Korčula, a horvát „Fekete Korfu”

Ha a sűrű fenyő- és tölgyfaerdők, kristálytiszta tenger, egy harcos tánc, a Moreska nem lenne elég ahhoz, hogy felfedezzük a horvát Korčula-szigetet, akkor elárulom, hogy nagy valószínűséggel a világ egyik leghíresebb utazója is a szigeten született!

A 47 km hosszú és 8 km széles sziget kevésbé ismert gyöngyszeme az Adriának, pedig mindene megvan ahhoz, hogy egy tökéletes nyaralás helyszíne legyen. Bevallom én sem hallottam róla egészen addig, amíg a napokban már említett Horvátország-fan ismerősömmel nem beszélgettem az országról. Javaslatára kezdtem kicsit megismerkedni Korčula szigetével.

Először a fekete Korfu megnevezés lepett meg.

Már az ókorban ideérkező görög gyarmatosítók is ámultak sűrű erdei láttán – a sziget 61 %-t borítják fenyő- és tölgyfaerdők -, gyorsan el is nevezték Fekete Korfunak, a görög Korfu után. A mai turistákat azonban az erdőkön kívül a szőlőhegyek, az olajfák, a gránátalmák, a fügék és a kaktuszok is magukkal ragadják.

Több horvát városból és az olasz Bariból is el lehet jutni komppal a szigetre, például Splittől 3-4 órás kompozás szükségeltetik, de már a kikötőben, Vela Luka-ban látjuk, hogy a megérte a fáradtságot.

A szigetre nemcsak nyáron – én biztosan nem nyáron mennék – érdemes ellátogatni, mert egész évben kellemes klímával rendelkezik, az évi napsütéses órák száma eléri a 2700-at.

A napsütésnél jobban felkeltette a figyelmemet a sziget központja.

A sziget nevét viselő, középkori hangulatú székhely, Korčula, azon túl, hogy mediterrán sármjával, s számos látnivalóival észrevétlenül belopakodik a szívünkbe, egy érdekességgel is szolgál.

Nagy valószínűséggel itt született a világhírű utazó, Marco Polo. Nem tisztázott ugyan, hogy Velencében, vagy az atyja és nagybátyja által a dalmáciai Korčula szigetén létesített kereskedőtelepen látta-e meg a napvilágot a kis Marco Polo 1254-ben, de a feltételezett szülőháza a sziget székhelyén látogatható, s még egy kiállítás is emlékeztett a világutazóra.

Nem kell különösebb szerencse ahhoz, hogy a helyiek kicsit furcsa, de annál izgalmasabb kardtáncát is élvezzük. Minden ünnepen és a turisták kedvéért a szezonban szinte naponta eljárják a város védőszentjének szánt Moreskát. Nézzétek csak milyen különös!

A szigeten isteni fehérborokat kóstolhatunk, amelyeket többféle szőlőből készítenek, s az olívaolaj, amit az ételeikhez használnak is magas minőséget képvisel – olvastam neves séfek és borászok véleményét a korčulai termékekről.

A sziget turisztikai irodája azt ajánlja, hogy járjuk be a szigetet kerékpárral, s ehhez ők számos kerékpárútról tudnak tájékoztatni és kerékpáros térképekkel is rendelkeznek. Őszintén szólva számomra ez lenne a legizgalmasabb, hiszen így közelebb kerülhetünk a „fekete” természethez, a helyi, kulináris lehetőségekhez, s ha kimelegszünk, akkor csak megállunk egy-egy olyan csodás, tiszta vizű strandon, mint Pupnatska vagy Lumbarda.

A vízi sportok kedvelői sem fognak unatkozni, mert a tenger itt nemcsak a vitorlázásra, a szörfözésre, de a búvárkodásra is alkalmas.

Vegyétek fel a nyaralási célpontjaitok közé ezt a horvát szigetet, s küldjetek nekem fotót, hogy még ennél is jobban kedvet kapjak hozzá!

Fotók: pixabay.com

    Hozzászólás írása...

    Az email címed nem jelenik meg.*

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .