Almaparádé a Bodeni-tónál

Ha ősz, akkor almaszüret van a Bodeni-tónál. Nem elég, hogy a fák színes levelekkel örvendeztetik meg a látogatókat, még a pirosra érett almák is rádobnak egy színpompás lökést a tájra. A Bodeni-tó német és svájci partszakasza mentén számos almatermesztő birtokot találni. A svájci oldalon kétségtelenül a legnagyobb almatermesztő és -feldolgozó a Möhr család, akikről már itt írtam az oldalon, bemutatva a múzeumot is. Most forduljunk inkább a német partok irányába, mert ősszel itt is igazi almaparádénak lehetünk tanúi.

Tudtad, hogy a Bodeni-tó németországi partján:

 • 1,6 milliárd almát, azaz 250.000 tonnát takarítanak be évente, 
 • 1200 gyümölcstermesztő van,
 • akik 7500 hektárnyi földterületet művelnek meg,
 • a 18. század közepe óta folyik gyümölcstermesztés itt (alma, körte, szőlő),
 • a Bodeni-tó régiója az aromás gyümölcsök számára a világ egyik legjobb éghajlatú termőterülete,
 • a Bodeni-tó almája alakját, színét és szilárdságát az őszi gyümölcspára és a hűvös éjszakákkal váltakozó meleg szeptemberi napsütés egyedülálló összjátékának köszönheti,
 • összesen harmincfajta alma van a régióban, ezek között a leghíresebbek itt a Jonagold, az Elstar, a Golden Delicious és a Braeburn,
 • az almát nemcsak nyers fogyasztásra termesztik, hanem gyümölcsleveket és pálinkát is készítenek belőle a gazdák (legtöbbjük saját lepárlóüzemmel rendelkezik).

Almahetek rendezvény

A Bodeni-tó partján ilyenkor Almahetek rendezvény keretében ünneplik a gyümölcsérést, amelyre 2023-ben szeptember 16. és október 8. között kerül sor. Nemcsak az éttermek kínálnak almás finomságokat, hanem a Hofladenek (a gazdák által saját gazdaságukban nyitott kis üzletek) is.

Vezetett almatúrákra jelentkezhetünk gyalog, bicajjal, lovaskocsival vagy traktorral. Almalé- és párlatkóstolásokon is részt vehetünk. A részletes programokról itt lehet tájékozódni.

Tipp:

Vigyázz a héjára!

Az almában lévő vitaminok 70%-a a héjában van, ezért tilos meghámozni.

Készíts almalevet!

Ha közben kedvünk szottyanna almalevet készíteni, akkor jó tudni, hogy egy liter almaléhez 1,5 kilogramm almára van szükség. A Boskoop, a Jonagold vagy az Elstar almafajták erre a legalkalmasabbak.

Kóstolj dünnelét!

A helyi lángos, pizza vagy kenyérlángos a dünnele. A Bodeni-tó körül nemcsak sós feltéttel kínálják, hanem édesen, almával is. Itt írtam a dünneléről és ajánlottam is dünnelét kínáló helyet.

  Hozzászólás írása...

  Az email címed nem jelenik meg.*

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .