Magyarok a nagyvilágban karácsonykor – Ausztria

Szelleműzés és szervezett Mikulás látogatás Ausztriában. Mónika és családja már tíz éve élnek Ausztriában, Stájerországban. A kis faluban, ahol megvetették lábukat nem maradnak ki semmiből és osztrák szomszédaikkal együtt készülnek a Karácsonyra.

„Kis faluban élünk, Graztól 20 kilométerre, olyan helyen, ahol előbb-utóbb mindenki ismer mindenkit. S olyan helyen, ahol a karácsonyra való készülődés mindenki számára fontos. Már novemberben elkezdünk gondolkodni a díszítéseken, de én sokkal inkább a süteményeken – szakmámból kifolyólag. Az osztrákok advent idején imádnak apró süteményeket sütni (mézeskalács, vaníliás kifli, kekszek), így első itt töltött éveinkben én is tucatnyit sütöttem, ma már kevesebbet és sokszor visszatérek a magyar süteményekhez is, amellyel itt mindig nagy sikert aratok.

Megfigyeltem, hogy az osztrákok a karácsonyi díszeket, az adventi koszorút szívesen készítik fából és sokszor visszatérő motívum a piros és barna szarvas, a kockás szív.

10420745_876251509072482_8686571277220067617_n

A fenyőfára kerülő díszek készítésének nagy hagyománya van itt, nem véletlen, hogy nem messze innen, Steyr-ben van egy fantasztikus karácsonyfadísz múzeum, ahol kisvonattal is tehetünk időutazást a 14ezer darabból álló szebbnél-szebb díszek között.

A decemberi ünnepvárás és maga az ünnep olyan sokban nem különbözik a magyar szokásoktól, hiszen nem is vagyunk olyan távol a magyar határtól, s a történelmünk is sokszor összefonódott. Engem mégis meglepett valami, amely ugyan nem a mi falunkban történt, de a közelben és Ausztriában sokfelé szokás, ez pedig a Krampuszfutás. Eleinte mindig azt gondoltam, hogy igazából a Mikuláshoz van köze, de később kiderült, hogy inkább hasonlít a mi busójárásunkhoz. Vadabbnál vadabb (nemcsak kinézetében, hanem árában is vad) jelmezekbe öltöznek be, láncokat csörgetnek és végig kergetik az utcákon a bámészkodókat. A jelmezzel a téli gonosz szellemeket kívánják elüldözni, míg a kergetés eredménye az lesz, ha valakit megérint egy Krampusz, akkor szerencsés lesz. Az egyetlen ilyen futáson, amelyen részt mertem venni legalább 60-70 Krampusz gyűlt össze és volt ám riadalom.

https://www.youtube.com/watch?v=WLnl5ZWG4tg

Erre a napra mindenki megsüti a híres ördög-kalácsot, amelyet egymásnak ajándékoznak. Miután kedves szomszédainktól, akik már hatvan éve minden ünnepre megsütik én is megtanultam, s nagy kedvencünké vált, itt most szívesen közreadom a receptjét.

Ördög-kalács: Egy élesztőt fel kell futtatni tejben, majd 1 kg lisztet 2 evőkanál cukorral, 1 csomag vaníliás pudingporral, 1/8 liter olajjal, 1/8 liter fehérborral jól össze kell dolgozni, hagyni kell kelni, majd elosztani apró, kb. egy maréknyi nagyságú gombócokra (24 db lesz belőle), kisodorjuk a gombócot és ördög alakúvá alakítjuk. 180 fokos sütőben (nem légkeverés, jobb az alsó és felső sütés) 40 percig kell sütni, amikor kész langyos cukros tejjel átkenni. Ebből a tésztából készülhet a karácsonyi kalács és a húsvéti kenyér is.

ördög kész

Miután a Krampuszok december 5-én elűzték a rossz szellemeket, másnap megérkezik a Mikulás. Számomra az egyik legkedvesebb dolog, hogy a falunkban mindenkihez kimegy az önkormányzat jóvoltából a Mikulás (nemcsak ahhoz, aki kéri, hanem tényleg mindenkihez). A szülők is neki adják oda a gyermekeknek szánt ajándékokat, s így a legkisebbek számára a történet egészen hiteles marad. A falu fiataljai vállalják fel ezt a szép szokást, s a meglátogatott gyerekek szülei adományokat adnak nekik.

Mikulás után pedig jön a már említett süteménysütési marathon, amely nálunk közös program osztrák szomszédainkkal, egy idős házaspárral, akikkel közeli barátságot alakítottunk ki.

A Szentestét családi körben töltjük és számomra elmaradhatatlan ételek az ünnepi asztalon a halászlé, a töltött káposzta és a kocsonya, míg 25-én általában az említett házaspárral ünnepelünk a hagyományos osztrák sült pulyka mellett.

1555379_876251525739147_5867691267908281713_n

Hallottam, hogy az itteniek Szenteste inkább hidegtálakat, felvágottakat, szendvicskenyeret és salátákat esznek. Sokan mennek ilyenkor templomba, míg másnap mindenki próbálja családjának távolabb élő tagjait felkeresni.”

 

Boldog Karácsonyt! – Frohe Weihnachten!

Az adventi sorozat többi cikkéért kattints ide: Németország, Spanyolország, Toszkána, Finnország, Anglia, Hollandia, Svédország, Albánia, Írország, Dánia, Ausztrália, Magyarország, Skócia, Luxemburg, USA, Belgium, Szardínia, Svájc

    Hozzászólás írása...

    Az email címed nem jelenik meg.*

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .