Tizenhatodik adventi értékmorzsa – az ember, aki a lelkéből játszott


Nem tudok elszakadni a tehetségektől, azt hiszem ők színesítik meg leginkább a mindennapjainkat, őket hívjuk, ha ünnepelni kell, ha szomorúak vagyunk, ha problémát kell megoldani vagy egyszerűen csak valami szépre vágyunk.

A mai morzsában Louis Armstrong ad át néhány szép pillanatot.

[tube]https://www.youtube.com/watch?v=8IJzYAda1wA[/tube]

Egy alkalommal Armstrong, vagy ahogyan mindenki szólította Satchmo, azt mondta a jazzről: „…ha kérdezned kell, hogy mi a jazz, akkor sohasem fogod érezni!”

Mert a jazzt lélekből kell játszani, tartotta ő. Ő, aki először zenével gyermekkorában a javító-nevelő intézetben találkozott. Itt tanult meg kornettezni és ütőhangszereken játszani. Ez volt az a hely, ahol valóban csak a lelkére támaszkodhatott. Szerencsére jó irányba vitte a lelke.

[tube]https://www.youtube.com/watch?v=kmfeKUNDDYs[/tube]

Meg kell említeni, hogy ő volt az egyik első és legnagyobb scattelő is, azaz szöveg nélkül fantáziaszótagok artikulálásával énekelt. Ettől lettek még izgalmasabbak azok, az előadásai, amelyek során már többet énekelt, hiszen idősebb korára arcizmai már lazultak, kevésbé tudta azt előadni a hangszerével, amit korábban.

[tube]https://www.youtube.com/watch?v=ts1qTynO1zg[/tube]

A tanulás mellett szükség volt egy saját előadásmódra, s a mosolygós természetre, amellyel nemcsak a kollégákkal, hanem bárkivel megtalálta a közös hangot. Nyitott volt, s az életet a fellépések jelentették számára. Jól érezte magát a tehetségével és ezzel mindenkit magával ragadott. A színpad volt az otthona, ezt az is bizonyítja, hogy sokáig nem volt saját lakása, hotelszobákban lakott. Nem ez számított neki, hanem a zene és annak átadása. Bizonyára sokan vannak, akik emlékeznek arra, amikor 1965-ben Budapesten járt. Néha jó lenne az időutazás, igaz?

Ajándékötletem: Aki szereti a jazzt, annak sok kiváló koncertet ígér Budapest tavasszal. Böngésszetek a MÜPA oldalán, ahol igen kedvező jegyárak mellett kaphattok jegyet a koncertekre. A MÜPA koncerttermei nagyon jó akusztikával rendelkeznek, megéri a fáradtságot, ha még utazni is kell.

    Hozzászólás írása...

    Az email címed nem jelenik meg.*

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .