A tíz legnépszerűbb város a Bodeni-tó partján

A Bodeni-tó változatosságát és a turistáknak nyújtott élmények sokszínűségét a természeti látnivalók mellett a tóparti városok szolgáltatják. A települések nem túl nagyok, könnyedén bejárhatóak egynapos túrák keretében, történelmi épületekkel és különleges múzeumokkal várják a látogatókat. Kapcsolatuk a tóval nemcsak a kikötői látvány vagy a strandok rendezettsége miatt népszerű, hanem a túlpartra nyíló kilátás miatt is. A perspektíva más-más ezekben a városokban, a színek pedig évszakonként váltakoznak.

Összegyűjtöttem azokat a városokat a Bodeni-tó partján, amelyeket a legtöbb turista útba ejt, ha a Bodeni-tó környékét járja be. A gyűjtemény egyes tagjaihoz jótanácsokat kapcsoltam személyes tapasztalataim alapján.

Kilátás a konstanzi Münsterből

1. Lindau és a fagyos kényeztetés

Lindau, a bajor város a Bodeni-tó partján történelmi épületekkel tűzdelt keskeny utcákkal és különleges kikötői panorámával vonzza a látogatókat. A szigetre épült belváros érdekessége, hogy itt fekszik a vasútállomás és a kikötő is szorosan egymás mellett. A kikötőjéről készült fotók a leghíresebb fotók között vannak Németországban. Az oroszlán és a világítótorony között egészen közel jönnek a Voralberg, a bregenzi erdő és az Alpok csúcsai. Lindau felfedezéséhez csak egyetlen jótanács létezik: Csak sétálj és nézelődj, de ha fagyist látsz, akkor ne sajnáld magadtól a fagyos kényeztetést!

Lindau kikötője

2. Friedrichshafen, ahol az ég az úr

Friedrichshafent a repülés városának is nevezik, hiszen innen szállnak fel a mai napig a Zeppelin léghajók. Itt alapította ugyanis léghajógyárát Zeppelin gróf, amelynek hatalmas és érdekes múzeumot szentelt a város a kikötőben. Ha felszállást szeretnénk látni, akkor a másik repüléstechnikai mérnök munkássága nyomába kell erednünk. A Dornier múzeum mellett található ugyanis a Zeppelinek felszállópályája, így miközben ismerkedünk a Claude Dornier alkotta repülőkkel, űrtechnikai érdekességekkel, könnyen részesei lehetünk a behemót léghajók felszállásának. A város persze nem volt mindig ilyen jóban a légi járművekkel, de erről olvass inkább az útikönyvemben vagy a hamarosan megjelenő regényemben, amelyet már előrendelhetsz itt, Ella háborúja előrendelés.

Friedrichshafenben is érvényes egy szabály: Mindig nézz az ég felé!

Zeppelin Friedrichshafen felett

3. Meersburg, a kétszintes, színes város

Meersburg olyan, mint egy kétszintes tóparti villa, amelynek földszinti teraszát és kertjét a tó simogatja, az emelet egy toronyban végződik, mellette tetőterasz kínálja a lehetőséget a napozásra, és a benne lakók történetei évszázadokra nyúlnak vissza.

A Bodeni-tó északi partján fekvő városban már a 7. században ott állt a Merovingok stratégiailag fontos bástyája, majd egyházi főméltóságok élvezték a kilátást a tóra, és közben kóstolgatták a város mögötti dombokon futó szőlő nedűjét.

Kétségtelen, hogy Meersburgból nyílik a legszebb panoráma a tóra és a túlpartra, de ennél is izgalmasabbak a felső- és alsóváros szűk utcái, a színes házak, a vár kiállítása és a középkori étterem.

Meersburgban a fő szabály: Nézz ki az érseki rezidencia kertjébe és élvezd a kilátást!

Meersburg kétszintes óvárosa

4. Uhldingen-Mühlhofen, a kicsi, az öreg, az úszó és a mérges

Az Überlingen mellett fekvő tóparti városban a hívogató promenád (kicsi) és az elektromos motorcsónakok kölcsönzője mellett három olyan attrakció is van, amellyel a legnépszerűbb helyek közé tornázza fel magát a város. A legtöbben azért érkeznek Uhldingenbe, hogy megtapasztalhassák, hogyan éltek az emberek a Bodeni-tó mellett hatezer évvel ezelőtt. A cölöpfalu (öreg), amelyet a tó mélyén évezredekig nyugvó egykori épületmaradványok alapján rekonstruáltak és építettek fel, elrepíti a látogatót a neolitikum emberének életébe. Az időutazás után jólesik egy friss fogás (úszó) elfogyasztása a tó híres halbüféjében, az Uhldinger Fischthekében. Ebéd után jöhetnek a pókok, a lepkék és hüllők (mérges) az egzotikus állatokat bemutató Reptilienhausban.

Uhldingenben a fő tanács: Ne becsüld alá a kicsit és az öreget, mert mérgesen elúszik!

Pfahlbauten, a cölöpfalu a tóról

5. Überlingen, felfrissülést kínál mindenhol

Überlingen az a város, ahol nem a múzeumokat, a várakat és templomokat keresi a látogató. Holott azok is vannak. (Na jó, a vár kicsit csúsztatás, de van városfal, tornyokkal és várárokkal, vár már nincs.) Überlingenben a felfrissülést keresik a látogatók. A város évszázadok óta üdülőváros. Promenádja, kertjei, a tó panorámája és illata, a sétahajók és a kockás abroszos asztalú teraszok mindent megadnak az üdüléshez. Lelassulnak az utazók, nyugodtan várják a kávéikat, gyönyörködnek a színekben, és végül úgy térnek haza a városból, hogy kipihenték magukat.

Überlingenben ne tégy mást, csak sétálj, ülj le egy teraszon és figyeld a színeket!

Überlingen városa

6. Radolfzell, a madarak őrzője

Radolfzell városa a Höri-félsziget kapuja. Innen indulnak útjukra azok, akik kerékpárral fedeznék fel a művészek által olyannyira kedvelt Höri településeit.

FÉK! Álljunk meg egy pillanatra!

Ne tekerjünk olyan gyorsan át a városon, mert bizony van itt mit nézni. A tóparton hosszan elnyúló sétány önmagában is egy túra, de a város saját félszigete, a Mettnau és védett madarai szintén érdekes órákat kínálnak. Hápogókacsa, bukókacsa, barátréce, kontyos réce a bérlője ennek a területnek április 15. és augusztus 31. között. Ebben az időszakban szigorúak, és nem engednek ide senkit, nem hagyják, hogy mindenféle népek zavarják a költést és a kicsinyek nevelését. Vannak azért társbérlőik, más madarak (kibic, szürke gém, nádi sármány, cserregő nádiposzáta, búbos vöcsök) és halak személyében. Távolról hallhatjuk és láthatjuk őket, pont úgy, ahogy a Szerelmesek szigetét látjuk a partról, vagy ahogy a városban tanúi lehetünk annak, hogyan nőtte ki magát Radolf püspök egykori cellájából a Miasszonyunk-székesegyház.

Radolfzellben a fő szabály: Sétálj reggel, sétálj nappal, sétálj este a Mettnaun!

Radolfzell utcája

7. Stein am Rhein, ahol mindenki a múltat őrzi

A Rajna partján fekvő város atmoszféráját nem csupán a még nyugodtan hömpölygő folyó, a festett falú házak, a város fölé magasodó vár, a szőlő, az egykori kolostor csöndje adja, hanem a lakói is. Stein am Rheinban mindenki arra vigyáz, hogy az évszázados atmoszférát ne zavarja meg semmi. A lakosok elhivatottsággal őrzik a múlt emlékeit, és szívesen mutatják meg azt a látogatóknak. Középkori, festett falú házaival a legszebb település az egész régióban. A fagerendás homlokzatok, a kiugró erkélyek, a virággal díszített városi kutak között sétálók mesekönyvben érezhetik magukat.

A városban az én szabályom: Mindig keresd a Rajnát, akár lent, akár fent vagy!

Stein am Rhein városában a kolostor a Rajnáról

8. Konstanz, ahol urak mulattak, ott ma is mulatnak

A konstanzi zsinat városában mindig hömpölyög a tömeg az utcákon. Így megy ez a zsinat óta, azaz hatszáz éve. Talán éppen azért vonzó a város, amiért a középkor híres eseményét ide helyezték. Konstanz összesimulva él a svájci Kreuzlingennel, a tóparton hosszan nyúlik el és középkori utcáin lépten-nyomon éttermek, kávézók kényeztetik a látogatókat. Konstanzból indulni és oda érkezni hajóval a legnagyobb élmény. Ha jövünk, akkor rögtön egy lezser öltözetű hölgy, Imperia fogad a kikötőben, mögötte a pápaválasztó épületben középkori ételekkel várnak, kicsit arrébb királyi fenségek, híres gyárosok egykori lakhelyei nyújtanak szállást, és a környék legjobb minőségű termékeire tehetünk szert a helyi piacon. Ha távozunk, akkor az Alpok köszöni meg a látogatást és kísér utunkon hosszan.

Konstanzban a legfőbb szabály, ne csak egy napra maradj!

Zeppelin Hotel Konstanz belvárosában

9. Arbon, a szerencsés fa városa

A svájci település Romanshorn és Rorschach között egy római katona, Arbor Felix után kapta nevét, aki a kelta helységből római települést csinált. Szerencsés fa, ezt jelentette Felix neve és hiszem, hogy ezzel kijelölte a város útját évszázadokra. A város parti sétányának fái mellett ugyanis az almafák járulnak hozzá a település jelentőségéhez. A Bodeni-tó legnagyobb almalégyártója, a Möhl gyár múzeumában mindent megtudhat a látogató arról, hogyan épült fel egy svájci vállalkozás és hogyan éli mindennapjait manapság.

Arbonban az alma mellett a hímzés és az autók kérnek még figyelmet. A Saurer cég múzeumában ugyanis kiderül, hogy egy cég égisze alatt egyesült a textilgyártó gépek és a tűzoltóautók, buszok, trolibuszok, teherautók, harci járművek gyártása.

Arbonban az a legfontosabb, hogy szeressük az almát!

Kilátás Arbon kikötőjéből

10. Bregenz, a találkozások városa

A Bodeni-tó kapuja, az Alpok öleli, csak egy ugrás innen Svájc, Liechtenstein, Németország, és kevés olyan turista van, aki nem talál itt magának kedvére való látnivalót, programot –Bregenz egyetlen mondatban.

A város azonban sokkal többet ér annál, hogy csupán egy mondattal lerendezzük. Az osztrák város fekvése tényleg kitűnő, éppen ezért már a középkor óta számos szempontból találkozási pontnak minősült. Találkozik itt a svájci az osztrák szomszéddal, a bajor sógorral s az itt ragadt olasz vendégsereggel. Találkozik itt művész a közönséggel. Találkoznak itt a hegyek a tóval, a régi belváros az újjal, múlt a jövővel, vándor a helyi lakossal, s ki tudja, még ki találkozik kivel.

Bregenz egész történelme találkozásokra épül, kelták a rómaiakkal, rómaiak az alemannokkal, alemannok a hittérítőkkel, hittérítők grófokkal, grófok a svédekkel, svédek a Habsburgokkal, akik meg aztán a svájciakkal és a németekkel.

Van még kérdés, hogy miért olyan népszerű ez a város?

Bregenz szabálya: Ne hagyd ki a naplementét a Pfänderről!

Kilátás a Pfänderről

Ha kíváncsi vagy a 10 legnépszerűbb helyre a Bodeni-tó mellett vagy arra a 10 helyre, amely egy ugrásra található a tótól, akkor nézd meg a cikkeimet itt és itt.

    Hozzászólás írása...

    Az email címed nem jelenik meg.*

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .