvét tartom a kezemben. Bátor, mert szembe mert nézni a múlttal, szülei múltjával, akik magyarként amerikai lapoknak dolgoztak az ötvenes évek Magyarországán, akiket börtönbe zárt – talán átvitt értelemben egész életükben – az ÁVO. Kati Marton kikérte az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában a szülei és saját maga megfigyeléséről készült több ezer oldalas dokumentumokat és végig merte olvasni, még akkor is, amikor nem tudhatta, hogy milyen titkokra talál. Amikor a végére ért, többet tudott már önmagáról, szüleiről, s szülőföldjének e sötét korszakáról.

Nemrég jelent meg egy interjú vele, amelyet teljes egészében itt olvashattok, de a számomra legfontosabb üzenetét idézném:

„Nem kell a múlt megszállottjává válni, de el kell fogadni a múlt leckéit és a felelősség ránk eső részét.”

Azt hiszem ezt nagyon fontos megtennünk a saját életünkben, a családunk és a hazánk vonatkozásában is. Adventkor készítünk az évről egy összegezést is, amely során ezt a fontos mondatot érdemes végig gondolnunk.

Ajándékötlet:  A könyv mindig egy csodás ajándék. Ma is kaphatóak Kati Marton könyvei a magyar könyváruházakban (például itt).

Ajánlom A nép ellenségei mellett a Párizs – Szerelmeim története könyvét, amely valójában egy szerelmi vallomás, amelyeknek Párizs fantasztikus világa adja a hátteret. Kevesen tudják, hogy Kati Marton itt ismerkedett meg Peter Jenningsszel, a közismert amerikai tévés újságíróval, s válása után pedig  itt alakult barátsága mély és tartós szerelemmé későbbi férjével, Richard Holbrooke amerikai diplomatával. Erről a két ember iránt érzett szerelméről ír, úgy, hogy közben megismerjük a környezetet és érdekes dolgok derülnek ki a két férfiról.

    Hozzászólás írása...

    Az email címed nem jelenik meg.*

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .