Nézd meg Angliában, ha már Máltán összeomlott

A máltai Azúr ablak helyett kivájt ajtó lehet a kedvenc sziklánk, s nem Máltán, hanem Angliában.

A természet már csak ilyen, épít is és rombol is. Máltán most éppen rombolt, sajnos. De itt van nekünk az angol Jurassic part, ahol a kivájt ajtó nevű szikla csak egy aprócska része a természet csodájának.

durdle_door_807294_640_600x375.jpg Fotó: pixabay.com

A neve, Durdle Door keletkezésére utal, ugyanis a durdle szó a régi angolban vájatot, furatot jelentett. Szél és víz volt a tettes, nekik sikerült – éppen ugyanazzal a módszerrel – megalkotni egy majdnem olyan nagyívű szépséget, mint Máltán.

jurassic_coast_713882_640_600x402.jpg Fotó: pixabay.com

Ezt a sziklát is rengeteg turista – évente csaknem 200.000 – látogatja, de jóval kevesebb fotó és videó kering róla, mint máltai testvéréről, holott az egész partszakasz, a Jurassic Coast az UNESCO világörökség része.

A galériára kattintva a fotók nagyobb méretben is megtekinthetőek!

Javaslom, ha az Azúr ablakról lemaradtatok, akkor az angliai kivájt ajtót ne hagyjátok ki, irány Anglia! Na, de bárhol belefuthattok csodás sziklaképződményekbe, amelyeket nem árt azonnal lefotózni, mert a természet állandóan dolgozik, ma látjuk, holnap már eltűnik. Az én személyes kedvenceimre Korzikán akadtam rá, az egyik egy kígyót vagy hüllőt,

kigyofej_szikla_blogra_600x520.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

a másik egy szivet ábrázol.

szivszikla_blogra_600x349.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

 • Ildi76
  március 11, 2017 at 11:45 de.

  Köszönöm a tippet Tünde – felkerült a kirándulós listánkra a Jurassic Coast is. 🙂 Üdv, Ildi

 • Bagó Tünde
  március 11, 2017 at 11:48 de.

  Örülök Ildi! S te már a máltairól sem maradtál le, mert láttad! Nagyon sajnáltam, de a természet már csak ilyen! Szép hétvégét! Üdv Tünde

 • Ildi76
  március 12, 2017 at 11:19 de.

  Igen, a természet már csak ilyen. A Maldív szigetek is állítólag eltűnnek majd a föld színéről – nem hinném, hogy azt pl. élőben láthatnám. De bízom benne, hogy a természet épít is azért, nemcsak rombol.

Hozzászólás írása...

Az email címed nem jelenik meg.*