A nő, akit mindenki ismer, aki a Rolls-Royce-t ismeri

Biztosan te is találkoztál már Eleanor Velasco Thornton titkárnővel, de minimum láttad egy fotón, egy filmben, vagy az interneten. Több, mint 100 éve halott, de szépségének és szerelmének köszönhetően a mai napig róla mintázzák a világ legjobb autója címmel illetett Rolls-Royce emblémáját. Miért éppen róla? Hogyan lesz egy korán kihunyt életből hallhatatlan Spirit of Ecstasy? Nem is kellett sokat utazni ahhoz, hogy a legendás hölgyhöz közel kerüljek és maga suttogja el nekem életének romantikus és drámai fordulatait. 

Eleanor_Velasco_Thornton_600x373.jpg Fotó forrása: image courtesy of Studio5555.de

2016 nyarát írjuk, amikor kezembe akad Ausztriában egy prospektus, amely egy Rolls-Royce múzeumot hirdet a Vorarlberg tartomány Bódeni-tóhoz közeleső részén. Nem tudok sokat az autókról, de azt tudom, hogy Ausztriának elvileg nincs sok köze a Rolls-Royce-hoz, s akkor mégis hogyan kerülhet egy ilyen múzeum az osztrák Dornbirn városába?

Milyen a jó utazó? Kíváncsi! 🙂

Kíváncsiságom elvisz Dornbirnba, s miközben csaknem 100 Rolls-Royce között sétálok, két fantasztikus történetre is akadok. Az egyik a múzeumalapító, Franz Vonier életútja, a másik pedig Eleanor Velasco Thorntoné, a híres Rolls-Royce embléma modelljéé. Mindketten ott vannak, a régi textilüzemben, ahol a múzeumot találjuk. A különbség csak annyi, hogy Franz ottlétünkkor is éppen egy régi Rolls-Royce-t újít fel a múzeumhoz tartozó – látogatható – műhelyében, míg Eleanor szobra kicsiben és nagyban mindenhonnan sugároz. 

005_spirit_of_ecstasy1_kicsik_600x334.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

 

Franz dédpapája nagyjából Eleanor születésekor válik jómódú hegyi gazdává az Alpokban. A századfordulón Eleanor már titkárnőként dolgozik Londonban az újonnan alapított Autóklubnál. Itt ismerkedik meg Lord Montaguval, aki szenvedélyes autós. 1902-ben a Lord elcsábítja a gyönyörű ifjú hölgyet a nagyapja által alapított The Car Illustrated elnevezésű magazinhoz titkárnőnek. A Lord szűk baráti köre szerint a két ifjú ekkor már szenvedélyesen szerelmes volt egymásba, de a társadalmi ranglétrán elfoglalt helyeik miatt tudták, hogy soha nem lehetnek egy pár. Kapcsolatuk azonban – s nemcsak a munkakapcsolat – Eleanor tragikus haláláig megmaradt. A barátok, munkatársak elmondásai alapján Eleanor művelt, intelligens és szellemes hölgy volt, amely tulajdonságok csak fokozták a Lord vonzalmát a szép hölgy iránt.

008_spirit_of_ecstasy3_kicsik_600x409.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

 

Amikor a század elején a Rolls-Royce betört az autópiacra és gyorsan elnyerte a világ legjobb autója címet, akkor Lord Montagu is rabjává vált. A Rolls-Royce tulajdonosok körében elterjedt egy divat. Személyes talizmánokat kezdtek elhelyezni az autójuk elején. A Lord úgy gondolta, hogy neki valami egészen más, valami művészeti alkotás kell, ami az autója hűtőjét egyedivé teheti.

007_spirit_of_ecstasy2_kicsik_600x573.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

 

Felkérte a munkára a magazinnál rajzolóként dolgozó Charles Sykes szobrászt, akinek Eleanor már többször állt modellt. A művész valószínűleg tudott a Lord és a titkárnő kapcsolatáról, mert az első alkotás, amely az autóra felkerült The Whisper (A suttogó) névre hallgatott, s egy lebegő lepelben pompázó hölgyet ábrázolt, aki egyik kezének mutatóujját a szája elé teszi, jelképezve ezzel titkos kapcsolatát. 

A Lord ötlete, Sykes alkotása és Eleanor szépsége meggyőzte Claude Johnsont, aki a híres autógyártó cég üzleti vezetője volt, arról, hogy Eleanor figurája az autó tartozékává váljon. Henry Royce nem volt igazán oda az ötletért, de ennek ellenére 1911-ben az angyal, a Spirit of Ecstasy, a Extázis Szelleme már hivatalos emblémájává válik az autónak. A művész, Charles Sykes hamarosan elkezd dolgozni az autóvállalatnál, ahol minden egyes darabot egyedileg öntenek ki. Így ezeken a modelleken az embléma teljesen egyedi, ugyanis a formát minden egyes öntés után össze kellett törni, s bármennyire is törekedtek, hogy ugyanolyan legyen, nincs két egyforma darab. Sykes családja egészen 1948-ig dolgozott a cégnél, mint az embléma készítője.

006_spirit_of_ecstasy2_kicsik_600x420.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

 

De vissza Eleanorhoz, aki még ekkor is tiltott szerelemben él Lord Montaguval. A híres, nagy szerelmi történetek csak ritkán érnek romantikus véget. Az első világháború a szerelmespár számára elhozza a tragédiát. A Lordot Indiába vezénylik egy katonai akció során, ahová szerelme, mint asszisztense is vele tart. 1915. december 30-án azonban a hajót, amelyen Kelet felé tartanak a németek torpedótámadása elsüllyeszti, s Eleanor a támadásban életét veszti. A Lordot pár nappal később egy hajó megtalálja, aki meglepve olvassa a londoni lapokban saját nekrológját. 

A titkárnő, Eleanor Velasco Thornton, aki szerelme által vált modelljévé a művésznek, akit megbíztak a Rolls-Royce-hoz méltó embléma megalkotásával, hallhatatlanná vált az autó által, míg az autó kilépett, s kilép ma is általa a valóságból egy magasabb szintű érzelmeket kiváltó világba.   

015_Rolls2_BLOG_600x336.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

 

Hálás vagyok Franz Voniernek, aki egész Európát végignyomozza a 20-30-as évek Rolls-Royce-ai után és most itt Dornbirnban egy háromszintes múzeumban ki is állítja a megtalált és általa felújított modelleket.

016_Rolls3_BLOG_600x376.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

 

Szebbnél szebb színekben, eleganciával, tartással álldogálnak – kissé zsúfoltan ugyan – a régi gyárépületben. 

014_rolls1_BLOG_600x320.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

 

Hírességek autói, a királyi család Rolls-Royce-ai, egyedi modellek, versenyeket megnyerő darabok, kiegészítők, motorok és motorkerékpárok, egy teázó, s persze a műhely, ahol Franz és kollégái folyamatosan végzik a felújításokat. 

017_Rolls4_BLOG_600x342.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

 

Akinek kedve támad elutazni Dornbirnba, annak csupán fel kell szállnia egy Railjet vonatra Budapesten, s Bregenzig vonatoznia. Onnan Dornbirn már könnyen elérhető. A Rolls-Royce múzeum mellett található egy betlehemmúzeum, a város másik részén egy hatalmas természettudományos kiállítás látható, s természeti látnivalókban sem utolsó a vidék. Szakadéktúrákat lehet csinálni, fantasztikus túraútvonalak indulnak a Karren hegyről és a környékbeli kisvárosok, falvak igazi osztrák hangulatú szálláshelyeket kínálnak. Hosszabb tartókodásra pedig a Bódeni-tó, Bregenz, Lindau, St. Gallen és a Vorarlberg felfedezése vár a turistákra. 

 • Péter Vojnesich
  szeptember 19, 2016 at 1:25 de.

  Azok a vonatok, amelyek Bregenzig mennek, megállnak Dornbirnben is, de azok jellemzően Bécsből indulnak, és nem Budapesttől. A lényeg az, hogy gyakorlatilag egy átszállással megúszható a dolog!

 • Bagó Tünde
  szeptember 19, 2016 at 9:25 de.

  Köszönöm az információt! Így tényleg könnyű eljutni Dornbirnba! Üdv Élet sója blog

 • Péter Vojnesich
  szeptember 21, 2016 at 11:07 de.

  Ha jól tudom, akkor van egy olyan vonat, amikor ugyanarról a vonatról ugyanarra szállsz át. (Bécsben raknak rá még egy szerelvényt, de le kell szállni ilyenkor is, mert a két szerelvény között nincs átjárás. De ez csak egy eset, alapesetben egy óra a várakozási idő.)

Hozzászólás írása...

Az email címed nem jelenik meg.*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .