Újra csobog a Trevi-kút Rómában

Ebben az évben először csak néhány nappal ezelőtt csobogott víz a híres „La dolce vita” szökőkútban. Befejeződtek ugyanis 516 nap után a rómaiak és a turisták nagy örömére a Trevi-kút felújítási munkálatai. Újra csörgedezett a víz a tengerek istene, Neptunusz és kísérői a tritonok lábai alatt.

trevi21.jpg
Fotó: dr. Szalai Krisztián

Mielőtt a víz – a felújítás után – újra a medencébe ért volna, már érmék százai feküdtek az alján, s a római hagyománynak megfelelően a város kultúrális intendása a csobogás kezdetekor még továbbiakat dobott a kút medencejébe. „Ez szerencsét és látogatókat hoz majd a kúthoz!” – mondta közben. Mindannyian ismerjük a tradíciót, aki a Trevi-kútba érmét dob, az visszatér még egyszer az örök városba. S ez nem ámítás, saját magam is tapasztaltam! 🙂

Róma népszerű nevezetességének felújítási munkálatai 2014 év végén kezdődtek és a vártnál korábban fejeződtek be. A turistáknak azonban a munkálatok ideje alatt sem akartak csalódást okozni, így helyettesítő medencét állítottak fel, ahová az érméket be lehetett dobálni. Évente megközelítőleg egymillió euró értékű érme landol a kútban.

trevi11_600x402.jpg
Fotó: dr. Szalai Krisztián

A kút 253 éves és az itáliai Nicolò Salvi (1697-1751) építészmester munkája, aki a műve teljes elkészültét (1762) nem élhette már meg. S azt sem, ahogyan alkotását 200 évvel később egy fantasztikus film, Fellini La dolce vita-ja a világon mindenhol ismertté teszi. Anita Eckberg már-már erotikusnak mondható fürdése a kút medencéjében, Marcello Mastroianni kíséretében ikonikusnak számít a filművészetben.

Róma vízforrásokra épült – mondja a kultúrális intendás, s elbeszélésével a várost alapító Romulus és Remus legendájáig megy vissza. A Trevi-kút helyén az ókorban forrás csobogott, a kútat Róma környékéről begyűjtött vízzel működtetik ma is, amely vízvezetéken folyik be a 20-szor 26 méteres medencébe. A középkorban is szökőkút állt ezen a helyen, a híres Bernini alkotása állt éppen a téren, amikor XII. Kelemen pápa a mai kút építésére utasítást adott 1732-ben. A munkálatokat Niccolò Pannini fejezte be, miután Nicolò Salvi időközben elhunyt.

A mű egy allegória a vízről, egyik oldalon a nedves elemek vadságát és veszélyességét szimbolizáló tengeri ló (hippokampusz), míg a másik oldalon ugyanezeknek az elemeknek a szelídségét jelképező másik tengeri ló áll. A kút neve, a Trevi a helyre utal, hiszen a térnél három út találkozott az ókorban (tre vie).

trevi_ejjel_600x402.jpg
Fotó: dr. Szalai Krisztián

A felújítás és restaurálás során elsősorban a lerakódásoktól kellett megtisztítani a műemléket, az ornamentika restaurálásra, míg a világítás és vizi technika modernizálásra szorult. Az olaszokat ismerve nagy eredmény, hogy a munkálatokat a tervezettnél hamarabb sikerült befejezni. 

A munkálatokat a híres olasz divatház, a Fendi kétmillió euróval szponzorálta. 

Látogassátok meg a híres Trevi-kútat Rómában, s ha ehhez szívesen vesztek egy kis segítséget, akkor olvassátok el blogom első cikkét római kalandjaimról itt!

    Hozzászólás írása...

    Az email címed nem jelenik meg.*

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .