Tíz legjobb kávézó a Bodeni-tónál

Mit ér a kirándulás Kaffee&Kuchen nélkül? A Bodeni-tó mellett bizony a kirándulás önmagában is sokat ér, de ha tetézzük egy jó kávézóban tett látogatással, akkor az élményeket élvezettel is tetőzzük. Nem mondhatjuk azt, hogy Németországban mindenhol jó a kávé és a sütemény. Egyrészt ízlések és pofonok, hiszen akinek a hosszú fekete kávé és a tejszínes óriás sajttorták a kedvencei, annak Németország valamennyi kávézója a kánaánt jelenti. Mi kicsit mást szeretünk, és szerencsére ebben a Bodeni-tó környéke mellettünk áll. Az elmúlt egy évtizedben sikerült felfedeznünk a környék kávézóit, és kiválasztottuk azt a tízet, amelyet szívből ajánlunk másoknak is. Miért kedveljük és mit eszünk vagy iszunk ott szívesen? Eláruljuk itt. A nevekre kattintva a kávézók weboldalai elérhetőek.

Radolfzell – Marmelad’Or

A tóparti kisváros belvárosának szélén, évszázados tölgyfa szomszédságában, a heti piac terének oldalában található ez a kis kávézó. A tulajdonosnő saját maga süti a süteményeket, amelyek között francia és északnémet vonalat is felfedeztünk. Személyes kedvencünk az észak-német Heidesand keksz különböző lekvárokkal töltve, amelyhez itt eszpresszó kávét ajánlunk.

Kiválóan pörkölt kávébabból, jó eszpresszógéppel főzik a kávét. Ha éppen reggel esik utunkba, akkor garantáltan felséges reggeliben lesz részünk, személyes kedvencem a French Toast, amely leginkább egy felturbózott bundáskenyérre hasonlít. Kellő energiát ad egy egész napos túrához a Bodeni-tó mellett.

A tulajdonosnő készít lekvárokat, kenyérre kenhető krémeket is, amelyeket helyben is megkóstolhatunk és magunkkal is vihetjük kis üvegekben.

Konstanz – Pane e Amore

Konstanz városában meghatározó az olasz jelenlét. A város legjobb éttermei és kávézói között akad nem egy olasz konyhára és kávéra specializálódott hely. A Pane e Amore olasz származású tulajdonosa nemcsak kiváló ristrettót főz és felejthetetlen tiramisut készít, hanem bivalymozzarellával borított pinsával is csábítja a vendégeket. A kávézó mellett olasz specialitásokat kínáló üzlet is van, ahol az ünnepek környékén a legjobb panettonét kapni, és mi csak nála vásároljuk a kiváló minőségű limoncello likőrt is. (Konstanzról itt és itt találsz cikket az oldalamon.)

Gottlieb – Gottlieber Café

A Gottlieb ostya nemcsak az olyan töltelékek, mint a gianduja, a mogyoró-, pisztácia- vagy kávékrém miatt tartozik a kedvenceim közé a Bodeni-tó partján, hanem a története okán is. III. Napóleon és édesanyja a közeli kastélyban, Arenenbergben éltek, s sűrűn szalasztották Gottlieb faluba a szolgákat ostyákért. (A történetről novellát is alkottam, amelyet itt olvashatsz el.) A helyi asszonyok által fejlesztett ostya ma már egy kis gyárban készül a tóparton, mellette található a kávézójuk, ahol a töltött finomság mellett ízletes kávét és süteményt is fogyaszthatunk. Közben a túlparton Konstanz és Reichenau szépsége örvendeztet meg bennünket.

Stein am Rhein – Uferlos

Szívesen időzünk a Bodeni-tó partján is, de a Rajna kissé mozgalmasabb, közelebb lopakszik, megmutatja a túlpartot is. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy Stein am Rhein faluban (amely egyike a varázslatos falvaknak a Bodensee közelében, s itt olvashatsz is róla) egy, a Rajna partján található modern, fiatalos kávézó legyen a kedvenc helyünk. Uferlos Café, már a név is határtalanságot, parttalan helyet kínál. Itt is igazi jó karos eszpresszógépből csöpög a kávé, de néha náluk is felbukkan a divatos, kevésbé pörkölt, s ettől kicsit savanykás eszpresszó. Hosszabb túrák után, főleg ebéd környékén ajánlom kipróbálni a klubszendvicseket és humuszt. A sütemények is mindig kiváló minőségűek, a gyümölcsös piték és a kuglóf megéri a kalóriát.

Überlingen – Six Sinne

A Bodeni-tó sokszínűségét tükrözi ez a csokoládébolt és kávézó, ahol Dél-Amerikától Japánig, köztük Magyarországról származó csokoládékkal lephetjük meg magunkat. A jó pörkölésű, igazi olasz eszpresszó kávé mellett kiváló minőségű forró csokit is kínálnak. A süteményeket nem itt sütik, hanem a Bodeni-tó egyik régi cukrászdájában, a Weber und Weissban, amely szintén tagja a tízes listánknak. A személyes kedvencem a Zeppelin-torta, amelyben a legjobb arányban ötvöződik a csokoládé és a savanykás lekvár némi pörkölt mogyoróval. (A városról részletesen itt olvashatsz az oldalamon.)

Meersburg – POP – Der Kaffeeladen

Fiatalos lendület és régi cél: olyan hely legyünk, ahová mi is szívesen beülnénk. Ez a mondat a mottója ennek a kávéüzletnek, ahol nemcsak felhörpinthetjük a selymes eszpresszót, hanem haza is vihetjük a kávébabot vagy a csészét. Emellett a tóra jellemző sokszínűségből fakadóan kínálnak a vendégnek francia, olasz, német és svájci reggelit is. A süteményeket és limonádékat is maguk készítik, a mentás-citromos Citronellának nyáron nem lehet ellenállni, ahogy a csokis lepénynek sem. Meersburg városában elég csak sétálgatni, a régi épületek hangulatát a falakra futó növények, a kis üzletek és az ilyen kávézók csak fokozzák.

Friedrichshafen – Weber und Weiss

Albert Weber feleségével, Paulával 1932-ben alapított cukrászdát a Zeppelin városában, Friedrichshafenben. (A város két, repüléssel kapcsolatos múzeumáról szóló cikkemet itt olvashatod el.) Kis cukrászműhelyben kezdték el ketten a süteményeket készíteni, majd kávézót kialakítva helyben is árusítani. Lányuk az ’50-es években feleségül ment Alfred Weiss világlátott cukrászmesterhez, aki már nemcsak a családi vállalkozást vezette sikeresen, hanem cukrásztanoncokat is oktatott. Ő volt az is, aki csokoládépralinék gyártásába kezdett, és így lett az egykori Weberből Weber és Weiss cukrászat. Náluk is megkóstolhatjuk a Zeppelin-tortát, de egy csokoládéból készült Zeppelin is elrepíthet bennünket az édes élvezetek csúcsára.

Langenargen – KonditorKunst Café

A kerékpáros közlekedés kétségtelen előnye, hogy az is a látóterünkbe kerülhet, amiről addig nem is sejtettük, hogy létezik. A KonditorKunst Café Langenargenben akkor esett utunkba, amikor Lindau és Friedrichshafen között bicajoztunk. (A Bodeni-tó körüli kerékpáros kirándulásokhoz itt találsz leírást.) A nem túl nagy kávézóba belépés után egy perccel tudtuk, hogy kiváló minőségű süteményekkel kényeztetnek bennünket. A pulton bemutatták az alapanyagokat, és aki Valrhona kakaót használ a süteményeihez, az biztosan nem okoz csalódást. Franciás stílusú finomságok köszöntek vissza a pultból, amelyek gondoskodtak arról, hogy a hely a modern, mostanság népszerű trendet követő, kissé savanykás eszpresszója ellenére belopja magát a szívünkbe.

Lindau – Kunst Café

A múlt századi kávéházak hangulatát idézi ez a kávéház Lindau központjában. Nagyon büszkék a kávéra, amely Észak-Olaszországból érkezik és a Hausbrandt Trieste 1892 márkanevet viseli. Kíváncsiságunk ezen kávé iránt és a helyiség hangulata vitt a Kunst Caféba lindaui látogatásunk alatt. Ott azonban a limonádék és a házi sütemények, akárcsak a mandula- és citromtorta is megnyerte a szívünket és ízlelőbimbóinkat. A falakon régi festmények idézik a korabeli Lindau hangulatát, és még néhány antik tárggyal is gazdagabbak lehetünk, ha ezt a kávézót választjuk Lindauban.

Bregenz – Petrus Café Brasserie

Az osztrák város egyik legrégebbi fogadója, a Gasthaus Tötsch ad ma helyet a Petrus Café Brasserie-nek. Egyes források szerint már az említett fogadó előtt, a 16–17. században is pékek tulajdonában volt az épület. Ennyi már elég is volt nekünk ahhoz, hogy bregenzi látogatásunk alatt meglátogassuk a Petrust. A jelenlegi tulajdonosok 2018-ban nyitották meg ezt a kávézót és brasserie-t, s nekik köszönhető a nemzetközi hangulat is. Belga, francia és holland hatások fedezhetők fel náluk. A hangulata az első perctől megragadott, ahogy a könnyű ebédjeik is. Az eszpresszó itt is kiváló volt a férjem szerint, én a nyári meleg miatt inkább affogatót fogyasztottam. (Bregenz városáról itt találsz egy cikket az oldalamon.)

Jó barangolást a kávézók között a Bodeni-tó mellett!

    Hozzászólás írása...

    Az email címed nem jelenik meg.*

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .