Kisvasút pöfög át a focipályán

Az elmúlt napokban a sportrajongók körében elterjedt egy videó, amelyen meccs közben a pályán egy gőzös pöfög át. Még a világsajtó is felfigyelt az eseményre, amely nem videószerkesztési trükk volt, hanem maga a valóság Magyarországtól nem is olyan messze, Szlovákiában. Milyen vonat az, amelynek sínpárja keresztezi a focipályát? 

A vonat egy több, mint 100 éves  kisvasút, amely a szlovákiai Feketebalog településen át, nem messze Besztercebányától és Breznóbányától viszi az utasait, akiknek csak az egyik élmény a menet közbeni focimeccsre való bekukkantás. A pálya ugyanis áthalad a feketebalogi focipálya szélén, amelyet akkor építettek, amikor a vonat már nem közlekedett. A CHZ szerelvényei ugyanis a 19. század végén és a 20. század elején a Kárpátok övében elhelyezkedő erdőségek fakitermelését segítették elő. A 20. század második felére azonban a fa erdei vasúton történő szállítása már költségessé és bonyolulttá vált, hamarosan az utak és a teherautók vették át a szerepét. Így Szlovákia egykori erdei vasútja Feketebalog környékén is felszámolásra ítéltetett. A sínpárak helyenként megmaradtak, helyenként meg focipálya részévé váltak. 

A 21. század, a turizmus, az erdő ismételt felfedezése és az Európai Uniós támogatások lehetővé tették, hogy újra életre kelljen az erdei vasút a Kárpátok ezen csodás vidékén is.

23.png
Fotó forrása: http://chz.sk/hu_zeleznicka.htm

A falu, Feketebalog, pedig ragaszkodott a focipályájához. Így történt, hogy a gőzős, amelyet ma is emberi erővel fékeznek, időnként átpöfög meccs közben is a pálya szélén. 

https://www.youtube.com/watch?v=hvKxwpi4KzE

Nemcsak a különleges pályaszakasz miatt, hanem a Kárpátok fenséges erdői miatt is érdemes egy hétvégén elautózni a Budapesttől alig három órára található Feketebalog környékére és az erdei vasúttal utazni. A weboldalukon magyarul is találunk információt és az is kiderül, hogy a gőzősöket bérbe is lehet venni családi, baráti rendezvények alkalmával. Az lehet ám csak a jó mulatság! 🙂 

    Hozzászólás írása...

    Az email címed nem jelenik meg.*

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .