Uhldingen-Mühlhofen, amelyhez egy nap kevés

Alpesi panoráma, időutazás, egzotikus állatok, autók és traktorok – ezt kínálja Uhldingen-Mühlhofen település a Bodeni-tó partján. Bocsánat, a kiváló sült halat és a jogsi nélkül is bérelhető motorcsónakot kifelejtettem.

A Bodeni-tó említésekor tíz emberből tíz ismeri Meersburgot, Konstanzot, Lindaut, Friedrichshafent és Bregenzet. Vannak azonban kevesebbet emlegetett települések a tó partján, akár a svájci oldalon, úgymint Arbon (a város egyik érdekességéről itt írtam már) vagy az osztrák parton fekvő Dornbirn (különös múzeumáról itt írtam). A német partvidék egyik ismert, de mégis kevésbé felfedezett városa Uhldingen-Mühlhofen.

A tóhoz érkező turisták zöme ellátogat az UNESCO világörökségi listáján is szereplő cölöpfaluba, a Pfahlbautenbe, de rögtön távozik is a településről. Holott Uhldingen-Mühlhofen sokkal több érdekességet kínál. Készítettem egy összeállítást, amellyel egy vagy akár két napot is megtölthettek programmal ezen a tóparti településen.

Cölöpfalu, utazás a múltba és a tó mélyére

Aki kíváncsi az őskori ember tóparti életére, annak a Pfahlbauten egy kincsesbánya. Az egykor itt élt emberek lakóhelye mellett életüket is megismerhetik a látogatók. Nem beszélve arról, ahogy bemutatásra kerülnek a víz alatt lapuló több ezer éves leletegyüttes feltárásának részletei is. A Bodeni-tó környékét kutató régészeknek nem árt jóban lenniük a vízzel, hiszen csak a víz alá merülve hozhatják felszínre azt a kultúrát, amely ezt a vidéket jellemezte néhány ezer évvel ezelőtt. A régészeknek köszönhetően a látogatók egy rekonstruált cölöpfaluban sétálhatnak körbe, bepillantást nyerve a neolitikum emberének hétköznapjaiba.

Jó sok kérdés merül majd fel abban, aki bejárja a Pfahlbautent.

Miért ide építkeztek? Milyen nagy volt a falu? Milyen népek éltek itt? Hogyan éltek? Mivel foglalkoztak? Milyen ruhákban jártak? Mit ettek? Milyen volt a közösség? Milyen volt a vallásuk, a kultúrájuk?

S a legfontosabb: mire voltak jók a cölöpök?

A válaszok a házakban s a kiállítóterekben lapulnak. A cölöpfalu látogatására éppen ezért érdemes legalább két órát szánni.

Autók, traktorok és a vidéki élet múzeuma

Milyen volt a vidéki élet száz-százötven évvel korábban? Mivel közlekedtek az emberek a múlt században? Hogyan készültek a termékek régen? Milyen volt az iskola, a bolt, a fodrászüzlet ezelőtt? Az Uhldingen-Mühlhofenben található Bodensee Autó-Motor Múzeumban ezekre a kérdésekre kaphatunk választ. Legalább olyan érdekes megtudni, hogyan éltek a környéken az emberek nagyapáink és dédapáink korában, mint bekukkantani a neolitikum emberének életébe.

Kedvencem a múzeumban a történelmi mosókonyha a legkülönfélébb mosógépekkel és segédeszközökkel, valamint a különböző vasalókkal. Ugyanakkor sok-sok érdekességet rejtenek a cipészek, kovácsok, kádárok vagy kovácsmesterek műhelyei is, ahogy a berendezett vidéki és városi lakószobák is.

Itt a mezőgazdasági gépek szerelmesei is megkapják a maguk időutazását. A túra ugyanis az első fakerekes traktorokkal kezdődik és az 1970-es évek nagy traktorjaival ér véget. A világ minden tájáról származó erőgépek tanúskodnak az elmúlt évtizedek mérnöki művészetéről. Az autók között ott vannak a háború előtti modellek épp úgy, mint az 1950-es évek kisautói és más személyautói egészen az Opel Mantáig. A múzeumban több mint 350 oldtimer autó és traktor található.

Egzotikus állatok simogatása kötelező

A Reptilienhausban könnyen tanúi lehetünk annak, amikor a faágnak hitt valami megmozdul és ránk kacsint. Én személy szerint még nem mertem bemerészkedni a hüllők, kígyók, gekkók, pókok és teknősök közé Uhldingen-Mühlhofenben, de aki már járt ott, az lelkesedéssel mesélt és szívből ajánlotta annak, aki szereti az egzotikus állatokat.

A hely érdekessége, hogy nem csupán turisztikai szempontból vagy önös érdekből jött létre, hanem a vámnál elkobzott állatoknak hozták létre egy menhelyet. S ha már itt élnek, akkor miért ne ismerhetnék meg őket az iskolások és az erre járó turisták is? A dolgozók szívesen beszélnek a különböző egzotikus állatok életmódjáról, és segítenek abban is, hogyan kell közelíteni hozzájuk. A simogatás itt természetes, de azért be kell tartani a személyzet utasításait.

Halak minden mennyiségben

Äsche – pénzes pér, Barsch – sügér, Barchse – keszeg, Blaufelchen (Bodenseefelchen) – kék maréna, Hecht – csuka, Sandfelchen – maréna, Quappe (Trüsche) – menyhal, Zander – süllő (fogas), Seesaibling – tavi szemling, Seeforelle – tavi pisztráng, Aal – angolna, ezek a Bodeni-tó halai.

Uhldingen-Mühlhofen halászfalu.

A halászok már kora reggel, még világosodás előtt kihajóznak a tóra a napi fogásért. A településen több éttermet és halasbüfét is el kell látniuk hallal. S miután már évszázadok – miket beszélek, évezredek – óta itt a hal a fő étek, eszméletlenül jól készítik. Mindemellett a település szomszédságában fekszenek a Bodeni-tó legnagyobb szőlészetei, így nincs hiány nedűből sem, ha szomjas lenne a gyomrunkban a hal.

A településen ajánlom ezeket a halasbüféket, amelyeknél nemcsak az étel, hanem a hangulat is páratlan: Fischtheke és Häfeli.

Száguldás, motorcsónak, szerelem

A tóról a part egy másik arcát tárja fel, ezt mindenki tudja. Azt azonban, hogy Uhldingen-Mühlhofenben távolabb is merészkedhetünk a hajós jogosítvány nélkül is vezethető elektromos motorcsónakokkal, már kevesebben tudják. A száguldás egy kis csúsztatás a címben, de nem tudtam kihagyni a reflektálást Cserháti Zsuzsa örökre beégett slágerére. Az elektromos csónakokkal nem száguldozhatunk, de szerintem éppen kellő sebességgel mennek ahhoz, hogy szemügyre vehessük Pfahlbautent, Birnau templomát és a távoli Mainaut, Konstanzot és a hegyeket a túlparton. Ezt a céget javaslom, mert áraik elfogadhatóak, megbízhatóak, de érdemes előre foglalni: Bootscharter Weber.

Uhldingen-Mühlhofen település igazán tartalmas programot kínál az oda érkezőknek. Számos hotel, panzió és kiadó apartman várja azokat, akik innen szeretnék felfedezni a Bodeni-tó északi partját. Jó kiindulási pont a település csillagtúrákhoz és hajós kirándulásokhoz is.

    Hozzászólás írása...

    Az email címed nem jelenik meg.*

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .