Miért érdemes bicajjal körbejárni a Bodeni-tavat?

Látványosabb, olcsóbb, környezetbarátabb, megnyugtatóbb, ha kétkeréken vágunk neki a három ország partját simogató tónak, a Bodeni-tónak.

A Bodeni-tó (a magyar helyesírás szabályai szerint Boden-tó, nálam személyes okokból Bodeni-tó), a lehető legjobb helyen fekszik ahhoz, hogy egy kellemes kerékpározással járjunk Svájcban, Németországban és Ausztriában egy út alatt, s a mi nyaralásunk legyen a leglátványosabb, a legmegnyugtatóbb, s még környezetbarát is.

bodenito_reichenau_bicaj.jpg

Reichenau, a Bodeni-tó legnagyobb szigetének legöregebb temploma

A Bodeni-tó már a középkorban centrális szerepet töltött be Európa életében. Délről érkezve az Alpokon végre átjutó kereskedők, utazók itt pihentek meg, míg az északról délre tartók itt gyűjtöttek erőt mielőtt nekivágtak volna az alpesi hágóknak. Keletről nyugatra tartó kalandozók és menekülők pedig gazdagsága és sok eldugott helye miatt részesítették előnyben.

bodenito_meersburg_estifeny.jpg

Meersburg kikötője esti fényben

Mára már az itt maradt középkori hangulat, az állandó alpesi látkép, az időközben tökéletesre fejlesztett szőlő- és almakultúra, a mediterrán hangulat, valamint a kristálytiszta víz vonz egyre több embert a régióba.

bodenito_alpok_vitorlasok.jpg

Az Alpok a tópartról

A legrosszabb közlekedési eszköz, az autó

A tó körül a legrosszabb közlekedési eszköz az autó, a legjobb pedig a kerékpár! Az autósok sokszor dugóban találják magukat, hiszen a táj és a gyümölcsösök nem adnak helyet autópályának, a kerékpárosoknak viszont szívesen megnyitják az aszfaltozott mezőgazdasági utakat is.

bodenito_szolo_haz.jpg

A középkori hangulatú városkákban nehézkes a parkolás autóval, de a kerékpárok kis helyen is elhelyezhetők.

bodenito_lindau_ter.jpg

Kerékpárosan nemcsak a komppal, hanem a hajók többségével is átjuthatunk az egyik partról a másikra, így nemcsak körutat, hanem csillagtúrát is szervezhetünk magunknak olyan városokból kiindulva, mint Konstanz, Meersburg, Bregenz, Friedrichshafen, Rorschach és Romanshorn.

bodenito_birnau_hajoval.jpg

Az általában drága svájci szállások miatt sem kell nélkülöznünk a svájci tekerést, hiszen hajóval könnyen visszajuthatunk egy német szállásra az egésznapos svájci túra után.

A kerékpár és a kerékpárutak

Az autóutak legtöbbször a tótól távolabb futnak, míg a kerékpárral közvetlenül a tó mellett kerekezhetünk és bármikor lepihenhetünk a parton, megmártózhatunk a tóban. Attraktív szakasz az Überlingenből induló kerékpárút, Uhldingenen, Meersburgon, Hagnaun át Friedrichshafenig, vagy egészen Lindau városáig.

bodenito_uberlingen_tavolrol.jpg

Útitársunk a tó és az Alpok lesz végig, sorfalat a szőlőtőkék és a villák állnak, ellátásunkról pedig a partmenti éttermek gondoskodnak majd.

A Bodeni-tó 270 km körbe, a kerékpárral megtehető szakasz csaknem ugyanennyi a tó körül. Jól szervezhető és még csomagszállítási szolgáltatást is igénybe vehetünk. Ezen a weboldalon (angolul is) számos értékes információhoz hozzájuthat az utazó kerékpáros és én is készítek személyre szabott útiterveket kerékpárosoknak is, amelyről itt találhat bővebb információt.

bodenito_dornbirn_belvaros.jpg

Nem kell attól sem tartanunk, ha nincs az úthoz megfelelő kerékpárunk, mert úton-útfélen találunk majd kerékpárkölcsönzőket és persze szervízt is, ha gondunk akadna a drótszamárral (csak írjuk be a google-be a következőt: kölcsönzésnél: ’fahrrad leihen bodensee’, szerviznél pedig: ’fahrrad service bodensee’, s máris tucatnyi lehetőséget dob fel a tónál). Ha mégis teljesen tanácstalanok lennénk, akkor csak nyugodtan csöngessünk be valahová, s a helyiek szívesen segítenek majd egy pumpával, vagy egy jótanáccsal.

S miért lesz ez a legnyugodtabb utazásunk?

Mert lelassulunk és feltöltődünk! A tópart annyi látnivalót kínál, hogy sűrűn állunk majd meg, s amit ott találunk az olyan sokszínű lesz, mint egy szivárvány. Ebben az időszakban már hosszúak a nappalok, így nem kell aggódni, ha valahol kicsit több időt töltünk. Tekerés közben a látvány kikapcsolja majd a mindennapokat a fejünkből, a tó vize pedig lemossa az út porát a testünkről.

bodenito_berlingen_kerekpar.jpg

Egy kisebb kellemetlenséggel azonban a fotósoknak szembe kell majd nézni: begörcsölt mutatóujj a sok exponálástól! A környéken nagyon sok fotós téma várja a megörökítést.

Az időjárás

Amennyiben az időjárás miatt aggódnánk, akkor elárulom, hogy ez a vidék teljesen megdönti a német sztereotípiákat. A nyarak melegek, a csapadék nem több, mint Magyarországon. A tó vize július-augusztusban már alkalmas a fürdésre, általában 23-24 fok körüli, de ezen az oldalon magunk is nyomonkövethetjük a tó vizének hőmérsékletét, az oldal alján akár 1 évre visszamenőleg megnézhetjük (tavaly július-augusztusban hosszan 24 fokos volt a víz). A sekélyebb partok mentén (Höri félsziget) mindig melegebb, mint a mélyebb északi partok mentén. A tó környékét jellemző időjárásról részletesen írtam itt ebben a cikkemben.

Látnivalókról, szállásokról és éttermekről ezen az oldalamon érdemes tájékozódni!

Ha kedvenc helyeimre lennétek kíváncsiak a tó körül, akkor ezeket a cikkeket ajánlom itt az oldalon:

Öt ok, amiért érdemes a Bodeni-tónál nyaralnod!

Egy egész falu szárnyalt a Zeppelinnel 

Bregenz, a Vorarlberg fővárosa

Tíz hely, amiért érdemes a Bodeni-tóhoz utaznod

Appenzell, a leghíresebb svájci dombvidék

Konstanz és a kurtizánok

      

    Hozzászólás írása...

    Az email címed nem jelenik meg.*

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .