Színjáték vagy tradíció zajlik az Alpokban?

Néhány napja a híradásokban már megjelent, hogy a bajor Alpok legmagasabb csúcsán havazott. Nem kell azért még a nagy télre gondolnunk, de a saját bőrünkön is érezzük, hogy hűvösebbek a reggelek, hamarabb bukik a nap a horizont alá, s már árnyékban bizony elkel egy pulóver. Fontos jelzések ezek azoknak a gazdáknak, akik nyáron alpesi legelőkön tartják állataikat. Ha véget ér a nyár a hegyekben, akkor jöhet a színes eseménynek számító Almabtrieb, Alpabzüge vagy Viescheid (régiónként változik az elnevezés), azaz a jószágok ünnepélyes lehajtása az alpesi legelőről a völgybe, az istállóba.

teh__n1_600x399.jpg
Fotó forrása: www.spiegel.de (TMN)

A jószágtartó gazdák számára ez az év legnagyobb ünnepe, amikor az állatok színes virágokat és hangos kolompokat kapnak a nyakukba, gazdáik magukra öltik népviseletüket és útnak indulnak a magaslatról a völgybe.

k__p_ment__se_2_600x399.jpg
Fotó forrása: www.spiegel.de (TMN)

S, hogy mire ez a nagy felhajtás? Ennek az ünnepnek a hagyományai 400-500 évre nyúlnak vissza az Alpok vidékein, Bajorországban, Ausztriában és Svájcban.

A nyári időszakot az alpesi legelőkön töltő jószágok bizony komoly veszélyeknek voltak kitéve, hiszen lezuhanhattak egy szakadékban, lábuk törhetett, élettelen utódot hozhattak a világra. S ha ilyen szerencsétlenség történt, akkor az az állat nagy valószínűséggel még a nyár vége előtt kényszerből visszatért az istállóba, vagy elpusztult. Azok a jószágok viszont, akik egész nyáron élvezhették az alpesi legelők dús növényzetét, ünnepi díszbe öltöztek és vidáman sétáltak le a hegyről a völgybe.

A gazdák pedig velük örültek a szerencsés nyárnak, s talán kicsit annak is, hogy egy nehéz időszak véget ér. A hegyen ugyanis egyedül voltak minden munkára, s társuk is csak a jószágok voltak, no meg a fantasztikus panoráma.

Még a hegyen elkészítették a Fuikl-t, azaz a tehénkoronát fenyőből, színes alpesi virágokból, kolompot akasztottak jószágaik nyakába, hogy a hazafelé vezető úton elűzzék a rossz szellemeket és szeptember közepe tájékán megkezdték a levonulást.

allgau-446607_640

Ma már a tradíció mellett turistalátványosság is lett az Almabtrieb, vagy nevezzük jószág fel-, akarom mondani levonulásnak, ugyanis színes, zenés ünnep és termelői, kézműves piac is várja az érdeklődőket és a hazatérő jószágokat. A bajor alpokban, Bad Hindelang környékén például 700 állatot hajtanak le a környék négy legelőjéről a falu völgyébe, ahol a jószágok terén tulajdonosaik átvehetik őket. A gyógyüdülő környéken ekkor „rendkívüli” állapotot hirdetnek. Óriási a lárma és a közlekedés is megbénul. Cserébe viszont hatalmas ünnep és kiváló étkek várnak mindenkit.

Svájcban is tanúi lehetünk a jószág „levonulásnak” (Alpabfahrten) a Genfi-tó vidékétől a Titlis gleccseren át, az Appenzeller lankájáig sok helyen. Itt az sem baj, ha lemaradunk a lehajtásról most szeptemberben, mert tavasszal a „felhajtás” (Alpauffahrt) hasonló nagy csinadrattával történik.

dreamstime_xs_27269371

Tirolban színesíti az eseményt hogy a gazdák egyike tehenek hátsó felét fában örökíti meg, majd a jószágok gazdái istállóajtajaikat díszítik az alkotásokkal.  Ebben az időszakban igen nagy a kereslet a tiroli gazda munkájára. 🙂

Manapság már a jószágok nagy részét szállítóeszközökkel hozzák le, de a hagyományok életben tartása érdekében a gazdák szívesen részt vesznek a megszervezett színjátékban, a tradícionális jószáglehajtásban.

Mindegyik alpesi turisztikai régió honlapján ilyentájt, szeptember közepén megjelennek az egyes jószáglehajtások időpontjai, így könnyen tájékozódhatunk, hol szeretnék mi is fogadóvendégeivé válni az Alpok jószágainak.

AusztriaSvájcBajorország programjait országok nevére kattintva érhetitek el. 

    Hozzászólás írása...

    Az email címed nem jelenik meg.*

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .