Top 10 hely egy ugrásra a Bodeni-tótól

A Bodeni-tó felfedezéséhez a tó körbekerülésén túl egy-egy part menti szakasz és az ahhoz kapcsolódó környék feltérképezése is kiváló stratégia. Vendégeimnek, ügyfeleimnek rendszerint ajánlom, hogy válasszunk egy német, svájci vagy osztrák települést és onnan ne csak a tópartra, hanem az úgynevezett hátországra is vessük ki a hálónkat.
A Bodeni-tó az a hely, amelyhez úgyis mindenki visszatér bizonyos időközönként, hiszen a három ország és egy hercegség, amely a régiót képezi, rabul ejti az utazókat.

Összeszedtem néhány olyan helyet a tó körül, amelyek csupán egy ugrásra találhatóak, egynapos túrák keretében megnézhetőek a tó tágabb környezetében.

Legyen ez a lista mindig kéznél, hiszen lehet, hogy már unjuk a tó látványát (ezt nem hiszem, de…) vagy éppen az időjárás tréfálkozik velünk és jól jöhet egy alternatív program.

Reichenau szigete

1. Salem – kastély és majmok

A salemi kastélyban nem csupán a múlt látványos hagyatékai, hanem a jelen eredményei is vonzóak. Az impozáns kert közepén fekvő barokk kastély a környék 19. századi uralkodó családja, a badeni nagyherceg életét, míg a 12. századi gótikus templom és körülötte fekvő udvari épületek a nemeseket megelőzően itt élt cisztercita szerzetesek mindennapjait idézi fel. Miközben a történelmi tanúk között sétálunk, utunkat a jelen diákjai, akik a salemi internátusban tanulnak, keresztezik. Hírességek is jártak ide, s nem gazdagokat kiszolgáló oktatásnak, hanem az élet nehezebb oldalát is felvillantó nevelésnek lehetnek részesei a diákok. A kastélyról útikönyvemben részletesen írtam, az internátus mindennapjairól pedig az Élet sója blogon számoltam be.

Salemi kastély

A kastély közelében található majompark nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek számára is emlékezetes hely. Ahogy egy olvasóm fogalmazott: annyira viccesek a majmok, hogy elég csak az arcukat figyelni és rögtön nevetni támad kedve az embernek. A kétszáz makákó mellett gólyákat és dámszarvasokat is megfigyelhetünk az Affenberg parkban.

Salem, Affenberg majompark

2. Ravensburg – tornyok és puzzle

Az Oberschwaben-Allgäu régió egyik része Baden-Württemberg tartományhoz, míg másik része Bajorországhoz tartozik. Délen a Bodeni-tó, nyugaton a Duna határolja, és a leghíresebb látnivalója az egykori kereskedőváros, Ravensburg. Amíg a középkori kereskedők számára fontos megállóhelyként tartották számon dél és észak között, addig mostanság leginkább a játékokon (puzzle) feltűnő név miatt vált híressé. Útikönyvembe a tornyok városa néven vonult be, személyes kedvencem a Blaser-torony (Blaserturm).

Ravensburg

A torony látogatható, érdemes megmászni, mert szép kilátás nyílik a városra és tiszta időben lenyűgöző látványt nyújt onnan a Bodeni-tó és a Säntis csúcsa.

A város hangulatát a középkorban játszott szerepe ma is meghatározza. Ennek a múltnak a megismerésére szolgál a Humpis Múzeum-negyed, ahol a több épületet is magában foglaló negyedet modern építészeti megoldásokkal kötötték össze, széles időintervallumot fognak át gazdag kiállításokkal és interaktív eszközökkel.

Humpis múzeum, Ravensburg

Aki Ravensburg játékos oldalára is kíváncsi, annak a ravensburgi játékgyár termékei inspirálta vidámpark nyújt szórakozási lehetőséget. Aki pedig tovább merülne a múlt emlékeibe, annak ajánlom a közelben található 900 éves weißenaui kolostort és barokk templomát.

3. Sankt Gallen – könyvtár és magyarok

Amikor először látogattam el arra a helyre, ahol Gallus szerzetes 612-ben a Bodeni-tó és az Alpok (a Säntis) között felépítette a kis remetelakját, akkor eszembe sem jutott arra gondolni, hogy előttem jó ezer évvel – de inkább kicsit többel is – jártak ott már magyarok.

Holott a kalandozó magyarok megelőztek, s persze nem keltették olyan jó hírünket, de történetük máig fennmaradt. Az Élet sója blogon itt írtam is nem túl dicső tetteikről.

Sankt Gallen

Eme történet nélkül is ajánlanám ezt a várost, hiszen az apátsági könyvtár, amely 1755-ben épült, nemcsak rokokó szépségével, hanem tartalmával is kivívja a csodálatunkat, nem beszélve arról, hogy a világ egyik legrégebbi könyvtáráról van szó. A 150 000 kötet között található a „Psalterium Aureum”, amelyet 860 körül teljes egészében aranytintával írtak és illusztráltak. A könyvek itt nem csupán olvasmányként hevernek a polcokon, hanem évszázadokat összekapcsoló történelmi folytonosságként is. Aki betekintést kér és nyer ezekbe a kötetekbe, azt biztosan megérinti a Sankt Gallen-i apátság szellemi súlya.

A könyvtár mellett az apátság temploma és kolostori épületei is figyelemre méltóak.

Ahogy a város régi épületei, textilgyártáshoz kapcsolódó emlékei, múzeuma, sörösüveg-gyűjteménye és a mögötte húzódó, képeslapra kívánkozó Alpok havas csúcsai.

Sankt Gallen

4. Liechtenstein – herceg és a csönd

Liechtenstein mindössze 160 km2 területű, és fővárosának, Vaduznak csupán ötezer lakosa van, de még így jól ismert nemzetközi téren, a sokat vitatott adóparadicsomi és diszkrét banki szolgáltatási rendszere miatt.

Az én szememben azonban ez a kis hercegség maga az ékszerdoboz.

Liechtenstein, hercegi kastély


Olyan dobozka, amelyben ott lapul egy hercegi család történetekkel, gazdagsággal és állami funkciókkal. Erről a hercegi kincseskamrában magunk is meggyőződhetünk Vaduzban.

Olyan dobozka, amelyet a Rajna, az Alpok és a csönd tesznek még vonzóbbá.

Liechtensteini hegyek

Olyan dobozka, ahol a postai bélyeg, a hercegi borászat, az órák és a sítörténelem is megfér egymás mellett.

Olyan dobozka, amelybe belefér tízezer tárgy a 19. században itt élt emberek életéből.

Olyan dobozka, amelyben a nyugalom szigete egy tó.

Liechtenstein szépségeiről részletesen írtam a Bodeni-tó utazás oldalán itt.

5. Schaffhausen – vízesés és erkélyek

A híres Rajna-vízesés közelében fekvő Schaffhausent a város 171 erkélye, az IWC svájci óra, a hadászati célokra soha nem használt erődje és a városi domb oldalán termő tokaji szőlőfajták teszik különleges látnivalóvá. Nem érdemes elvágtázni mellette és csak a híres vízesés dübörgésére koncentrálni, mert a városban nemcsak a látnivalók, hanem a kávézók kínálatában feltűnő sütemények is megérnek egy megállást. A város látnivalóiról itt írtam az Élet sója blogon.

Schaffhausen

Elképzelni is nehéz, hogy 150 méter széles területen akár hatszázezer liter víz is lezúdul másodpercenként a Rajna-vízesésnél. Amikor azonban a közelében állunk, akkor érzékszerveink tapasztalata meggyőz erről a tényről. A vízeséshez érkezhetünk reggel, délben, este, télen, nyáron, tavasszal vagy ősszel, a Wörth kastély vagy a Laufen kastély felől, igazából édes mindegy, mert olyan élményben lesz részünk, amelyhez foghatót nem találunk máshol. A vízesést részletesen bemutattam a Bodeni-tó utazás oldalán itt.

Rheinfall, Schaffhausen-Neuhausen

6. Nyugat-Allgäu, az Alpok előszobájának ajtaja

Az Alpok előszobájaként emlegetett Allgäu nyugati vidéke esik a legközelebb a Bodeni-tóhoz. Egészen pontosan Lindautól északra találjuk ezt a vidéket. Itt már dombok között túrázhatunk és szinte mindenhol az Alpok havas csúcsai köszöntenek bennünket. Ezen a vidéken a kedvencem a sajttúra. 150 km hosszan kerékpározhatunk úgy, hogy közben időnként megállunk a helyi sajtokat megkóstolni. Emellett a túrázók kedvelt útvonala a Nyugat-Allgäu vízi út is, amely során 31 túraútvonalat kínálnak patakok mentén, vízeséseket érintve, idilli tavak mellett. A vidék az igazán nyugodt, kikapcsolódásra alkalmas helyek közé tartozik a Bodeni-tótól északkeletre.

Allgäu

7. Sigmaringen – Duna és kastély

A Hohenzollern-család sigmaringeni ágának székhelye a legöregebb kastélyok közé tartozik Németországban. A Sigmaringen településen található kastély helyén ugyanis már a 11. században említenek várat, amelynek egyes részei beépültek a századok során a mai kastélyba. Én azt hiszem, hogy nemcsak a 11. századi kastély, hanem az évszázadok történései a vidéken szintén beépültek ebbe az impozáns épületbe és ezzel a környék uralkodó látnivalójává varázsolták. Múzeuma, belső terei betekintést nyújtanak több történelmi korszakba, fegyvergyűjteménye páratlan.

Sigmaringen kastély

A vár történelmi vonásait természeti szépséggel párosítja a mellette kanyargó Duna, amely itt még fiatalnak mondható, de az általa itt képzett Duna-völgy sziklái – amelyekre a vár is épült – túrázók számára is páratlan élményt nyújtanak. Kerékpáros felfedezéséről itt írtam egy részletes beszámolót.

Duna-völgy Tuttlingen közelében

8. Aach – Duna és Hegau

A Duna olyan közel kerül a Bodeni-tóhoz, hogy azt nem is gondolná a látogató. A kapcsolat pedig nem más, mint a Hegau vulkánok közelében bolyongó Aach folyó. Kedvenc kerékpáros útvonalaim egyike ennek a folyónak a partja mentén húzódik. Nemcsak azért lenyűgöző élmény ott tekerni, mert utunkon a Hegau vulkanikus dombjai és várromjai kísérnek végig, hanem mert a világunk minden mindennel összefüggő tételének újabb bizonyítékára akadhatunk, s ebben nagy játékos a Duna. Az Aach-forrásról és a föld alatti Dunáról a Bodeni-tó utazás oldalán írtam itt részletesen.

Hegau látképe Aach faluból

9. Karthauzi kolostor – elvonulás és növények

Az ittingeni Truchsess család saját drámája miatt alakította át a 12. század közepén várát kolostorrá; a kanonoki kolostor a 15. századig működött. Ekkor, 1461-ben vették át a helyet a karthauziak és innen kezdve a csend, az elvonulás és a növénytermesztés kapta a főszerepet az épületegyüttesben. A szerzetesek komolyan vették a csöndet, annyira, hogy egy ideig még a templomba sem engedtek be külsős személyt (állítólag ezzel a helyi asszonyokat úgy felbőszítették, hogy azok egy alkalommal elfoglalták a templomot). A szerzetesek után érkezett egy fiatal patrícius család a helyre, amely már hangosabb életet élt itt, de még így is az elvonulás központjának számított a svájci Thurgau kantonban Ittingen. Ma meditációs központ, művészeti és történeti múzeum, hotel és étterem is üzemel az épületegyüttesben, valamint a környező földek művelése is zajlik. Szőlőbirtokkal is rendelkeznek. Szerintem ez az egyik legcsendesebb épületegyüttes a Bodeni-tó körül.  A kolostorról Szépirodalom oldalamon írtam egy beszámolót.

Karthauzi kolostor, Ittingen

10. Bad Waldsee – lakókocsik és a világ

Erwin Hymer múzeuma a délnémet Bad Waldsee városa mellett igazi csemege egy utazó számára. A múzeum sokkal messzebb visz, mint ahogy a modern üvegépületről első ránézésre gondolnánk. A 6000 négyzetméternyi területen lakókocsival járhatjuk be az egész világot. A lakókocsik története mellett az utazás e szabadabb változatának a fejlődését is nyomon követhetjük. Megtanulhatja a látogató, hogyan vegyen be egy hajtűkanyart lakókocsival, hogyan fér el egy sátor a Trabant tetején vagy milyen egy buszon kempingezni.

Hymer múzeum, Bad Waldsee

A múlt és a jelen mellett szerepet kap a múzeumban a jövő is. Az utazás jövőjébe belefér ugyanis a saját tengelye körül megforduló turistabusz, a luxusszállodákat meghaladó lakóautók és a bolygóközi utazás víziója is. Inspiráló fotókért és információkért kattintsatok erre a cikkemre.

    Hozzászólás írása...

    Az email címed nem jelenik meg.*