Kulináris tanácsadó a tudatos utazásodhoz

Élet sója interjú Kovács Noémi utazási tanácsadóval

Segítek, hogy az utazásod kulináris kalanddá váljon – mondja Kovács Noémi utazási tanácsadó, a kulináris utazások specialistája. Miben segíthet nekünk Noémi? Miért is jó, ha megkérdezzük az utazás előtt a kulináris utazások specialistáját? S mit jelent a tudatos utazás? Kovács Noémit egy marketinges kihívás keretében ismertem meg, és olyan izgalmasnak találtam a munkáját, hogy kértem tőle egy interjút. Kérdéseimre adott válaszai alapján ellenállhatatlan vágyat érzek egy kulináris utazásra, amelyhez biztosan igénybe veszem Noémi segítségét.

Noémi Hallstattban

Az utazásra való felkészülést azzal kezdem, hogy sorra veszem a hely látnivalóit. Megnézem a hivatalos turisztikai oldalakat, az útikönyveket és a blogokat. Amikor nagyjából összeállt az útiterv, akkor jöhetnek az ínyencségek. Mi az adott hely kulináris specialitása? Ki és hol készíti a legjobban? Hosszú órákat töltök azzal, hogy felkutassam a legjobb reggelizőket, kávézókat, éttermeket. Nekem részben az utazás a munkám, de tudom, hogy sok utazónak nem jut ennyi idő a felkészülésre, ezért is népszerű a Bodeni-tó környéki útitervkészítési szolgáltatásom, amelynek a kulináris ajánlatok is részét képezik. Így kifejezetten tudom értékelni, ha valaki ugyanezt a világ szinte bármelyik pontjára képes nekem is elkészíteni. Kovács Noémi vállalkozása éppen ezt kínálja az utazóknak. Ismerjétek meg az Utazz tudatosan projekt gazdáját, munkamódszerét és eredményeit.

Hogy kezdődött? Gondolom, egy külföldi úttal és egy jó étellel. Mesélj róla!

Igen, valahogy úgy. Amikor a párommal Marbellára utaztunk, alig vártam, hogy igazi spanyol paellát ehessek. Ekkor jutott eszembe, hogy biztos vannak turisták, akik külföldre utaznak, és szeretnének többet megtudni az adott ország ételeiről és konyhájáról. Rájöttem, hogy óriási lehetőség van egy olyan élmény létrehozására, amely kiemeli ezeket a fantasztikus ételeket Európa minden tájáról. Mindig is szerettem főzni, és már gyerekkorom óta főzök. Imádom az egész elkészítési folyamatot az összes hozzávalóval együtt. Ekkor jutott eszembe: miért ne kombinálhatnám ezt a két érdeklődési kört, és miért ne élhetnék meg abból, hogy másoknak segítek megtervezni a kulináris utazásaikat?

Marbella, Altamirano étterem

Mit nyújtasz pontosan az ügyfeleidnek? Hogy indul el egy közös munka és hogyan fejeződik be?

Egy közös projekt akkor kezdődik, amikor egy ügyfél érdeklődést mutat egy kulináris tematikájú utazás iránt: online foglal időpontot, hogy beszélhessen velem. A munkám azzal indul, hogy megértem az igényeit és vágyait. Végül is nagyon sok minden függ az ügyfél kívánságaitól, céljaitól és időzítésétől: hová szeretne menni, milyen dátumokkal és költségvetéssel rendelkezik? Miután megállapodtunk az úti célban, elkezdek kutatni a környékbeli szálláshelyek és kulináris tevékenységek után, összeállítok egy utazási javaslatot a kultúra ismeretére alapozva, és ajánlok néhány olyan tevékenységet, amely érdekes lehet az utazás során. Miután mindenben megállapodtunk, gondoskodom arról, hogy minden szükséges információ a rendelkezésére álljon (megkapja az utazó a pontos címeket, a foglalásokat, leírom, hogy hol, mikor, mit kóstoljon, és ha kéri, akkor szállást is foglalok), hogy minden érintett számára stresszmentes legyen. Az együttműködés akkor ér véget, ha az ügyfél teljesen elégedett a közös projektünkkel.

Marbella, előétel egy tengerparti étteremben

Az ajánlott helyeket, utakat te magad már korábban bejártad? Ha nem, honnan vannak az információk? (Ha nem titkos.) Azt írod a weblapodon, hogy szeretnéd az ételek mögött megmutatni a készítőket, a hagyományokat, a történeteket. Ehhez személyesen is ott kell járnod, nem?

Igen, az ajánlott helyek közül sok helyen én magam is jártam. A honlapomon található információk saját tapasztalataimon és a területet jól ismerő emberektől származó információkon alapulnak. Nagy rajongója vagyok a személyes tapasztalatszerzésnek vagy az emberekkel való találkozásnak, mivel ez mindig sokkal személyesebb és érdekesebb, mintha valamit egy képernyőn látnék vagy e-mailben kapnék információt. Az információkat saját tapasztalataimból, kollégáimtól és az internetről: online közösségekből és blogokból merítem.

Riminiben Noémi munka közben

Ha jól értem, akkor te megspórolod nekünk, utazóknak az órákig, napokig tartó kutatást?

– Igen, pontosan.

Az általad szervezett út egy komplett út (értem ezalatt, hogy az utazástól a szállásig, a belépőkig, a foglalásokig mindent te szervezel), vagy kiegészítése is lehet egy utazásnak?

– Mindkettő lehetséges. A kulináris utazási tanácsadás szolgáltatásom kiegészítésként hozzáadható egy utazáshoz, vagy egy teljes, különleges élményként is igénybe vehető. Segítek, hogy az utazásod kulináris kalanddá váljon: a helyi éttermek kiválasztásában, családi tulajdonban lévő helyi termelők és üzletek felkutatásában, a helyi fesztiválok felfedezésében. Ez nem tartalmazza a szállás- vagy repülőjegy-foglalást. Alternatívaként egy teljes kulináris utazásban is tudok segíteni, ahol a szállás és/vagy repülőjegy-foglalás benne van az árban.

Szardellák tesztre várva

A kulináris jelző mellett a tudatos jelző is ott áll az általad ajánlott utazások előtt. Mit értsünk ezalatt?

Hiszem, hogy fontos, hogy tájékozottak legyünk, és előre tervezzünk, amikor utazunk. Így a lehető legtöbbet hozhatjuk ki a nyaralás élményéből. Egy hozzám hasonló utazási tanácsadó segíthet ebben. Ismerem Európa különböző részeinek kínálatát, és tanácsot tudok adni, hogy hová menjenek és mit kóstoljanak meg. Számomra ez azt jelenti, hogy tájékozottnak és felkészültnek kell lenni a közelgő utazásra. Tisztában lenni a környezettel, a kultúrával és a történelemmel azon a helyen, amelyet meglátogatni szándékozunk. Ez magában foglalja azt is, hogy tudja, hol találhat jó ételeket és kényelmes szállást, ha külföldre utazik. Mindig az a legjobb, ha az ügyfelem előre tudja, hogy mire számíthat, így jó döntéseket tud hozni arról, hogy hol étkezzen és igyon; anélkül, hogy időt pazarolna a kutatásra, amikor élveznie kellene az utazását. Az utazás végső soron arról szól, hogy emlékeket szerezzünk; olyan emlékeket, amelyek egy életre szólnak!

Rántott véres hurka Gossauban

Bizonyára vannak a kulináris utazási tanácsadónak is kedvenc helyei és kedvenc ételei, melyek ezek?

– Kedvenc ételeim a kedvenc országaimból a spanyol paella, az olasz tagliatelle bolognese, a török töltött szőlőlevél és az osztrák Tafelspitz. A paella egy serpenyőben készült étel, amelyet sokféleképpen lehet variálni. Én a marbellás tésztás változatot szeretem, mert sok benne a tenger gyümölcse, de készíthetjük hússal vagy zöldségekkel is. A tagliatelle bolognese egy tipikus kiadós, laktató étel, amit mindenki szeret. Marhahússal, sertéshússal és pancettával készül, ez a lassan főzött bolognai szósz tökéletesen összhangba kerül a tésztával. A töltött szőlőlevél, a sarma népszerű Törökországban. Nekem a vegetáriánus változat jobban tetszett, mert nem volt olyan zsíros, mint a húsos változat. A Tafelspitz egy hagyományos osztrák étel, amely gyökérzöldségekkel puhára főzött marhahúsból készül, és tormával és burgonyával tálalják.

Áruljunk el legalább egy apró titkot! Ha én Ausztriába utaznék, s szeretném megkóstolni a Tafelspitzet, akkor mit ajánlanál, hol tegyem?

Bécsben van két olyan étterem is, ahová szívesen elküldenélek, az egyik a Zum Weissen Rauchfangkehrer, a másik a Pürstner.

Melyik ország vagy régió volt az, amelyről kifejezetten nagy örömmel és elégedettséggel meséltek a visszatérő ügyfelek?

– Az Emilia Romagna régió kulináris élménye különösen emlékezetes volt ügyfeleim számára. A régió gazdag mezőgazdasági és kulturális örökségéről ismert, amely befolyásolta az ott található ételeket. Az ételek hagyományosak, de ugyanakkor modernek is. A legtöbb ételt generációk óta ugyanazon recept alapján készítik – de vannak új ételek is, amelyeket a séfek a modern ízlésnek megfelelően alkottak meg a hagyományok alapjain.

Melyik volt a te legkülönlegesebb kulináris élményed?

– Azt hiszem, a legkülönlegesebb kulináris élményem Olaszországban volt. Amikor megtaláltam Irma tésztaboltját Riminiben, tudtam, hogy ez a hely nekem való. Még soha nem láttam, hogy egy helybéli tésztát készít, és Irma hihetetlenül kedves volt, miközben megmutatta, hogyan kell elkészíteni. Adott néhány tippet is, hova menjek, hogy megízleljem a helyi konyhát – és az ő javaslatára elmentem Modenába, ahol megkóstoltam a balzsamecetet. Ez az élmény igazán felnyitotta a szememet, és felnagyította számomra az igazi kulináris értéket!

Tésztaműhely Riminiben

Köszönöm az interjút, és azt hiszem, én szívből ajánlom mindenkinek, hogy utazzon tudatosan veled, hagyja, hogy te kutasd fel a legjobb gasztronómiai élményeket számára.

Kovács Noémi weboldalát itt találjátok: Utazz tudatosan

    Hozzászólás írása...

    Az email címed nem jelenik meg.*

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .