Hogyan tervezzünk utazást 2015-ben?

A január túl hosszú, túl sötét és túl unalmas hónap, ezért ilyenkor álmodozunk az utazásokról a legtöbbet. Forró szigetek, pálmák, koktélok jelennek meg a munkahelyi és otthoni képernyőnkön, végignézünk ezernyi fotót szebbnél-szebb helyekről, motorozó olaszokról, fagyizó franciákról és tengerparton napozó görögökről. A nyaralás konkrét megszervezéséig azonban nem jutunk el. Miközben kevés alkalmasabb időszak van a januárnál erre a tevékenységre. Ilyenkor még ezernyi ajánlat közül válogathatunk, még hónapokra leoszthatjuk a költségek kifizetését, illetve megspórolását, olcsóbban vehetünk repülőjegyet és sorolhatnám. Sokszor mégis inkább májusban kezdünk kapkodni, vagy éppen az indulás előtti hónapban, amikor már rá kell ébrednünk, hogy minden drága, egy hónap alatt nem tudjuk kigazdálkodni, s így marad a tavalyi horvát tengerpartos nyaralás alteregója. Hiszem és vallom, hogy jó szervezéssel, előre gondolkodással, a költségek helyes feltérképezésével és elosztásával minden évben új tájakra juthatunk el, változatossá tehetjük azt az egy-két hetet, vagy néhány hétvégét, amit utazásra szánunk az évben. Januári sorozatommal ehhez szeretnék most segítséget nyújtani az utazásra vágyóknak.

Első és talán legfontosabb kérdés a mai blogbejegyzés témája:

Mit akarunk csinálni a nyaralás alatt és azt hol tehetjük meg?

utazáskép

Aktív vagy passzív pihenésre vágyunk? Ennek felismerésére a legjobb módszer, ha kicsit összegezzük magunkban a hobbijainkat és a szabadidős tevékenységeinket. Ha egész évben csak rohanunk, nincsenek hobbijaink, mert időnk sem lenne rá, az otthon töltött órák alatt is folyamatosan pörgünk, akkor bizonyára valami nyugalmasra vágyunk a nyaralás alatt. Vagy mégsem? Véleményem szerint egy ilyen életben a nyaralás sem szólhat arról, hogy csak fekszik valaki a tengerparton az első naptól a 14. napig egyfolytában. A szervezet ugyanis nem képes azonnal átállni, s így az első néhány napban megőrül az ember, majd, amikor már kezdene ellazulni és kikapcsolódni, addigra a család őrül meg az unalomtól. Azt gondolom ebben az esetben a legjobb megoldás olyan helyeket választani, ahol aktív és passzív pihenésre egyaránt van lehetőség. Nézzünk egy ilyen helyet, legyen egy ismert, s közeli célpont, Olaszország.

Pörgős életünkből, a szabadság előtti ezernyi telefonból esünk be az autóba, vagy érünk ki a repülőtérre. Jól fog esni, ha először egy nyüzsgő városba, Rómába, Firenzébe, Milánóba, vagy éppen Nápolyba érkezünk. Eltöltünk ott 3-4 napot, megnézzük a várost, megízleljük az olasz konyha remekeit és betévedünk néhány múzeumba. Átállunk a saját pörgésünkből az olaszok kevésbé stresszes zsibongására, amely néhány nap alatt elkezdi kitörölni aktív hétköznapjainkat. Ekkor irány a vidék, a táj, a kis falvak Toszkánában, a nemzeti parkok Róma környékén, vagy a középkori hangulatú helyek az olasz csizma orrában, Nápolytól nem messze. Itt már minden csendesebb, nyugodtabb, egy kávé elfogyasztása már egy óra, egy ebéd vagy egy vacsora két óra. Élvezzük a sétákat, a túrákat, gyalog vagy kerékpárral. S ekkor jöhet a tengerparti pihenés, úszás, napozás, olvasás. Itt már órákban mérjük az étkezéseket, az alvásidőt napközben és a vízben vagy a parton töltött lazítást. Mire visszacsomagoljuk a bőröndjeinket, addigra kipihenten, feltöltődve állunk az év második fele elé. S családunk tagjainak különböző igényei is kielégítésre találnak.

No, de mi van akkor, ha évközben nyugodtabbak vagyunk, nincs nagy pörgés körülöttünk, van időnk a hobbijainkra, a kikapcsolódásra, s nincs alvásdeficitünk sem? Ekkor jöhet egy igazán aktív pihenés. Városok ezernyi látnivalóval, múzeummal, gasztronómiai és kulturális élménnyel. Felfedezésre váró tájak bakkancsos és kerékpáros túrákkal, folyók és tavak a vizek szerelmeseinek. Itt is álljon egy példa, mondjuk a méltánytalanul kevésbé látogatott Németország. Végigjárhatjuk az európai élet olyan központjait, mint Frankfurt vagy Hamburg, túrázhatunk a Fekete-erdőben, hajózhatunk a Rajnán, kellő bátorsággal tengerparton is fekhetünk, több ezer várat járhatunk be, s még hegyi túrákat is tehetünk az Alpokban. Egyetlen ország annyi aktív lehetőséggel, amennyire nem is gondolnánk, de erről majd hamarosan részletesebben írok. Most maradjunk annál, hogy eldöntsük mit is akarunk.

Magunkba nézve azt találtuk, hogy mi nem akarunk túrázni, de a tengerpart sem érdekel? A városok kifejezetten idegesítenek? Hogy az emberekről már ne is beszéljünk? Most mondhatnám, hogy akkor zárjuk magunkra az ajtónkat otthon két hétre, de nem mondom. Mindenkinek szüksége van arra, hogy kiszakadjon a saját környezetéből egy rövid időre. Csomagoljuk csak be azt a bőröndöt és keressünk egy olyan eldugott tájat, ahol bérelhetünk egy kis appartmant, ahol nincs a közelünkben nagyváros, sem emberek, csak mi és a természet. Hol van ilyen hely? Nos nagyon sok helyen Európában. Elvonulhatunk Franciaország belsejébe, egy apró faluba, Svájc valamelyik hegyi faluja mellé, vagy Norvégiába. No persze ezek egyike sem az olcsó helyek közé tartozik. Csendesebb és olcsóbb városokat találunk észak-keleten, Észtországban, Finnországban, esetleg lengyel földön. Kevésbé látogatott, ezért nyugodtabb, de egyéb szempontból kevésbé komfortos helyek közzé tartozik Albánia, vagy Montenegró is. Saját hazánkban, Magyarországon is számos lehetőséget találunk az elvonulásra, a vidéki kastélyoktól, a falusi turizmus fantasztikus házaiig korlátlanok a lehetőségeink.

Jó, jó, mindez szép, de én a hobbimnak szeretnék hódolni a nyaralás alatt – mondhatja bárki. Ebben az esetben lássuk azt a hobbit. Nyilván a kötögetéshez nem kell elutazni, a kerékpározás, vagy túrázás már ezernyi lehetőséget kínál, Hollandia, Németország, Ausztria vagy Svájc milliónyi kerékpárútjával, túraútvonalaival vár mindenkit. A vizek szerelmeseinek sem feltétlenül csak Olaszország vagy a horvát partok maradnak, hiszen ott van Finnország vagy Svédország, esetleg a Fekete-tenger. Egyet azonban nem árt önmagunkban tisztázni: Milyen szinten művelem én ezt a hobbit? Nem mindegy, hogy úgy akarok hegyet mászni, hogy egész évben meg sem moccantam a kanapéról, vagy anélkül szeretnék vízitúrára menni, hogy tudnék úszni?! Lehetnek ilyen vágyaink, de akkor éppen most, januárban kell eldöntenünk, hogy mi bizony hegyet mászunk a nyáron, s akkor mostantól hetente kétszer edzéseket tartunk. Januári célkitűzésnek, egészségünk érdekében sem rossz terv egy ilyen nyaralás.

Amennyiben az előző néhány kategóriában megtaláltuk azt, amire vágyunk, akkor tovább is léphetünk a következő kérdésre: Melyik ország, vagy tájegység mellett döntsünk? De erről majd a következő blogbejegyzésben olvashattok.

    Hozzászólás írása...

    Az email címed nem jelenik meg.*

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .