Egzotikus, síparadicsomi rekordok

Síelés -30 fokban? Vagy 4000 méter magasban? Esetleg a tengerszint alatt? Netalán 16,5 méteres havon? Elképesztő, nem?

Egzotikus síparadicsomokra találtam miközben a téli sportok különleges helyszínei után kutakodtam. Nem egyszerű havas, jeges helyszínekre lesikló pályákkal, hanem rekorderekre. Olyan legekre, amelyekből csak egy van a világon. Ebből a hétből legalábbis biztosan. 

A hóban leggazdagabb: Mount Baker – USA

A Mount Baker síparadicsom Washington államban, alig két órányi autóútra Seattle (USA) és Vancouver (Kanada) városoktól. Legendásan sok, 16,5 méter hó esik errefelé telente. Hihetetlen, de a legnagyobb hómennyiség az 1998-99-es szezonban hullott: 28,9 méter. Tíz felvonó himbálózik a 400 hektárnyi – mindenféle nehézségi fokú – pályalabirintus fölött. 

us_skigebiet_mount_baker_mehr_schnee_als_hier_geht_nicht_jedes_jahr_liegen_im_schnitt_16_5_meter_schnee_1_600x400.jpg Fotó forrása: a síparadicsom webhelye

A legmélyebben fekvő sírégió: Alaszka

Egy óra autózásra az alaszkai nagyvárostól, Anchorage-tól található a Mount Alyeska síparadicsom, amelynek felvonói a tengerszint alatt 100 méterrel indulnak. A mélyen fekvő felvonó állomás a sípályákról minden ugrásnál jól látható. Nemcsak mély fekvésével emelkedik azonban ez a régió a rekordok körébe, hanem azzal is, hogy február közepétől itt már 16 órán át süt a nap, jócskán kárpótolva a téli hónapokban reflektorfényben síelőket. 

alaszka.jpg Fotó forrása: a síparadicsom webhelye

A legészakibb: Riksgränsen – Svédország, Lappföld

A svéd Lappföldön, Norrbotten megyében, a Kiruna és Narvik közötti vasúti pálya mellett futnak a világ legészakibb sípályai. Egy, 522 és 909 méter közötti magaslaton, mindössze 17 rövid pályával és 6 felvonóval várja a síelőket. Valójában nemcsak a téli sportok szerelmeseinek, hanem az északi fény vadászainak is rekordot jelenthet a terület. A környéken mindösszesen 100 helyi lakos él, de szállodát azért találni és nyáron garantáltan nem lesz sötét itt a sarkkör közelében. 

lappfo__ld_600x400.jpg Fotó forrása: a síparadicsom webhelye

A legöregebb: St. Moritz – Svájc

A svájci luxus sírégióban, St. Moritzban született meg a téli „nyaralás” , a téli turizmus 1864-ben. Johannes Badrutt a település hoteltulajdonosa ugyanis ebben az évben meghívta 6 nyári, angol vendégét télre a hoteljébe azzal a szándékkal, hogy megmutassa nekik, milyen is a tél St. Moritzban. Élvezzék a havat és a napsütést ingujjban a hotel teraszán. A hoteltulajdonos még az utazási költségeiket is átvállalta Londoból St. Moritzba. A hat angol tavasszal gyönyörűen lebarnulva tért vissza az angol fővárosba és mindenkinek elmesélték, hogy milyen csodás telelésük volt a svájci sírégióban. Ezzel életre hívták a téli „nyaralást”. 

St_Moritz2_600x409.jpg Fotó forrása: Carlton hotel – St. Moritz

A legdélebbi: Cerro Castor – Tűzföld

A világ legdélebbi városától, Ushuaia-túl 36 km-re fekszik a világ kilenc, legdélebbi sírégiója, a 195 és 1057 méter magasság közötti Cerro Castor. A síelőknek már maga a táj is fantasztikus élményt nyújt, hiszen a Tűzföld egyik legszebb nemzeti parkjában található. A környék nem szűkölködik hóban és a téli szezon is itt a leghosszabb Dél-Amerikában. 15 különböző nehézségű pályával várják a síelőket. 

tu__zfo__ld_600x400.jpg Fotó forrása: a síparadicsom webhelye

A leghidegebb: Sisimiut – Grönland 

Grönland második legnagyobb városában – ahol csupán 5000 ember él – az átlaghőmérséklet -15 fok, de a -30 fok sem megy ritkaságszámba. S ezért a Sisimiut sírégió a leghidegebb téli sportközpont címmel dicskedhet. Csupán egy sífelvonó, három pálya és szerencsére egy kávézó található itt. 

5648622207_733ce4414d_z

A legmagasabban fekvő: Gulmarg – India

Hosszú éveken keresztül a bolíviai Chacaltaya síparadicsom volt a világ legmagasabban fekvő sírégiója. Időközben azonban a gleccser 5200 méter magasan szinte teljesen eltűnt, s ezzel az indiai Himalájában található Gulmarg átvette a vezető szerepet. A hegyi állomás 4000 méter magasan található, csupán 100 méterrel magasabban, mint a kis Matterhorn csúcsa Svájcban. Innen félórás felvonozással juthat fel a sportoló az Apharwat 4124 méteres csúcsához. A kiadós havazásoknak köszönhetően a téli sportok szerelmesei imádják a helyet. 

India_600x450.jpg Fotó forrása: a síparadicsom webhelye

Én bizony kedvet kaptam egyik-másik síparadicsomhoz, még akkor is, ha nem tudok síelni. Washington állam a szívem csücske, ahogyan Svédország is. Nektek melyik rekorder nyerte el a tetszéseteket? 

 

  • Ildi76
    november 27, 2016 at 8:51 du.

    Nem vagyok a téli sportok szerelmese, de szinte mindegyiket szívesen meglátogatnám. Nem síelés céljából, hanem csak a táj szépsége miatt. Bár a leghidegebbet, Gröndlandot inkább kihagynám. -15 fokos átlaghőmérséklet nem hangzik túl biztatóan.

Hozzászólás írása...

Az email címed nem jelenik meg.*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .