Säntis, az Alpok Bodeni-tavat őrző csúcsa

A Bodeni-tó mellett kevés olyan helyet találni, amely ne úgy reklámozná magát, hogy tőlük bizony a Säntis 2502 méter magas csúcsa szépen látható. S itt nem egy túlzó marketingfogásról van szó. Mindenkinek igaza van a tó körül, aki ezt kijelenti. A Säntis, amely a csúcsán álló adótorony jellegzetes alakja miatt egész messziről jól felismerhető, valóban látható a Hegau vulkánoktól Lindaun át Bregenzig, hogy a svájci partokról már ne is beszéljünk.

Habár a hegy úgy negyven kilométerre délre fekszik a Bodeni-tó svájci partjaitól, mégis a tóhoz tartozó alpesi csúcsként emlegetik a környéken: a mi hegyünk, mondják a helyiek. Talán ehhez hozzájárul a fent említett „bárhonnan látható” effektus, de úgy érzem, hogy ennél kicsit többről van szó. A Säntis jelképezi azt a védelmet, amelyet az Alpok nyújt délről a Bodeni-tónak. Olyan érzés keríti hatalmába az itt élőket, hogy a hegy megfogja a rossz szándékú betolakodót. S ez leginkább talán az időjárásra jellemző.

A mi tudatunkba, szokásainkba is beépült a Säntis figyelése. Járjunk bárhol a tó közelében, keressük és örvendezünk, ha meglátjuk. Látásvizsgálatnak sem utolsó!

A távoli megfigyelés mellett azért én javaslom a hegy meghódítását is, mert ennél magasabbról nem láthatjuk a Bodeni-tavat és környékét (kivéve a Zeppelint). A látványon túl pedig még számos érdekességet és kihívást, önmagunk legyőzését kínálja ez a környék.

A felvonó

A Säntisra a felvonó az 1370 méter magasan fekvő Schwägalpból indul, a Säntis hotel mellett található a felvonó pénztára és indulási helye. A hotel mellett és mögött van lehetőség parkolásra, ha időben érkezünk. Átszállás nélkül, kb. 10 perc alatt juthatunk fel a 2500 méteres hegyre. A felvonó weboldala itt található. Sajnos a menetjegy nem olcsó (felnőtteknek oda-vissza felvonóval 54 svájci frank), de azt hiszem, megéri, és ha van Bodensee Card Plus kártyánk, akkor abban ez is benne foglaltatik. A Bodensee kártyáról ebben a cikkemben írtam részletesen a Bodeni-tó utazás oldalán.

Tipp túrázóknak:

Schwägalpból a bátrak és edzettek gyalog is meghódíthatják a Säntis csúcsát. A 4, 4 km hosszú túra során számítani kell meredek szakaszokra, csaknem 1200 méteres emelkedésre és kb. 4-5 órányi túraidőre. A természet és a látvány azonban még az emelkedésnél is lélegzetelállítóbb lesz. (Bővebb információ itt, a Säntis weboldalán található.)

Ha távolabbról közelítenénk a Säntishez, akkor a közeli Ebenalp felkeresését javaslom, ahonnan jó kondícióban lévő, profi túrázók gyalog is eljuthatnak a Säntisre. Vigyázat, még nyáron is lehet hó a Säntis közelében, s hosszú, többórás túrákra kell készülni, helyenként drótköteles útszakaszokkal. (Bővebb információ itt, az Ebenalp oldalán.)

Mindkét helyen számos kisebb és látványos túraútvonal is található, amely könnyebben teljesíthető, és az alpesi levegő mellett a látvány ott sem lesz utolsó.

A látvány

Az Alpok valamelyik csúcsán állni (bárhogy is jutottunk fel), s onnan nézni a többi ezret, a szépségnek egy igazán tömény megpillantása.

Változó mozdulatlanság, érdek nélküli magamutogatás, tiszta, természetes, érintetlen szépség.

A Säntis csúcsán jártamkor, a kilátóteraszon figyelmemet elsőként a szomszédos Chäserrugg és társai, a hat (vagy ki hánynak számolja) hegycsúcs ragadta meg. Úgy álltak egymás mellett, mint a híres svájci csoki, a Toblerone csúcsai (holott nem ők ihlették). Sorakoztak, zöldellve, mozdulatlanul, de mégis élettel telin.

Másodikként fordultam a Bodeni-tó felé, amelynek jellegzetes alakja vékony páraréteg alatt sejlett fel.

Ott fent, a sokat emlegetett Säntis tetején értettem meg a hegy kultuszát. A tó védője szerepét. A bástya, amely az Alpok tóhoz legközelebb eső csúcsaként őrzi a mi halunkat, a Bodeni-tavat. Figyeli, segíti, védi, informálja, s támaszt nyújt neki puszta jelenlétével is.

Dörig úr vendégháza

A panorámaterasz mellett a csúcson a legvonzóbb hely egy kis hegyi vendégház, amelyhez a hegy oldalába vájt lépcső félig nyitott, barlangszerű folyosóján át juthatunk el. Ez a kis folyosó rengeteg érdekes információt és fotót rejt a Säntis múltjából. Itt tudtam meg, hogy a fogadó jelenlegi tulajdonosának ük-ükapja (igazából nem is tudom, hogy csak ük vagy ük-ük) 1850-ben már vendégeket fogadott a Säntis 2502 méteres csúcsán. A kifüggesztett családi iratok alapján minden oka megvolt arra a kedves ősnek, hogy vendégházat építsen 2500 méter magasan, hiszen már akkor rengeteg túrázó, kiránduló, csillagleső, hegymászó, teliholdimádó, lazítani vágyó mászott fel a Säntisra. Elképesztő, a 19. században, amikor még nem közlekedett ide felvonó, amikor még a hegymászókat nem segítették olyan profi eszközök, mint most, s amikor még nem volt navigációs rendszer, telefon s mentőhelikopter sem, már ezrek látogattak ide.

Dörig úr pedig fogadót épített számukra. Családjával, barátaival a hátukon hordták fel az építőanyagot, az élelmet, a vizet, s mindent, ami egy ilyen létesítmény üzemeltetéséhez szükséges. Emberfeletti munka! Azt hiszem, hogy ők igazán szerették a Säntist, s ez a szeretet lehet az, ami annyi generáción keresztül megőrizte ezt a kis vendégházat.

A fogadót, ahol ma már folyóvíz van, 13 szoba nosztalgikus stílusban berendezve, étterem, különterem, terasz várja a sok ezer turistát, túrázót, hegymászót.

A hegy, a Bodeni-tó őrzője pedig ugyanúgy kínálja a stresszoldó, adrenalinfokozó, más univerzumok után kutató lehetőségeket, mint 160 éve.

A fogadó melletti sziklákig még én is kimerészkedtem, és ott próbáltam elképzelni azt a nyugalmat, amely Dörigéket fogadhatta itt. Ma már a csúcson nehéz ezt átélni, hiszen a felvonó folyamatosan hozza-viszi a turistákat, de ha elég bátrak vagytok, akkor néhány méternyi sziklamászás után a végtelen csend és nyugalom birodalmába érkezhettek a Säntis védőszárnyai alatt.

A havas Säntis

Vágytam rá, hogy télen is lássam a tó hegyét, annál is inkább, mert ez az a hegy a közelben, amelyen nem lehet síelni; felvisz a felvonó, nézelődsz, iszol egy forró puncsot, majd lehoz.

Ennél azért többről volt szó. Felmentünk, megittuk, megnéztük, néztük, s csak néztük. Sok száz hegycsúcs úszott körülöttünk a tejszínhabban. A tiszta, a fehér, a selymes, a sima, a hamisítatlan tejszínhabban. Sokkal kevesebb volt az ember, mint nyáron, s sokkal nagyobb volt a csend és a nyugalom. Szűkebb volt a mozgástér a fogadó körül, inkább csak a terasz maradt, de a mérhetetlen nyugalom, az a nyugalom, amely embert csak olyan helyen száll meg, ahol távol esik a világtól, itt volt, itt, a Säntis csúcsán. Ha csak pár pillanatra is, de fölé emelkedtünk a világunknak. Kívülről láttuk azt, mintha vendégségben lettünk volna a Mennyek országában.

Amit még a Säntis nyújt

A Säntisen és környékén sokféle érdekességre bukkanhatunk még a látványon kívül is.

A hegy lábánál található egy Käserei (sajtbolt), ahol a környék sajtjait kóstolhatjátok meg.

A Schwägalptól számos túraútvonal indul, kiváló lehetőség nordic walkingozóknak, mountain bike-osoknak.

Júliusban és augusztusban minden vasárnap anélkül élvezhetjük 2500 méteres magasságban a napfelkeltét, hogy a hegyen aludnánk. A felvonó júliusban először hajnali 5 órakor, augusztusban hajnali 6 órakor indul a hegyre. S miután megnéztük a felkelő napot, az étteremben reggelivel várnak bennünket.

Részünk lehet a hegyen a telihold megcsodálásában is, akár úgy, hogy ott alszunk a fogadóban, akár úgy, hogy a teliholdkor közlekedő különjáratokon megyünk fel és le. A programhoz tartozik egy vacsora s egy kis zene is.

A napfelkelte- és a teliholdtúrák konkrét időpontjairól ezen a weboldalon tájékozódjunk!

A Säntis whisky, a svájci alpesi whisky megkóstolását ne hagyjuk ki, ha a hegynél járunk. Megvásárolhatjuk a felvonó bejáratánál lévő shopban is, de sokkal különlegesebb élményben lesz részünk, ha a 25 hegyi fogadó egyikében, esetleg mindegyikében kóstoljuk meg (létezik whiskytúra is). Különlegességét az adja, hogy olyan, tölgyfából készült hordókban érlelik, amelyekben a Säntis környékén készült sört tárolták egykor (60–120 évvel ezelőtt) a sörfőzdékben, fogadókban. A hordók által megőrzött finom aroma különlegessé teszi a whiskyt, s belekerül így a környék természete és történelme is.

Ha már olyan szerencsések vagytok, hogy megismerhetitek a Bodeni-tavat és környékét, akkor tegyétek fel utazásotokra a koronát a Säntis csúcsával, nem bánjátok meg!

    Hozzászólás írása...

    Az email címed nem jelenik meg.*

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .