Az európai Niagara vízesés

Öreg, óriás, erős, hangos, selymes, színes, tiszta, s látványos a Rajna legnagyobb vízesése Schaffhausen-Neuhausenben. Több, mint tizenötezer éve teszi a dolgát. Fut, szalad, robog a sziklák között, alatt, s fölött. Visz magával mindent, követ, fát, energiát, életet és halált. Még nem láttam a neuhauseni parkolóból, de hallottam robaját, amellyel jelezte, ott van. A természet egyik legszebb alkotása szerintem, a Rajna-vízesés, Svájcban, nem messze a Bodeni-tótól.

A Wörth kastély mellett álltam és csak figyeltem, ahogyan a vasúti hídnál még nyugodtnak tűnő Rajna egyszer csak megbokrosodik, erőteljesen lerohan a Laufen kastély mellett, hogy aztán mire elém ér, ismét nyugodt folyóként hömpölyögjön.

Hihetetlen, hogy ott, 150 méter szélesnyi területen akár hatszázezer liter víz is lezúdul másodpercenként. Ámulatomból a mellettem időközben felsorakozó zenészek lendítettek ki, amikor megszólaltatták a híres svájci havasi kürtöt.

Minden bátorságomat összeszedve ültem be a hajóba, amely a vízesés közepébe vitt, egy sziklához.

Az út felért egy vadvízi evezéssel, s amikor kiderült, hogy a hajó elmegy, mi, látogatók, pedig maradunk a zsebkendőnyi sziklán a sokmillió liter vízzel, akkor megremegett a lábam. Győzködtem magam, hogy ha tizenötezer éve nem sodorta el ezt a sziklát, akkor talán a következő félórában sem fogja. Keskeny, vizes lépcsőkön másztam fel, s minden kanyarban a fehér habokat néztem. Olyan erősen csapódott a víz a sziklának, keveredett belé a levegő az egyenetlen felszínen, hogy habjait már a legjobb habfürdők is megirigyelnék. A szikla csúcsán szó szerint sziklaszilárdnak éreztem a talajt a lábam alatt, sőt élveztem, ahogyan alattam a víz minden pillanatban alakítja a követ.

Sokáig elnéztem volna ezt a mérhetetlen erőt, de helyemet át kellett adnom az újabb hajóval érkezőknek, így kalandra, akarom mondani vadvízi evezésre adtam magam újra és miután partot értünk, célba vettük a Laufen kastélyt.

Miután túléltem a hajót, s megkerültem autóval a fél várost, Schaffhausen-Neuhausent, a Laufen kastély parkolójában ismét hallottam a vízesés moraját. Csak követnem kellett a hangot a kastély belső udvara felé, ahol lépcső vezetett a folyóhoz. Innen felülről tekinthettem rá a még oly hevesebbnek és erősebbnek tűnő vízesésre.

Közelebb, s egyre csak közelebb, be a szívébe vitte a lépcsők, az időnként felbukkanó kilátók. Még barlangba is bebújtam, amelynek másik kijáratánál már a saját hangomat sem hallottam, s ahol akár meg is érinthettem a mellettem lezúduló vízfolyamot.

De még van közelebb, egy stégszerű építmény teljesen benyúlik, korlátját markolva percek alatt a szédülés fogja el a látogatót, ahogy felé áramlik a Rajna. Víztől megrészegülve, bizonytalan léptekkel hagytam el én is és tértem vissza a kastélyba a panoráma lifttel.

Élmény volt ez a javából, de történelemhez hű lelkem nem engedte, hogy kihagyjam a kastélylátogatást. A Laufen kastély, amely talán nem véletlenül nevét a német laufen – fut, rohan igétől, vagy a futás főnévtől kapta, múltjával nem közelítheti meg a vízesést, de emberi léptékkel mérve igen öregnek mondható. Csaknem egy évezrede figyeli innen a Rajnát és az ő csodáját az év minden szakában.

Az interaktív kiállítás eleinte csak érdekes, de amikor egy megterített asztal mellett az étkészletet csodáltam, hallgattam a beszélgetést, amely a hangszórókból jött, felemelkedett a boros üveg, imitálta a bor kitöltését, majd megindultak a tányérok, ekkor már izgalmas is volt. Egyik pillanatban az asztalon heverő legyező munkába állt, s a székek kifordultak. Ekkor már feltűnt a beszélgetés is, Sissi és Ferenc József vendégeskedett a vízesésnél, felváltva használtak francia és német szavakat, hogy kifejezzék csodálatukat a természet eme évezredes alkotásának.

Tipp: Érdekesség a vízesés közelében.

A vízeséstől alig száz méterre található a SmileStones kiállítás, azaz Svájc kicsiben, de mégis mozgásban. A SmileStones csapata nemcsak a svájci látnivalókat tárja a látogatók elé, hanem mozgó járművekkel, emberekkel is élővé varázsolja azt. Egy óra alatt több száz kilométert utazhatunk a Mini Svájc legérdekesebb látnivalói között.

    Hozzászólás írása...

    Az email címed nem jelenik meg.*

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .